Sanna Marin varoitti myös Saksaa Venäjän ilkeyksistä Nato-jäsenyyden ratifioinnin aikana – ”Nyt on oltava yhdessä rohkea”

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi Saksan seuraavan Suomen ja Ruotsin Nato-keskustelua tarkasti ja lupasi täyden tuen, jos maat haluavat liittyä Natoon.

Suomen pääministeri Sanna Marin (vas.), Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vilkuttivat kuvaajille Mesebergin linnan edustalla tiistaina.

3.5. 8:35 | Päivitetty 3.5. 17:38

Meseberg

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vierailivat tiistaina Saksan hallituksen tapaamisessa Mesebergin linnassa Berliinin pohjoispuolella.

Keväinen maalaisidylli tapaamispaikalla oli tiistaiaamuna täydellinen: varsat kirmasivat laitumella ja käki kukkui. Myös valtionjohtajien esiintymisissä hehkui hyvä tunnelma.

Pääministeri Marin sanoi, että kolmen maan välillä vallitsee ”syvä yhteys”. Hän sanoi Naton avoimien ovien politiikan olevan nyt tärkeämpää kuin koskaan, kun Venäjä yrittää pelotella jäsenyyttä harkitsevia maita.

Hänen mukaansa tapaaminen Ruotsin ja Saksan kanssa oli avoin, luottamuksellinen ja sen ajoitus oli ”täydellinen”.

Tapaamisen jälkeen Marin vastasi median kysymyksiin, muun muassa siihen, onko Saksa luvannut Suomelle ja Ruotsille mahdollisen Natoon liittymisprosessin aikana sotilaallista turvaa.

Marinin mukaan Saksa on luvannut tukensa Suomelle ja Ruotsille, jos se haluaa Natoon.

Hän kuvasi ”harmaaksi ajaksi” ajanjaksoa, kun Naton jäseneksi hakeminen olisi käynnissä. Suomen intressissä on tietenkin, että se olisi tänä aikana suojassa, Marin sanoi.

”Kyllä ymmärtääkseni Saksa myös tämän ymmärtää. Keskustelemme aktiivisesti isojen maiden kanssa siitä, minkälaisia takuita tai vakuuksia olisi saatavissa.”

Marinin mukaan tapaamisessa keskusteltiin myös siitä, että Venäjä saattaa pyrkiä häiritsemään Naton liittymisprosessissa mukana olevia maita.

”Me tietenkin valmistaudumme erilaisiin vaihtoehtoihin. Kaikenlaista ilkeyttä Venäjä voi Suomeen tai Ruotsiin osoittaa”, Marin sanoi.

Suomen varautuminen Venäjän häirintään oli yksi suurimpia kysymyksenaiheita, joista saksalaiset halusivat Suomelta lisätietoa, hän sanoi. Hänen mukaansa Suomea ja Ruotsia nyt todella kuunnellaan.

”Omalta osaltani varoitin tässä tapauksessa myös siitä, että tämänkaltaisia reaktioita voidaan kohdistaa myös Nato-maihin, jotka käsittelisivät Suomen ja Ruotsin hakemusta tämän ratifiointiprosessin aikana”, hän sanoi Saksaan viitaten.

”Sanoin, että kannattaa varautua kaikenlaiseen toimintaan. Meidän pitää olla yhdessä rohkeita, me emme saa antaa tämänkaltaisten uhkauksien vaikuttaa omiin päätöksiimme”, Marin painotti.

Suomen ja Ruotsin pääministerit saapuivat Mesebergin linnaan tiistaiaamuna samalla kyydillä Saksan armeijan helikopterilla. Saapumisessa voi nähdä symboliikkaa.

Oheinen video näyttää pääministerien saapumisen:

”Suuntamme toivottavasti on sama”, Marin sanoi. Hän sanoi keskustelleensa Anderssonin kanssa Nato-keskustelun aikatauluista lukuisia kertoja.

Nato-prosessin päivämääriin Marin ja Andersson eivät halunneet suoraan ottaa kantaa.

”Kyllä varmasti tulemme hyvin yhdentahtisesti etenemään”, Marin sanoi Suomen ja Ruotsin suunnitelmista.

Tapaamisessa antamassaan lausunnossa liittokansleri Olaf Scholz sanoi kutsuvansa kahta pohjoismaista demaripääministeriä ystävikseen. Hän korosti maiden ystävyyttä ja sitoutuneisuutta.

Nato-päätöksessä Scholz lupasi Saksan täyden tuen, mutta totesi keskustelun kuuluvan Suomeen ja Ruotsiin.

”Meille oli selvää, että rajoja ei siirrellä väkivalloin”, Scholz sanoi. Nyt kun Venäjä pyrkii Ukrainassa niin tekemään, ei ole Scholzin mukaan mitään takeita siitä, etteikö se yrittäisi sitä myös muualla.

Pääministerit osallistuvat Saksan hallituksen kaksipäiväiseen ”retriittiin”, joka vertautuu luonteeltaan Suomen hallituksen iltakouluihin, joissa hallitus keskustelee tulevista linjoistaan.

Keskiviikkona Saksan hallituksen vetäytymisessä aiheena ovat kriisin vaikutukset Saksan talouteen.

Talousmallin uudistaminen on valtava haaste EU:n talousmahdille. Scholz sanoi alkusanoissaan hallituksen olevan kuitenkin varma, että se onnistuu.

Sota on kiihdyttänyt muutoksen tarvetta, joka koskee koko Saksan talousmallia, koska Saksa on nojautunut tähän asti venäläiseen fossiilienergiaan.

Suomen pääministeri Sanna Marin (oik.) ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson saapuivat helikopterilla Mesebergin linnassa järjestettävään tapaamiseen Saksan hallituksen kanssa.

Scholz on saanut viime viikkoina kovaa arvostelua siitä, että Saksa ei pysty irrottautumaan venäläisen kaasun tuonnista nopeammin kuin noin kahden vuoden aikana.

Marin ei kohdistanut sanojaan suoraan liittokansleri Scholziin, mutta painotti, että energiantuonti Venäjältä pitää lopettaa ”EU:na yhdessä”, ja sanktioita pitää lisätä.

”Ymmärrämme, että eri jäsenmaat ovat erilaisessa asemassa, mutta tahdon pitää olla selvä”, Marin sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat