Miksi venäläisten panssari­vaunujen tornit lentävät kuin korkit? ”Kyseessä on suunnitteluvika”, sanoo tutkija CNN:lle

Automaattinen ammusten latausjärjestelmä säästää miehistön määrässä, mutta se voi heikentää panssarivaunujen turvallisuutta.

Mies tarkastelee tuhottua panssarivaunun tykkitornia lähellä Zalissan kylää huhtikuussa.

28.4. 13:59 | Päivitetty 28.4. 14:11

Tuhotuista venäläisistä panssarivaunuista Ukrainassa riittää kuvamateriaalia. Monissa kuvissa niiden tykkitornit ovat lentäneet kauaskin muusta vaunusta. Syynä on muun muassa Forbesin mukaan monissa panssarivaunuissa käytetty automaattinen ammusten­latausjärjestelmä.

Nämä räjähdykset voivat olla erittäinkin voimakkaita, sillä esimerkiksi huhtikuun alussa alkoi levitä video, jossa tykkitorni oli The Eurasian Timesin mukaan lentänyt asuintalon viidenteen kerrokseen.

Monissa lännen käyttämissä panssarivaunuissa on Forbesin mukaan neljä miehistön jäsentä: johtaja, ajaja, ampuja ja lataaja. Venäläiset ovat kuitenkin monin paikoin korvanneet lataajan ainakin periaatteessa nopeammalla ja halvemmalla automaatiolla.

Sotilas poseeraa valokuvaa varten tuhotun panssarivaunun edessä Butšassa huhtikuun alussa.

Korvaamisella on Forbesin mukaan puolensa, kuten se, että se vähentää tarvittavaa miehistön määrää.

Tämä puolestaan johtaa lehden mukaan siihen, että panssarivaunun kokoa ja erityisesti tykkitornin korkeutta voidaan vähentää. Matalampi profiili tekee vaunuista vaikeammin havaittavia, minkä lisäksi ne voivat käyttää pienempiä suojia taistelukentillä.

Automaattista latausjärjestelmää käyttävissä venäläisissä panssarivaunuissa ammukset on CNN:n mukaan sijoitettu karusellimaisesti vaunun runkoon suoraan tykkitornin alle.

Ratkaisu tuo mukanaan sen riskin, että vihollisen osuessa ammuksia sisältävään kohtaan, ammukset räjähtävät ketjureaktiossa. Seurauksena on, että räjähdyksen voima lennättää tykkitornin ilmaan, minkä lisäksi se hyvin usein tappaa vaunun miehistön.

”Kyseessä on venäläisten panssarivaunujen suunnitteluvika. Mikä tahansa onnistunut osuma – – sytyttää ammukset nopeasti, josta seuraa massiivinen räjähdys ja torni kirjaimellisesti lentää pois”, sanoi tutkija Sam Bendett CNN:lle.

Tuhottu venäläinen panssarivaunu Rusanivin kylässä huhtikuussa. Vaunun tykkitorni on lentänyt räjähdyksen voimasta kyljelleen.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen käyttämässä M1 Abrams -mallin panssarivaunuissa ammukset on Task and Purpose -median mukaan varastoitu räjähdyksiä kestävien ovien taakse. Jos ammus räjähtää, varta vasten suunnitellut paneelit ohjaavat räjähdyskaasut tankin ylätasosta pois.

”Vähintäänkin tämä antaa miehistölle lisäaikaa pelastautua, mutta on olemassa miehistöjä, jotka ovat selvinneet hengissä, vaikka ammukset ovat räjähtäneet”, asiantuntija Steven Zaloga sanoi medialle.

Venäläisvaunujen suunnitteluvika tunnetaan myös Task and Purposen mukaan ”vieteriukkovaikutuksena”. Vaunun karusellissa on Zalogan mukaan varastoituneena yleensä 20 ammusta.

Loput 20 ammusta on varastoitu vaunun niin sanottuun taisteluosastoon, jota ei ole suojattu panssarintorjunta-aseita vastaan.

Ammusten määrää voidaan Zalogan mukaan vähentää siten, että niitä on vain latausjärjestelmässä.

”Ongelmana kuitenkin on, että monissa taistelutilanteissa kukaan ei halua taistella osittaisilla ammusvarastoilla. Jos päädytään ankaraan taisteluun, 20 tai 22 ammusta käytetään hyvinkin nopeasti.”

Tuhottu venäläinen panssarivaunu Lukjanivkan kylässä maaliskuussa.

Länsimaat ovat CNN:n mukaan olleet tietoisia tästä suunnitteluviasta jo 1990-luvun ja 2000-luvun alkujen Irakin sodista lähtien. Sodissa Irakin asevoimien käyttämät Neuvostoliiton ja Venäjän valmistamat T-72 -mallin panssarivaunut kokivat samanlaisia kohtaloita kuin Venäjän Ukrainaan lähettämät mallit.

Venäjän käyttämät uudemmat T-90 -mallin panssarivaunut saivat edeltäjäänsä T-72:een verrattuna enemmän panssaria, mutta latausjärjestelmä pysyi CNN:n haastatteleman entisen upseerin Nicholas Drummondin mukaan samanlaisena. Myös T-80 -mallin panssarivaunut käyttävät samanlaista järjestelmää.

Venäjä on riippumattoman Oryx-sivuston mukaan menettänyt lähes 600 panssarivaunua hyökkäyksensä aikana. Näistä 300 on tuhottu ja 215 on jäänyt ukrainalaisten saaliiksi. Oryx kerää aineistonsa kuvamateriaalista, joten todelliset kalustomenetykset voivat olla vielä suurempia.

Oikaisu 28. huhtikuuta 2022 kello 16.47: Oikaistu Oryx-sivuston tietoja, jotka koskivat venäläisten menettämien panssarivaunujen määrää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat