Boris Johnson saa äänestäjiltä väliarvion torstain vaaleissa, ja Pohjois-Irlannissa voi tapahtua historiallinen käänne

Osassa Britanniaa järjestetään torstaina paikallisvaalit. Pääministerin suosio on sulanut, ja kohut painavat konservatiiveja. Pohjois-Irlannissa Sinn Féin voi nousta ensimmäistä kertaa suurimmaksi puolueeksi.

Pääministeri Boris Johnson oli vauhdittamassa konservatiivipuolueensa vaalikampanjaa viime torstaina Burnleyssa Luoteis-Englannissa.

4.5. 2:00

Lontoo

Äänestäjät pääsevät antamaan pääministeri Boris Johnsonille välipalautetta torstaina, kun osassa Britanniaa järjestetään paikallisvaalit.

Varsinainen jännitysnäytelmä käydään kuitenkin Pohjois-Irlannissa, jossa valitaan uusi kansalliskokous eli itsehallintoelin.

Jos Sinn Féin nousee ensimmäistä kertaa Pohjois-Irlannin suurimmaksi puolueeksi, nytkähtää samalla askeleen eteenpäin myös puolueen tavoittelema Irlannin saaren yhdistyminen.

Johnsonin suosio on ollut viime kuukaudet selvässä luisussa. Pääministeri on jo epäsuositumpi kuin puolueensa ja hallituksensa.

Syy löytyy osittain Johnsonin koronajuhlakohusta ja sitä seuranneesta sakkotuomiosta, joita edes Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei ole painanut unohduksiin. Myös seitsemän prosentin inflaatio ja kaksinkertaistuneet energialaskut lisäävät äänestäjien ärtymystä.

YouGov-yhtiön viimeviikkoisen kyselyn mukaan jo 35 prosenttia vastaajista pitää työväenpuolueen Keir Starmeria parhaana henkilönä pääministeriksi. Johnson kerää vain 26 prosentin tuen. Yli kolmannes ei ole varma kannastaan.

Keir Starmer on johtanut Britannian työväenpuoluetta keväästä 2020 asti. Labour käy nyt konservatiivien kimppuun näiden omilla aseilla eli moittii konservatiivihallitusta kovista veronkorotuksista ja elintason romahtamisesta.

Paikallisvaalit eivät kuitenkaan ole sama asia kuin parlamenttivaalit, vaikka nekin heijastavat poliittisia mielialoja.

”Oppositio ja pienet puolueet menestyvät paikallistasolla yleensäkin suhteellisen hyvin”, arvioi politiikan tutkija, professori Sara B. Hobolt toimittajille London School of Economicsista.

Ilmiö suosii kuntatasolla muun muassa vihreitä ja liberaalidemokraatteja, joita brittiparlamentin alahuoneessa on vain kourallinen.

Työväenpuolueen vaalivoiton kokoa paikallistasolla rajoittaa se, että puolueella on jo nyt huomattavan suuri osuus vaaleissa auki olevista paikoista.

”Konservatiivit lähtevät vaaleihin epäsuosittuina. Labour on kuitenkin jo valmiiksi niin vahva, että sen on vaikea voittaa enää lisää”, Hobolt sanoi.

Vaalit järjestetään osassa Englantia sekä koko Walesissa ja Skotlannissa.

Muun muassa Lontoossa kaikki vaalipiirit ovat mukana toukokuun 5. päivän vaaleissa. Isossa osassa Englannin maaseutua – eli konservatiivien vahvoilla alueilla – vaaleja ei sen sijaan järjestetä.

Työväenpuolue on jo valmiiksi hyvin vahva Lontoossa.

Englannin vaaleissa avoinna olevista kuntatason paikoista työväenpuolueella on nyt 2 222, konservatiiveilla 1 404, liberaalidemokraateille 517 ja muilla 216.

Myös Walesissa labour lähtee vaaleihin suurimpana. Skotlannilla eniten paikkoja puolustettavaan on Skotlannin kansallispuolueella SNP:llä.

Jos torstain vaalitulos on konservatiiveille vielä ennakoituakin huonompi, tietää se Johnsonille vaikeita aikoja omassa puolueessa. Osa konservatiivien kansanedustajista panisi johtajansa vaihtoon.

”Hän ei ole enää samanlainen vaalivaltti kuin ennen.”

Iso kysymys konservatiiveille on kuitenkin se, että kuka Johnsonin korvaisi.

Johnsonin ”supervoima” on ollut se, että hän on kyennyt puhuttelemaan perinteisiä työväenpuolueen äänestäjiä Keski- ja Pohjois-Englannissa.

”On vaikea kuvitella, kuka toinen tähän pystyisi”, professori Tony Travers LSE:sta sanoi.

Pohjois-Irlannissa valitaan torstaina kansalliskokouksen eli paikallisparlamentin 90 jäsentä.

Iso kysymys on se, kummasta tulee suurin puolue: Sinn Féinistä vai Demokraattisesta unionistipuolueesta (DUP). Puolueet ovat toistensa vastapooleja.

Mielipidemittausten mukaan Sinn Féin on nousemassa ykköspuolueeksi ensimmäistä kertaa. Silloin Pohjois-Irlannin aluehallinnon pääministeriksi noussee Michelle O’Neill.

Sinn Féinin Michelle O’Neill (oik.) julkistamassa puolueen vaaliohjelmaa Belfastissa huhtikuussa. Keskellä puoluejohtaja Mary Lou McDonald, joka on myös oppositiojohtaja Irlannin tasavallan puolella.

Kakkoseksi jäämisestä uhkaa tulla kova pala DUP:lle. Hallituksen muodostaminen voi kestää vaalien jälkeen jopa kuukausia.

DUP:n johtaja Jeffrey Donaldson on myös vaatinut, että brittihallitus hankkiutuu eroon brexit-sopimukseen kuuluvasta Pohjois-Irlannin lisäpöytäkirjasta.

DUP:n johtajan Jeffrey Donaldsonin mukaan Pohjois-Irlannin brexit-lisäpöytäkirjasta pitää hankkiutua eroon, koska se on nostanut Britanniasta tuotujen tavaroiden hintoja jopa neljänneksellä. Donaldson nousi DUP:n johtoon kesällä 2021. Hän istuu brittiparlamentin alahuoneessa.

Brittimielinen ja konservatiivinen DUP vaalii suhteitaan Britanniaan ja vastustaa kiivaasti ajatusta Pohjois-Irlannin liittämisestä Irlannin tasavaltaan. DUP:n äänestäjät ovat olleet perinteisesti protestantteja.

Sinn Féin puolestaan on nationalistinen ja vasemmalle kallistuva puolue, joka kannattaa Irlannin saaren yhdistämistä. Puolueen äänestäjät ovat perinteisesti kuuluneet katolilaisväestöön. Sinn Féin oli brexitiä vastaan.

Brexit on kiristänyt poliittisia tunnelmia Pohjois-Irlannissa, koska brexit toi tullessaan tullirajan Irlanninmerelle eli Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin. Syynä oli se, että maaraja Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä piti säilyttää avoimena, jotta rauhansopimus ei vaarantuisi.

Irlanninmeren tulliraja on näkynyt käytännössä niin, että kauppa Britannian ja Pohjois-Irlannin välillä – eli saman maan sisällä – on vaikeutunut. Hinnat ovat nousseet, ja kuluttajat ovat jopa jääneet vaille vanhoja suosikkituotteitaan.

Pohjois-Irlantia koskeva brexit-sopimus hiertää yhä myös Johnsonin hallituksen ja EU:n välejä.

Financial Times -lehti uutisoi huhtikuussa, että brittihallituksessa valmistellaan lakia, joka antaisi ministereille valtuudet syrjäyttää osan Pohjois-Irlantia koskevista brexit-säännöistä.

EU ei katso hyvällä sitä, että Britannia yrittää luistaa aiemmin yhdessä sovitusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat