Yhdysvallat tarjoaa lisää tiedustelu­tietoa Ukrainalle – aiemmin tiedon avulla ammuttiin alas satoja sotilaita kuljettanut kone

Ukraina kykeni tiedustelutiedon avulla myös siirtämään ilmatorjuntakalustoaan ja lentokoneitaan alueilta, joihin Venäjä kohdisti pommituksia.

Ukrainalaissotilas tarkasteli taistelun tuhoja Hostomelin lentoasemalla huhtikuun alussa. Ukrainalaisjoukot pystyivät ampumaan tiedustelutiedon avulla alas satoja sotilaita kuljettaneen venäläiskoneen, jonka oli määrä vahvistaa venäläisjoukkoja lentoasemalla.

28.4. 16:18

Yhdysvallat on poistanut joitain rajoituksia koskien tiedustelutiedon jakamista Ukrainalle, kertoo Bloomberg.

Rajoitusten poistamisella on tarkoituksena edesauttaa Ukrainaa puolustautumaan sodan uudessa vaiheessa, toteaa Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Avril Hainesin maan kongressille antamassaan lausunnossa.

Venäjän hyökkäys on viime aikoina keskittynyt Itä-Ukrainaan sen jälkeen, kun hyökkääjät eivät onnistunet valtaamaan alueita lännemmässä, esimerkiksi Kiovan lähellä. Länsiosien valtaamisen epäonnistumisen on tulkittu olleen tappio Venäjälle, koska maa ei onnistunutkaan valtaamaan suuria maa-alueita Ukrainasta.

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines todistaa senaatin komitean edessä maaliskuussa. Haines on Bloombergin lähteiden mukaan kertonut kongressille, että maa on poistanut rajoituksia tiedustelutiedon jakamisesta Ukrainan kanssa.

Tiedustelutiedolla on Bloombergin lähteiden mukaan tarkoitus myös auttaa Ukrainaa valtamaan takaisin Venäjän miehittämiä alueita.

Yhdysvaltojen jo aiemmin Ukrainalle antama tiedustelutieto on uutiskanava ABC:n mukaan ollut erittäin tehokasta. Kanavan tiedustelulähteiden mukaan Ukraina on jo sodan alkuaikoina kyennyt siirtämään ilmatorjuntakalustoaan ja lentokoneitaan pois alueilta, joita Venäjä aikoi pommittaa.

Ilmatorjuntakaluston ja lentokoneiden siirtäminen on osaltaan vaikuttanut ABC:n lähteiden mukaan siihen, ettei Venäjä ole saanut Ukrainan ilmatilaa haltuunsa.

Tämä on puolestaan aiheuttanut muun muassa sen, etteivät venäläisjoukot ole kyenneet etenemään pelkäämättä Ukrainan ilmavoimia ja lennokkeja.

”Venäläisjoukot ovat kirjaimellisesti pommittaneet tyhjiä peltoja, joissa joskus oli ilmatorjuntakalustoa. Tällä [tiedustelutiedolla] on ollut valtava vaikutus venäläisjoukkojen suorituksiin taistelukentillä”, yksi lähde sanoi.

Kaluston siirtelyn lisäksi ukrainalaiset hyödynsivät ABC:n mukaan Yhdysvaltalaista tiedustelutietoa, kun he ampuivat alas satoja sotilaita kuljettaneen koneen sodan alkupäivinä. Kone oli matkalla Kiovan lähellä olevalle Hostomelin lentoasemalle, jota venäläiset yrittivät raivokkaasti vallata.

Kuljetuskoneen alasampumisella oli ABC:n lähteiden mukaan vaikutus siihen, etteivät venäläisjoukot pystyneet pitämään lentoasemaa hallussaan pitkään. Tämä puolestaan rajoitti suuresti venäläisjoukkojen kykyä hyökätä pääkaupunki Kiovaa vastaan, sillä lentokentän kautta ei pystytty tuomaan joukkoja ja kalustoa.

Yhdysvaltojen tarjoamalla tiedustelutiedolla on ABC:n lähteiden mukaan sekä taktista että strategista arvoa. Tieto sisältää muun muassa lähes tosiaikaista informaatiota venäläisjoukoista, mikä mahdollistaa esimerkiksi ukrainalaisten tekemät tarkat iskut hyökkääjiä vastaan.

”On olemassa esimerkkejä, joissa voidaan kertoa selkeä tarina, miten tämä [tiedustelutieto] on vaikuttanut suuresti [sotatapahtumiin]”, yksi lähteistä sanoi.

Kaupallinen satelliittikuva näyttää tykistön ampuvan lähellä Hostomelin lentoasemaa maaliskuussa.

Ukrainalaiset ovat myös yllättäneet yhdysvaltalaiset siinä, miten tehokkaasti ja nopeasti he ovat kyenneet käyttämään tiedustelutietoa.

Ukrainan joukot ovat käyttäneet tehokkaasti hyväkseen myös avointen lähteiden kautta saatavaa tietoa. Tätä niin sanottua osint-tietoa ovat muun muassa kaupallisten satelliittiyritysten tarjoama kuvamateriaali ja venäläisjoukkojen keskustelut salaamattomilla viestintäkanavilla.

Osintin käyttö myös vapauttaa ABC:n haastatteleman keskustelutiedustelupalvelu CIA:n entisen vt. johtajan John McLaughlinin mukaan tiedustelujoukkojen resursseja.

”Se, että avointen lähteiden [tiedustelutietoa] on niin runsaasti saatavilla tarkoittaa, että he, jotka keräävät salattua tietoa, voivat keskittyä niihin asioihin, jotka ovat todella vaikeasti eivätkä julkisesti saatavilla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat