Samsungin mainos, jossa nainen juoksee aamu­yöstä kaduilla, on saanut kritiikkiä Britanniassa – ”Naiset eivät juokse tuohon aikaan, koska me pelkäämme liikaa”

Kritiikkiä on herättänyt esimerkiksi mainoksen julkaisuajankohta. Juoksemassa ollut 23-vuotias nainen tapettiin tammikuussa Irlannin Tullamoressa.

Kuvakaappaus Samsungin Youtube-palveluun lataamasta mainosvideosta.

28.4. 17:23

Teknologiayhtiö Samsungin hiljattain julkaisema mainos on herättänyt Britanniassa kritiikkiä muun muassa sosiaalisessa mediassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Puettavaa teknologiaa mainostavassa videossa nuori nainen lähtee juoksemaan kaupungin kaduille kello kahdelta aamuyöstä.

Julkisten tilojen turvallisuuden puolesta kampanjoivan Reclaim These Streets -liikkeen mukaan kyseessä on epäasiallinen mainos muun muassa siksi, että naiset kohtaavat päivälläkin juostessaan häirintää.

Myös mainoksen julkaisuajankohtaa on arvosteltu, kertoo BBC. Tammikuussa 23-vuotias nainen tapettiin hänen ollessaan juoksemassa Irlannin Tullamoressa. Rikos synnytti #shewasonarun-aihetunnisteen sosiaalisessa mediassa. Naiset ovat jakaneet aihetunnisteen avulla kokemuksiaan häirinnästä.

”Naiset eivät juokse tuohon aikaan, koska me pelkäämme liikaa. Tämä on todella järkyttävää. En tiedä yhtään naista, joka juoksisi kello kahdelta aamuyöstä. Erityisesti [Lontoon kaupunginosassa] Cityssä”, sanoi puolestaan Women’s Running -lehden toimittaja Esther Newman BBC:n Radio 1:n Newsbeatille.

Mainoksessa näkyy lisäksi, että juoksevalla naisella on päässään kuulokkeet. Tämä lisää Newmanin mukaan mainoksen epärealistisuutta.

”Kuulokkeiden käyttö on kiistanalainen asia. Suurin osa tuntemistani naisjuoksijoista ei käytä kuulokkeita edes päiväsaikaan, koska he ovat huolissaan turvallisuudestaan.”

Samsung ei vastannut BBC:n Newsbeatin kommenttipyyntöön. Samsung kertoo sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan päivityksessä, että mainoksen tarkoituksena oli kertoa puettavan teknologian tarjoamista vapauksista saavuttaa terveystavoitteita milloin vain.

Britannian tilastokeskuksen mukaan puolet naisista on tuntenut olonsa turvattomaksi kävellessään yksin pimeään aikaan.

Julkisten tilojen turvallisuus nousi laajan keskustelun kohteeksi myös viime vuonna niin Britanniassa kuin muuallakin maailmassa. Brittipoliisi Wayne Couzens sieppasi ja murhasi kotiinsa Etelä-Lontoossa kävelemässä olleen Sarah Everardin maaliskuussa 2021. Couzens tuomittiin Everardin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Tapaus herätti monet jakamaan kokemuksiaan myös Suomessa muun muassa käyttämällä aihetunnistetta #textmewhenyougethome.

Samsungin mainosta nyt kritisoinut Reclaim These Streets kertoo saaneensa alkunsa alkaessaan järjestää tapahtumia muun muassa Everardin muistoksi.

Lue lisää: Lontoolais­naisen murha koskettaa harvinaisen monia: Pandemian takia pitäisi vältellä julkisia kulku­välineitä, mutta uskaltaako kadulla kävellä yksin?

Lue lisää: Nyt.fi: ”Laita viestiä, kun olet kotona”: Naiset kertovat nyt sosiaalisessa mediassa, miltä tuntuu pelätä miehiä, kun liikkuu yksin pimeällä – Kyllä, myös Suomessa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat