Venäläinen sotilas­lento­kone loukkasi perjantaina Ruotsin ja Tanskan ilmatilaa

Loukkaus tapahtui Ruotsin etelärannikolla ja Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren itäpuolella.

30.4. 21:43 | Päivitetty 1.5. 19:20

Venäläiskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa perjantaina illalla, tiedottaa Ruotsin puolustusvoimat.

Sama kone loukkasi lyhyesti myös Tanskan ilmatilaa.

”Se oli vakoilukone, joka oli ilmatilassamme lyhyen hetken. Kaksi tanskalaista F-16-hävittäjää puuttui välittömästi tilanteeseen”, kertoi tiedottaja Tanskan puolustusvoimista uutistoimisto AFP:lle.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod kirjoitti sunnuntaina viestipalvelu Twitterissä, että on kutsunut Venäjän Tanskan-suurlähettilään puhutteluun maanantaina asian johdosta.

”Venäläinen suurlähettiläs on kutsuttu puhutteluun ulkoministeriöön huomenna. Uusi Venäjän tekemä Tanskan ilmatilaloukkaus. Se on täysin mahdotonta hyväksyä ja erittäin huolestuttavaa tämänhetkisessä tilanteessa”, twiittasi Kofod.

Ruotsalaishävittäjät seurasivat ja valokuvasivat mallin AN-30-potkurilento­konetta. Ruotsin yleisradio SVT:n mukaan kyseessä oli sotilaslentokone.

”Ruotsin ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä", sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist SVT:lle. Hultqvistin mukaan asia tullaan käsittelemään.

”Tämä on epäammattimaista ja turvallisuustilanne huomioon ottaen erittäin sopimatonta. Ruotsin suvereniteettia täytyy aina kunnioittaa.”

Loukkaus tapahtui Ruotsin etelärannikolla sijaitsevan Blekingen eteläpuolella. Kone lensi Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren itäpuolella, josta se lähestyi Ruotsin rannikkoa.

Kone poistui alueelta lyhyen ilmatilaloukkauksen jälkeen.

Venäläiskoneet loukkasivat Ruotsin ilmatilaa myös maaliskuussa Gotlannin itäpuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat