Pikkulasten oudot maksa­tulehdukset huolestuttavat Britanniassa, vastaavia tapauksia muuallakin Euroopassa

Sairastuneet ovat pääsääntöisesti alle 5-vuotiaita. Britanniassa sairastuneita lapsia on jo yli sata. Heistä ainakin kymmenen on saanut maksansiirron. Taustalla on ehkä adenovirus.

Potilaita lontoolaissairaalan vastaanotossa.

29.4. 15:02 | Päivitetty 29.4. 15:46

Lontoo

Pikkulasten selittämättömät maksatulehdukset huolestuttavat Britanniassa ja enenevässä määrässä myös muualla Euroopassa.

Britanniassa sairastuneet ovat pääsääntöisesti alle 5-vuotiaita.

Virallisten lukujen mukaan tapauksia eri puolella Britanniaa oli kertynyt maanantaina jo 111. Loppuviikosta tapauksia oli eri brittiviestimien mukaan jo enemmän: ainakin 114.

Lapsista kymmenen on jo saanut maksansiirron. Luvut perustuvat Britannian terveysministeriön alaisen, kansanterveydestä vastaavan UK Health Security Agencyn (UKHSA) tietoihin.

UKHSA:n mukaan sairastumisilla ei ole yhteyttä koronavirusrokotuksiin. Kukaan alle 10-vuotiaista vahvistetuista maksatulehduksen saaneista ei ollut saanut koronarokotusta.

”Kerätty tieto antaa syytä olettaa, että lasten maksatulehdusten äkillinen puhkeaminen liittyy adenovirusinfektioihin. Tutkimme myös muita syitä”, UKHSA:n johtajiin kuuluva tohtori Meera Chand sanoi tiedotteessa.

Julkisen terveydenhuollon rutiinikartoituksissa Britanniassa on huomattu, että adenovirus kiertää nyt entistä vilkkaammin 1–4-vuotiaiden ikäryhmissä. Mediatietojen mukaan kyseessä olisi 41F-adenovirus.

Yleisradioyhtiö BBC mainitsee mahdollisena selittäjänä sen, että koronarajoitusten takia pikkulasten saamat adenovirustartunnat ovat lykkääntyneet myöhemmälle iälle kuin normaalisti. Tämä taas voi johtaa siihen, että osalla reaktio on nyt tavallista voimakkaampi.

Tutkijat selvittävät myös sitä mahdollisuutta, että taustalla voisi olla adenoviruksen ja koronaviruksen yhteisvaikutus.

Maksatulehduksen yleinen aiheuttaja on hepatiittivirus, jotka on nimetty kirjaimin A:sta E:hen. Mikään näistä ei ole kuitenkaan aiheuttanut nyt kyseessä olevia lasten maksatulehduksia.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on pannut lasten maksatulehdukset merkille.

Euroopassa lasten selittämättömiä maksatulehduksia on raportoitu jo yhdessätoista maassa, joiden joukossa ovat myös Tanska ja Norja. Tapauksia on löytynyt myös Yhdysvalloista.

WHO:n mukaan sairastuneiden ikähaitari on ollut yhdestä kuukaudesta aina 16-vuotiaisiin. Lapsista 17 eli noin kymmenisen prosenttia on saanut maksansiirron. Ainakin yksi on kuollut. Luvut sisältävät brittitapaukset.

Oireita ovat olleet muun muassa vatsakivut, ripuli ja oksentelu. Useimmissa tapauksissa ei sen sijaan esiintynyt kuumetta.

WHO:n mukaan toistaiseksi ei ole varmaa, ovatko maksatulehdukset lisääntyneet, vai onko kyse siitä, että nyt on huomattu tapaukset, jotka normaalisti jäävät huomaamatta.

Brittiviranomaiset kehottavat huoltajia pitämään silmällä lasten mahdollisia maksatulehdusoireita kuten keltaisuutta.

Säännöllinen käsienpesu sekä yskiminen ja aivastaminen kainaloon tai nenäliinaan heikentävät niin adenoviruksen kuin muidenkin virusten leviämistä.

Adenovirus tarttuu helposti pisaroiden välityksellä ja koskettamalla, muistuttaa myös THL verkkosivuillaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat