Arvio: USA:lta jäi Afganistaniin aseita ja kalustoa yli 7 miljardin dollarin edestä

Yhdysvaltain puolustusministeriön kongressille laatimassa raportissa arvioitiin vuosina 2005–2021 annetun sotilasavun kohtaloa.

Yhdysvaltalaisjoukot raivasivat miinoja Paktikan maakunnassa Afganistanissa lokakuussa 2012.

28.4. 9:02

Yhdysvalloilta jäi Afganistaniin 7,1 miljardin dollarin eli noin 6,7 miljardin euron edestä puolustustarvikkeita, jotka nyt ovat maan uusien vallanpitäjien eli ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen hallussa.

Arvio perustuu Yhdysvaltain puolustusministeriön laatimaan raporttiin, josta kertoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. Raportin toimeksiantajana oli Yhdysvaltain kongressi.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin syksyllä 2001 ja syrjäytti ääri-islamilaisen Talebanin. Operaatiolla oli laaja kansainvälinen tuki, koska Taleban oli tarjonnut turvasataman terroristeille, jotka olivat tehneet tuhoisia iskuja Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001.

Yhdysvallat alkoi liittolaisineen tukea Afganistania demokraattisen hallinnon rakentamisessa. Tuki tarkoitti myös mittavaa sotilasapua, koska Afganistan ei missään vaiheessa vakautunut kunnolla.

Viime elokuussa Taleban palasi takaisin valtaan, ja huomattava määrä yhdysvaltalaisia sotilastarvikkeita jäi sen käsiin.

Tuore raportti käsittelee CNN:n mukaan Yhdysvaltain antamaa sotilasapua vuosilta 2005–2021. Afganistanin armeija sai tuona aikana 18,6 miljardin dollarin eli noin 17,6 miljardin euron edestä aseita ja muita sotilastarvikkeita.

Kun Yhdysvallat vetäytyi viime vuonna Afganistanista, maahan jäi muun muassa kymmeniä yhdysvaltalaisten lahjoittamia lentokoneita, kymmeniätuhansia sotilasajoneuvoja sekä satojatuhansia erilaisia aseita ja niihin ammuksia.

Afganistaniin jääneiden yhdysvaltalais­aseiden ja kaluston arvo on samaa suuruusluokkaa kuin Suomen vuosittaiset puolustusmenot.

Suomen vuoden 2022 budjetissa sotilaalliselle maanpuolustukselle oli alun perin sovittu 4,3 miljardia euroa. Suomen puolustusta päätettiin kuitenkin vahvistaa tuntuvilla lisämäärärahoilla sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat