Ukrainan tiedustelu väittää, että Venäjän riveissä syntyi tulitaistelu osin ryöstö­saaliin vuoksi – merkkejä ryöstelystä on ilmennyt toistuvasti

Merkkejä Venäjän sotilaiden ryöstelystä ja sotarikoksista tulee ilmi tasaiseen tahtiin. Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan lähes täysin tuhotun kaupungin museoista on ryövätty yli 2 000 taideteosta.

Tšetšeenijoukkoja Mariupolissa viime viikon torstaina.

30.4. 17:35

Ukrainan tiedusteluviranomaisten väitteen mukaan Venäjän asevoimien joukoissa taistelevien burjaattien ja tšetšeenien välillä puhkesi torstain ja perjantain välisenä yönä tulitaistelu, jonka aiheuttamista mahdollisista kuolonuhreista ei ole selvyyttä.

Ukrainalaistiedustelun mukaan kärhämää olisi syntynyt siitä, missä määrin ja missä roolissa kukakin sotimiseen osallistuu. Lisäksi joukoilla olisi ollut riitoja ”ryöstösaaliin” jakamisesta.

Burjaatit ovat mongolikansa, joista suurin osa asuu Venäjän federaatioon kuuluvassa Burjatian tasavallassa runsaan 6 000 kilometrin päässä Ukrainasta.

Tietoja tšetšeenien ja burjaattien yhteenotosta ei ole vahvistettu muista lähteistä. Jotkut ukrainalaiset uutissivustot ovat viitanneet tapaukseen, mutta niiden päälähteenä vaikuttaisi olleen Ukrainan tiedustelu.

Mikäli välikohtaus todella tapahtui, se vahvistaisi käsitystä siitä, että Venäjän asevoimien riveissä palvelee huonosti motivoituneita ja mahdollisesti keskenään riiteleviä sotilaita, joista monelle ukrainalaisten ryöstely näyttää olevan tärkeässä osassa.

Tämä on tietenkin mielikuva, jota Ukraina haluaa myös muulle maailmalle välittää.

Ukrainalaiset osoittivat mieltään ryösteleviä venäläissotilaita vastaan Venäjän konsulaatin edessä Lvivin kaupungissa 8. huhtikuuta. Paikalle tuotiin muun muassa kodinkoneita, joita sotilaat ovat ryövänneet. Tekstissä sanotaan, että ”Venäjän armeija on murhaajien, raiskaajien ja ryövääjien roskasakki”.

Tietoja Venäjän joukkojen ryöstelystä on kuitenkin tullut ilmi tasaiseen tahtiin helmikuun lopulla alkaneen suurhyökkäyksen aikana. Esimerkiksi huhtikuun alkupuolella Valko-Venäjälle vetäytyneiden sotilaiden kerrottiin postittaneen runsaasti ukrainalaisilta varastettua tavaraa kotiseuduilleen – viihde-elektroniikasta sähköskoottereihin.

Brittilehti The Guardian kertoi äskettäin, että ryöstely ei näytä olevan yksittäisten sotilaiden tekosia vaan ”systemaattinen osa Venäjän sotilaallista käytöstä”, mistä oli viitteitä useissa kaupungeissa ja kylissä.

Lehti lainasi liberaalia venäläiskolumnistia Vladimir Pastukovia, jonka mukaan ryöstely on ”henkilöstön lisämotivaatio” sotaan osallistumiselle.

Torstaina lähes täysin tuhotun Mariupolin kaupunginvaltuusto ilmoitti The Guardianin mukaan, että Venäjän joukot ovat varastaneet kaupungin museoista yli 2 000 taideteosta ja vieneet ne Venäjän joukkojen hallussa olevalle Donbasin alueelle.

HS on kertonut esimerkiksi siitä, kuinka Venäjän aiemmin miehittämässä Borodjankassa sotilaiden ryöstösaaliiksi kelpasi kaikki: puhelimet, televisiot ja jopa desinfiointiaineet.

Kun venäläiset vetäytyivät Borodjankasta, paikallisen psykoneurologisen keskuksen työntekijöitä odotti hätkähdyttävä näky, kun he palasivat venäläissotilaiden aiemmin asuttamalle työpaikalleen.

Keskuksen kirjanpitäjä kertoi HS:lle, että venäläissotilaat olivat ulostaneet lähes kaikkiin huoneisiin ja ruokasalin vasemman puolikkaan lattian täyteen sekä piirtäneet ulosteella seiniin joukkojen tunnuksiksi nousseita V- ja Z-kirjaimia ja kirjoittaneet hävyttömyyksiä.

Joukkohauta Butšassa 4. huhtikuuta.

Ryöstelyn ja siivottoman käytöksen lisäksi todistusaineisto Venäjän sotilaiden tekemistä sotarikoksista on kasvanut vauhdilla.

Ukrainan viranomaiset kertoivat torstaina tunnistaneensa kymmenen venäläissotilasta, jotka olisivat päävastuussa Butšan kaupungissa tapahtuneista satojen siviilien epäillyistä murhista, uutistoimistot kertovat.

Ukrainan puolustusministeriö nimitti sotilaita ”kymmeneksi halveksittavaksi” ja julkaisi heidän kuvansa ja nimensä. Heidän epäillään muun muassa kiduttaneen ja surmanneen teloitustyylillä siviilejä ennen kuin Venäjän joukot vetäytyivät Kiovan luoteispuolella sijaitsevasta kaupungista noin kuukausi sitten.

Ukrainan valtakunnansyyttäjän Iryna Venediktovan mukaan sotilaat olivat siepanneet siviilejä, nöyryyttäneet ja hakanneet heitä sekä ampuneet heitä ”verenmaku suussa”.

Venäjä on kiistänyt sotilaidensa syyllistyneen julmuuksiin Butšassa. Kaupungista on kuitenkin löytynyt jo yli 400 siviilin ruumiit, osa joukkohaudoista, osa kaduilta.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisova sanoi aiemmin huhtikuussa, että yhden Butšassa sijaitsevan asunnon kellarissa olisi raiskattu noin 25 tyttöä ja naista, nuorimmat 14-vuotiaita.

Lauantaina Ukraina kertoi tutkivansa tällä hetkellä yhteensä 8 991 ”sota- ja hyökkäysrikosta”, joihin Venäjän joukkojen epäillään syyllistyneen runsaan kahden kuukauden aikana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat