Ruotsin vasemmisto­puolue vaatii kansan­äänestystä Nato-jäsenyydestä – Andersson: Ei ole suunnitelmissa

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi aiemmin, että Nato-kansanäänestyksen järjestäminen kestäisi kolmesta kuuteen kuukautta sen jälkeen, jos valtiopäivät päättäisi äänestyksen järjestämisestä.

Ruotsissa vasemmistopuolue vaatii kansanäänestystä siitä, liittyykö Ruotsi Natoon.

28.4. 9:43

Ruotsissa vasemmistopuolue vaatii kansanäänestyksen järjestämistä maan Nato-jäsenyydestä, kertoivat useat ruotsalaismediat torstaina.

Puoluejohtaja Nooshi Dagostar sanoi Ruotsin radiolle, että koska kysymys Natosta on niin suuri, siihen täytyy kysyä äänestäjien näkemystä.

”Jos Ruotsin kansa haluaa liittyä, niin tietenkin hyväksymme sen”, hän sanoi.

Vasemmistopuolueen kanta on, että Ruotsin pitäisi pysyä Naton ulkopuolella. Puolue perustelee kantaansa sillä, että Nato-mailla on ydinaseita ja että jäsenyys merkitsisi Ruotsille suurempaa uhkaa.

Ruotsin televisio SVT:n mukaan vasemmistopuolue on ainoa puolue, joka tällä hetkellä vaatii kansanäänestyksen järjestämistä sen jälkeen, kun ruotsidemokraatit luopuivat vaatimuksestaan ja ilmoittivat pohtivansa kantaansa.

Ruotsin hallituksen suunnitelmiin kansanäänestys ei kuulu, vastasi vaatimukseen pääministeri Magdalena Andersson myöhemmin torstaina.

Anderssonin mukaan kansanäänestys Natosta olisi ”huono idea”.

”En usko aiheen sopivan kansanäänestykselle. Moni asiaan liittyvä seikka on salassa pidettävä, joten monesta asiasta ei pysty keskustelemaan julkisesti”, Andersson sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi aiemmin, että Nato-kansanäänestyksen järjestäminen kestäisi kolmesta kuuteen kuukautta sen jälkeen, jos valtiopäivät päättäisi äänestyksen järjestämisestä.

Vaaliviranomainen sanoi lehdelle, että Ruotsin täytyy sovittaa hakemisaikataulunsa yhteen Suomen kanssa, eikä kansanäänestyksen järjestäminen sopisi yhteen tämän aikataulun kanssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat