Taistelut jatkuvat rajuina Itä-Ukrainassa, Britannian tiedustelun mukaan Venäjän joukoilla on yhä vaikeuksia

Venäjä on joutunut yhdistämään ja sijoittamaan uudelleen heikentyneitä joukkojaan Koillis-Ukrainaissa, kertoo Britannian puolustusministeriön lauantainen tiedusteluraportti.

Ukrainan armeijan joukkoja tarkastelemassa ohjusiskun jälkiä Dobropilljassa Donetskin alueella lauantaina.

30.4. 17:54

Taistelut ovat jatkuneet kiivaina Itä-Ukrainassa lauantaina.

Venäjä yritti vallata Donetskin pohjoisosassa sijaitsevan Lymanin alueita sekä Luhanskissa sijaitsevia Sjeverodonetskin ja Popasnan kaupunkeja, kertoo Ukrainan asevoimien pääesikunta päivittäisessä katsauksessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Onnistumatta – taistelut jatkuvat”, pääesikunta toteaa.

Donetskin alueen pohjoisosassa sijaitseva Lyman on rautatiensä vuoksi tärkeä liikenteen solmukohta.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoo puolestaan Venäjän tulittavan aluetta joka puolella.

”He eivät pääse puolustuksemme läpi”, Haidai totesi Reutersin mukaan.

Haidain mukaan siviilien evakuointia jatketaan vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Ukrainan kansalliskaartin jakamasta videosta otetussa kuvakaappauksessa näkyy väitetysti isku venäläistä sotilassaattuetta vastaan Izjumin lähettyvillä.

Donbasin ulkopuolella ainakin Zaporižžjassa sekä Dnipron kaupungin eteläpuolella on raportoitu iskuista, kertoo Reuters.

Myös Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan Koillis-Ukrainassa kohdistui tykistötulta lauantaina. Ainakin yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui tulituksessa, kertoo uutistoimisto AFP.

Venäjä pommitti kaupunkia jo perjantain ja lauantain välisenä yönä. Ukrainan hallinnon julkaisemien tietojen mukaan nämä iskut olisivat osuneet siviilikohteisiin kaupungissa, muun muassa kerrostaloihin sekä lääketieteelliseen instituuttiin.

Ihmisiä suojassa hyökkäykseltä metroasemilla Harkovassa lauantaina.

Ukraina kertoi lauantaina lisäksi vallanneensa takaisin Ruska Lozovan kylän Harkovan pohjoispuolella. Kylä ehti olla venäläisjoukkojen hallussa kaksi kuukautta, kertoo AFP.

Alueelta evakuoitiin satoja siviilejä.

”Kaksi kuukautta kauheaa pelkoa. Ei mitään muuta, kauheaa ja säälimätöntä pelkoa”, kylästä evakuoitu 28-vuotias Natalia kertoi AFP:lle saavuttuaan Harkovaan.

Lauantaina Ukraina on kertonut Venäjän vahvistaneen joukkojaan Izjumin alueella. Taisteluita on käyty myös Rubižnen kaupungin liepeillä.

Venäjä puolestaan kertoo lauantaina iskeneensä yön aikana 389 ukrainalaiskohteeseen, kertoo Reuters. Näihin kuuluu Venäjän mukaan 35 valvontapistettä, 15 ase- ja ammusvarastoa sekä useita paikkoja, joissa on ukrainalaisjoukkoja ja -varusteita.

Venäjä kertoo lisäksi, että sen ilmapuolustus esti ukrainalaisen lentokoneen pääsyn Brjanskin alueelle Venäjällä. Lauantaina tykistötulta osui Brjanskissa öljyterminaaliin ja asuinalueelle.

Britannian puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että Venäjän joukoilla on edelleen haasteita Ukrainassa.

Ministeriön mukaan Venäjä on joutunut yhdistämään ja sijoittamaan uudelleen heikentyneitä joukkojaan Koillis-Ukrainaissa. Monien näistä joukoista epäillään kärsivän heikentyneestä taistelutahdosta.

Tiedusteluraportin mukaan Venäjä pyrkii korjaamaan tilannetta keskittämällä voimiaan, lyhentämällä huoltoyhteyksiä ja yksinkertaistamalla komentoketjuja.

”Yksikkötason osaamisen puute ja epäjohdonmukainen ilmatuki ovat johtaneet siihen, että Venäjä ei pysty hyödyntämään täysin taisteluvoimaansa parannuksista huolimatta”, toteaa ministeriö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat