Sodan alku­hetkinä Venäjän erikois­joukot yrittivät rynnäköidä presidentin­linnaan Kiovassa – Time-lehti kertoo Zelenskyin täpärästä selviytymisestä

Kaoottisina hetkinä Zelenskyille ja hänen lähipiirilleen jaettiin luotiliivit ja rynnäkkökiväärit.

”Täällä ollaan”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi kännykkävideolla, jonka hän kuvasi Kiovassa 25. helmikuuta.

29.4. 10:37 | Päivitetty 29.4. 11:09

Kun Venäjän hyökkäyssodan ensimmäinen päivä – torstai 24. helmikuuta – vaihtui iltaan, Kiovan ytimessä käytiin tulitaisteluja.

Venäläisen erikoisjoukon sotilaita oli hypännyt kaupunkiin laskuvarjoilla, ja heidän tehtävänään oli presidentti Volodymyr Zelenskyin sieppaaminen tai tappaminen. Sotilaat pääsivät Kiovan hallintokortteleihin saakka.

Sodan dramaattisista ensi hetkistä kertoo yhdysvaltalainen Time-lehti, jonka toimittaja Simon Shuster haastatteli Zelenskyiä tämän komentokeskuksessa. Shuster pääsi seuraamaan Zelenskyin ja hänen lähipiirinsä työtä kahden huhtikuisen viikon ajan.

Zelenskyi kertoi, että hänen muistikuvansa sodan ensi tunneista ovat ”sirpaleisia”. Aamuyöllä 24. helmikuuta Zelenskyi ja hänen puolisonsa Olena Zelenska menivät kertomaan lapsilleen, että Venäjä oli aloittanut pommitukset ja oli lähdettävä kotoa. Pariskunnan tytär on 17-vuotias ja poika yhdeksänvuotias.

Torstaina 24. helmikuuta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi yritti vielä vedota televisiolähetyksessä Venäjään.

Myöhään illalla 24. helmikuuta venäläissotilaat yrittivät taistella tiensä Kiovan hallintokortteleiden läpi, Time-lehden reportaasissa kerrotaan.

Zelenskyille ja hänen lähipiirilleen valkeni nopeasti, etteivät presidentinhallinnon rakennukset olleet turvallisia. Ukrainan armeijan upseerit kertoivat Zelenskyille, että Venäjän erikoisjoukot olivat nimenomaan hänen perässään.

Kun ukrainalaissotilaat torjuivat venäläisiä katutaisteluissa, presidentin kaarti yritti eristää presidentinlinnan suunnilleen kaikella, mitä käteen osui. Takasisäänkäynti tukittiin muun muassa vanerilevyillä, niin että portti näytti lähinnä romukasalta.

Tulitaistelun äänet kantautuivat läheltä. Rakennus pimennettiin, ja vartijat jakoivat luotiliivit ja rynnäkkökiväärit presidentille ja noin tusinalle hänen avustajistaan.

Vain muutama osasi käyttää kivääreitä. Yksi heistä oli Oleksiy Arestovytš, jolla oli pitkä kokemus Ukrainan sotilas­tiedustelu­palvelussa.

”Se oli silkka hullujenhuone”, Arestovytš kertoi Time-lehden Shusterille. ”Automaattiaseita vaan kaikille.”

Arestovytšin mukaan venäläisjoukko yritti rynnäköidä presidentinlinnaan kaksi kertaa. Shuster kertoo artikkelissaan, että Zelenskyi ja hänen perheensä olivat tuolloin rakennuksessa.

Time-lehden mukaan noina sodan alkuhetkinä oli kyse minuuteista, etteivätkö venäläissotilaat olisi saaneet Zelenskyin perhettä käsiinsä.

Zelenskyi oli tunnetusti kieltäytynyt Yhdysvaltain tarjouksesta evakuoida hänet ulkomaille. ”En tarvitse kyytiä, tarvitsen ammuksia”, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyillä olisi Time-lehden mukaan ollut käytettävissään myös presidentin bunkkeri jossain Kiovan lähistöllä. Hän päätti kuitenkin jäädä Kiovaan. Perjantain vastaisena yönä 25. helmikuuta hän kuvasi presidentinlinnan edustalla kännykkävideon, jolla hän halusi valaa ukrainalaisiin uskoa.

”Täällä ollaan”, Zelenskyi sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat