Poikkeuksellinen lämpöaalto piinaa Intiaa ja Pakistania – yli miljardi ihmistä vaarassa

Asiantuntijoiden mukaan lämpöaalto on seurausta ilmastonmuutoksesta.

Mies jakoi jäätä slummissa Intian Ahmedabadissa 28. huhtikuuta.

29.4. 21:04

Ennätyksellinen lämpöaalto on koetellut huhtikuussa eteläistä Aasiaa, erityisesti Intiaa ja Pakistania. Asiasta raportoivat perjantaina useat kansainväliset tiedotusvälineet.

Pakistanissa jo maaliskuu oli kuumin yli 60 vuoteen, ja huhtikuussa keskilämpötila on ollut jopa 6–8 astetta tavallista lämpimämpi, uutistoimisto Reuters kertoo. Perjantaina lämpötila kipusi tietyillä alueilla jopa 47 asteeseen.

Intian Delhissä oli perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan 43 astetta. Kaupungissa sammutettiin edelleen tiistaina alkanutta tulipaloa kaupungin 60-metriä korkealla kaatopaikalla. Kuumuus on aiheuttanut Intiassa viime viikkojen aikana satoja metsäpaloja alueilla, joilla normaalisti tähän aikaan vuodesta sataa vettä, räntää tai jopa lunta.

Delhissä sammutettiin palavaa kaatopaikkaa 29. huhtikuuta. Kuva: REUTERS/Adnan Abidi

Pohjois-Pakistaniin pelätään syöksytulvia, sillä kuumuus on sulattanut jäätiköitä Himalajalla ja muissa ympäröivissä vuoristoissa. Tulvariskin alueilla asuu Reutersin mukaan noin seitsemän miljoonaa ihmistä.

Sekä Intiassa että Pakistanissa on ollut laajoja sähkökatkoksia, mikä on johtanut entistä tukalampiin oloihin. Maat tuottavat suuren osan energiastaan hiilellä, ja varastot ovat huvenneet lämpötilojen takia kasvaneen energiantarpeen takia. Reutersin mukaan tietyillä alueilla Pakistanissa sähköt ovat olleet poikki jopa 10–14 tuntia päivässä.

Poika vilvoitteli meressä Pakistanin Karachissa 29. huhtikuuta. Kuva: REUTERS/Akhtar Soomro

Asiantuntijoiden mukaan lämpöaalto, joka enteilee tavallistakin paahteisempaa kesää alueelle, on seurausta ilmastonmuutoksesta. Yli miljardin ihmisen arvioidaan olevan vaarassa kärsiä kuumuuden aiheuttamista vaikutuksista. Kuumuuteen liittyvät terveysoireet, kuten lämpöhalvaus, kuume, pahoinvointi ja ripuli ovat lisääntyneet tietyillä alueilla erityisesti kouluikäisillä lapsilla, uutistoimistot kertovat.

Intiassa kuumuuteen odotetaan helpotusta monsuunikauden alkaessa toukokuussa. Intian meteorologisen laitoksen tutkija arvioi perjantaina, että kuumuus kestäisi vielä ainakin kolme päivää.

AFP:n haastatteleman Imperial College Londonin tutkijan mukaan poikkeukselliset lämpöaallot ovat yleistyneet Intiassa merkittävästi. Aiemmin niitä tuli kerran 50 vuodessa, nykyään kerran neljässä vuodessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat