Valkoinen talo ehdottaa venäläis­oligarkeilta taka­varikoitujen varojen lahjoittamista Ukrainan hyväksi

Varoja käytettäisiin Valkoisen talon mukaan Ukrainan jälleenrakentamiseen.

Valkoisen talon mielestä takavarikoidut ”kleptokratian” varat olisivat tapa hyvittää Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen aiheuttamia tuhoja. Kuvassa presidentti Joe Biden kuvattuna 27. huhtikuuta.

28.4. 16:26 | Päivitetty 28.4. 21:18

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin johtama Valkoinen talo julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se ehdottaa venäläisiltä oligarkeilta jäädytettyjen varojen lahjoittamista Ukrainan jälleenrakentamiseen. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Valkoinen talo sanoo tiedotteessaan, että takavarikoidut ”kleptokratian” varat olisivat tapa hyvittää Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen aiheuttamia tuhoja.

Myös presidentti Biden mainitsi asian torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän puhui jahtien ja ”toisten vääryydellä hankittujen ansioiden” takavarikosta.

"Nämä ovat pahoja miehiä", hän kuvaili oligarkkeja.

AFP:n mukaan EU kumppaneineen on jäädyttänyt venäläisvaroja yli 30 miljardin dollarin edestä. Lähes seitsemän miljardin dollarin edestä on jäädytetty oligarkeille kuuluvia luksustuotteita, kuten kiinteistöjä ja jahteja.

Yhdysvallat taas on asettanut pakotteiden alaisiksi tai takavarikkoon yli miljardin dollarin edestä muun muassa aluksia ja koneita ja jäädyttänyt satojen miljoonien dollarien edestä venäläiseliitille kuuluvia varoja, kertoo AFP.

Biden puhui torstain tiedotustilaisuudessa myös kongressilta pyytämästään 33 miljardin dollarin eli noin 31 miljardin euron lisätuesta Ukrainalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat