Kroatian ulkoministeri kritisoi presidenttinsä puheita Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden estämisestä

Kroatian presidentti sanoi tiistaina, että maan pitää estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys, jos Bosnia ja Hertsegovinan vaali­lakikiista ei ratkea.

Kroatian ulkoministeri Gordan Grlić Radman (vas.) kätteli Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin kanssa Naton ulkoministerikokouksessa Brysselissä 7. huhtikuuta.

27.4. 17:52

Kroatian ulkoministeri Gordan Grlić Radman kritisoi maan presidentin Zoran Milanovićin puheita, joiden mukaan Kroatia tulisi estämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, mikäli Bosnia ja Hertsegovinan vaalilakikiistaa ei saada ratkaistua. Milanović kertoi asiasta tiistaina kroatialaisen index.hr:n haastattelussa.

Nyt ulkoministeri Grlić Radman on ottanut kantaa presidenttinsä puheisiin Twitterissä. Grlić Radmanin mukaan Kroatia tukee Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon, eikä Bosnian ja Hertsegovinan sekä Natoon ja EU:hun liittyvien pyrkimysten tulisi vaikuttaa siihen.

Grlić Radmanin mukaan hän on keskustellut asiasta Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston ja Ruotsin ulkoministerin Ann Linden kanssa.

Ulkoministerin mukaan Milanovićin lausunnot ovat saaneet hänet ”punastelemaan jälleen kerran”. Presidentti Milanović on tunnettu möläytyksistään, joita maan hallitus on joutunut sovittelemaan.

Viimeksi tammikuussa Kroatian pääministeri Andrej Plenković joutui pyytämään anteeksi Ukrainalta sen jälkeen, kun presidentti oli tammikuussa nimittänyt sitä yhdeksi korruptoituneimmaksi maaksi maailmassa.

Suomen ulkoministeriö kertoi jo eilen tiistaina, että Haavisto on keskustellut Grlić Radmanin kanssa. Ministeriön mukaan myös näissä keskusteluissa kävi ilmi, että Kroatia tukee Naton avoimien ovien politiikkaa ja Suomea, mikäli se aikoo hakea Nato-jäsenyyttä.

Presidentti Milanovićin kommentti vaalilain muutoksesta liittyy Bosnian kroaattien huoleen siitä, että he menettävät paikkoja niin maan parlamentissa kuin alueellisissa parlamenteissa ensi lokakuun vaaleissa.

Bosnian kroaattien suurimman puolueen HDZ:n johtaja Dragan Čović on ajanut vaalilain uudistamista niin, että kroaattien asema federaation vaaleissa vastaisi nykyistä paremmin kroaattien väestöosuutta. Bosnia ja Hertsegovinaa hallitaan hallintomallilla, jossa ovat mukana kaikki maan etniset pääryhmät bosniakit, serbit ja kroaatit.

Kroatia on tukenut Bosnian kroaatteja, ja maan pääministeri Andrej Plenković on pitänyt asiaa esillä myös Euroopan johtajien kokouksissa Brysselissä.

Tiistaina Milanović kytki vaalilain muutokset Suomen Nato-jäsenyyteen.

”Ennen kuin vaalilaki on ratkaistu, ennen kuin Bakir Izetbegović on pakotettu muuttamaan vaalilakia, parlamentin ei pidä ratifioida minkään maan jäsenyyttä Natossa”, Milanović sanoi.

Izetbegović on entinen Bosnia ja Hertsegovinan presidenttineuvoston bosniakkijäsen. Hän toimii bosniakkien SDA-puolueen johdossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat