Orpo Ylelle: Yhtä­aikainen Nato-hakemus Ruotsin kanssa toisi ”ikään kuin lauma­suojaa”

Puolustusvaliokunnan tuore puheenjohtaja näkee, että kahden maan hakeminen samaan aikaan sujuvoittaisi Nato-prosessia.

Kokoomusta johtava Petteri Orpo on myös puolustusvaliokunnan tuore puheenjohtaja.

30.4. 12:27

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoo, että Ruotsin yhtäaikainen Nato-jäsenyyshakemus Suomen kanssa sujuvoittaisi myös Suomen mahdollisen jäsenyysprosessin etenemistä.

Ruotsi aikaisti äskettäin turvallisuuspoliittisen selontekonsa valmistumista, jotta sen Nato-prosessi pysyisi samassa aikataulussa Suomen kanssa.

”On erinomaista, että Ruotsissa nyt tätä kaasua painetaan tällä hetkellä. Se on ehdottomasti järkevä ratkaisu, että liittyisimme molemmat”, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi tällä viikolla valittu Orpo sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

”Se on myös Suomen etu, että Naton 30 jäsenmaata käsittelevät samaan aikaan Suomen ja Ruotsin hakemuksia. Ne ovat erilliset hakemukset, koska me teemme omat päätökset, mutta samaan aikaan pöydällä. Se hahmottaa Nato-maille vielä paremmin sen, että kaksi vahvaa Pohjolan maata, läntistä demokratiaa haluavat liittyä mukaan Natoon. Uskon, että se nopeuttaa prosessia.”

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomi ja Ruotsi ilmoittaisivat toukokuun puolivälin tienoilla halukkuudestaan liittyä Natoon. Orpo toivoo, että kansallinen päätös on valmiina siihen mennessä, kun presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailun Ruotsiin 17.–18. toukokuuta.

Suomen liittymispöytäkirja Natoon saatetaan sen jälkeen allekirjoittaa varsin nopeastikin, mutta sitten edessä olisi joka tapauksessa ainakin kuukausia kestävä ratifiointiprosessi Naton jäsenmaiden parlamenteissa. Orpo katsoo, että siinäkin tilanteessa Suomelle olisi eduksi olla samassa veneessä Ruotsin kanssa.

”Sinä aikana kyllä me yhdessä pystymme paremmin vastaamaan mahdollisiin meihin kohdistuviin uhkiin. Se tuo ikään kuin laumasuojaa meille, kun me olemme molemmat siellä siihen aikaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat