EU:n rajavalvontaviraston johtaja eroaa – Frontexin otteet rajoilla ovat keränneet jo pitkään arvostelua

Frontexin epäillään tienneen ihmisoikeusrikkomuksista ja jopa peitelleen niitä.

Ranskalainen Fabrico Leggeri nimitettiin Frontexin johtoon vuonna 2015.

29.4. 14:54

Bryssel

Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin pääjohtaja Fabrico Leggeri eroaa. Pääsyynä ovat Frontexin toimintaan liittyvät lukuisat epäselvyydet.

EU:n petostentorjuntavirasto Olaf aloitti viime vuonna selvityksen rajavalvontaviraston toiminnasta sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli paljon todistusaineistoa siitä, että Frontex on ollut tietoinen muun muassa Kreikan rajavalvojien kovista otteista siirtolaisia kohtaan ja jopa yrittänyt peitellä niitä.

Olafin raporttia ei ole julkistettu. Frontexin johtokunta käsitteli asiaa koko perjantaiaamun, ja Leggerin kerrottiin tarjoutuneen itse eroamaan ennen kuin hänet olisi erotettu.

Frontexia on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista sillä perusteella, että se on ollut tietoinen siirtolaisten laittomista käännytyksistä, joita paikalliset rajavalvojat ovat tehneet. Paikalliset rajavalvojat ovat esimerkiksi Kreikassa lähettäneet siirtolaisia takaisin Turkkiin.

Turvapaikanhakijoiden pakottaminen pois maasta, englanniksi pushback, on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Jäsenmaat ovat päävastuussa rajavalvonnasta, mutta Frontex voi antaa apua maille, joihin siirtolaiset pyrkivät pääsemään muun muassa meren yli.

Jo lokakuussa 2020 muun muassa tutkijayhteisö Bellingcat ja saksalaislehti Der Spiegel kertoivat, että niillä on todistusaineistoa tapauksesta, jossa Frontex oli mukana käännyttämässä siirtolaisten veneen laittomasti, ja useista muista tapauksista, joissa Frontexin alus tai helikopteri oli seurannut väärinkäytöksiä lähistöltä.

EU-parlamentti teki Frontexin toimintaan liitetyistä epäilyistä oman raporttinsa vuonna 2021. Siinä Frontexia moitittiin muun muassa siitä, ettei viraston johto ole tarttunut esitettyihin epäselvyyksiin ja tehnyt niistä sisäistä selvitystä.

Parhaillaan EU-parlamentti on aikeissa lykätä Frontexin vastuuvapautta viime vuoden budjetista. Pääsyynä ovat tiedot laittomista käännytyksistä, mutta parlamentin tiedossa on myös viraston sisällä tapahtunutta häirintää.

Ranskalainen Leggeri nimitettiin Frontexin johtoon vuonna 2015. Hänen edeltäjänsä pääjohtajana oli suomalainen Ilkka Laitinen.

Laitinen johti rajaturvallisuusvirastoa siitä lähtien, kun sen toiminta alkoi vuonna 2005.

Varsovassa päämajaansa pitävä Frontex oli viime vuonna myös EU:n tilintarkastajien hampaissa. Euroopan tilintarkastustuomioistuin arvioi raportissaan, että Frontex ei pysty kunnolla hoitamaan ydintehtäviään saati että se pystyisi enää laajentamaan toimintaansa.

Frontexille on vuosien mittaan sälytetty lisää vastuuta EU:n rajaturvallisuudesta, mikä on paisuttanut viraston budjettia ja lisännyt parlamentin ja tilintarkastajien mielenkiintoa viraston toimintaa kohtaan. Vuoden 2015 siirtolaiskriisin jälkeen Frontexia haluttiin vahvistaa vielä lisää.

Viraston aloittaessa budjetti oli 19 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle on budjetoitu yli 750 miljoonaa euroa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat