Tutkiva sivusto: Suomen Nato-tielle asettunut Kroatian presidentti on ollut suorassa yhteydessä Venäjän ulkomaan­tiedusteluun

Saamiensa asiakirjojen perusteella Istraga-sivusto kertoo, että Kroatian presidentti on ”jatkuvassa yhteydessä Venäjään".

EU:n komission silloinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (oik.) tervehti Zoran Milanovićia EU-kokouksessa vuonna 2015. Milanović oli tuolloin Kroatian pääministeri.

29.4. 20:00 | Päivitetty 29.4. 22:05

Kroatian presidentti Zoran Milanović oli viime vuoden marras- ja joulukuussa suorassa yhteydessä Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun SVR:n jäseniin, kertoo bosnialainen tutkivan journalismin sivusto Istraga. Jutussa kerrotaan Venäjän tiedusteluviranomaisten toimineen todennäköisesti valenimillä.

Istraga nojaa tietonsa ”useiden turvallisuusvirastojen asiakirjoihin”. Perjantaina julkaistun artikkelin on jakanut Twitterissä eteenpäin Balkanin alueeseen erikoistunut tutkija Jasmin Mujanović.

Samaisessa artikkelissa kerrotaan, että Milanovićin neuvonantaja Orsat Miljenić on ollut yhteydessä Venäjän armeijan tiedustelupalvelun GRU:n upseeriin. Sivusto yritti saada aiheeseen kommenttia Miljenićiltä muttei tavoittanut tätä kommentoimaan.

Saamiensa asiakirjojen perusteella Istraga kertoo, että Kroatian presidentti on ”jatkuvassa yhteydessä Venäjään” ja että Venäjän Krotian-suurlähettiläs Aleksandr Nesterenko on kuvaillut Milanovićia ”Venäjän hyväksi ystäväksi ja sen etujen puolustajaksi Balkanilla”.

Venäjä puolestaan on Istragan saamien tietojen mukaan luvannut Milanovićille kiistattoman tukensa tämän poliittisissa toimissa.

Presidentti Milanović nousi tällä viikolla myös Suomessa otsikoihin, kun hän ilmoitti kroatialaisessa verkkolehdessä index.hr:ssä, että Kroatian pitäisi estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys, kunnes Bosnia ja Hertsegovinan vaalilakiin on saatu ratkaisu.

Maan tulehtunutta poliittista tilannetta kuvaa se, että pian Milanovićin kommenttien jälkeen maan ulkoministeri Gordan Grlić Radman kritisoi Milanovićin puheita. Grlić Radman ilmoitti, että Kroatia tukee Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon, eikä Bosnian ja Hertsegovinan sekä Natoon ja EU:hun liittyvien pyrkimysten tulisi vaikuttaa siihen.

Kroatian pääministeri Andrej Plenković on kutsunut Milanovićia suoraan Venäjän-mieliseksi ja ilmoittanut katkaisevansa presidenttiin välit sen jälkeen, kun tämä oli väittänyt pääministeripuolueella olevan yhteys entiseen kommunistisen Jugoslavian turvallisuuspalvelu UDBA:han.

Tammikuussa Plenković pyysi anteeksi Ukrainalta sen jälkeen, kun presidentti oli tammikuussa nimittänyt sitä yhdeksi korruptoituneimmaksi maaksi maailmassa.

Kroatia on ollut Naton jäsenmaa vuodesta 2009 ja EU:n jäsenmaa vuodesta 2013.

Oikaisu 29.4. kello 22.01: Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu oli aiemmin lyhennetty virheellisesti SRV. Lyhenne on SVR. Se tulee sanoista služba vnešnei razvedki, mikä tarkoittaa suomeksi ulkomaantiedustelupalvelua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat