Kaksi kuukautta sitten miehitetyssä Hersonissa valuutta vaihtuu tänään Venäjän ruplaan

Hersonin syrjäytetty ukrainalaispormestari on skepitinen siitä, onnistuuko Venäjän ottaa rupla käyttöön alueella, sillä alueen pankkijärjestelmä on ukrainalainen.

Venäjän miehittämässä Ukrainan Hersonissa otetaan käyttöön rupla. Kuva rahasta on otettu Kremlin ulkopuolella Moskovassa.

1.5. 7:56

Venäjän miehittämällä Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa siirrytään käyttämään Venäjän ruplaa valuuttana sunnuntaista lähtien, kertoi kaupungin uusi paikallishallinto aiemmin tällä viikolla venäläisen uutistoimiston Rian mukaan.

Herson oli ensimmäinen suurkaupunki, jonka Venäjä sai vallattua, kun se oli hyökännyt Ukrainaan helmikuun lopussa. Venäjä ilmoitti tiistaina saaneensa koko Hersonin alueen hallintaansa.

Hersonin syrjäytetty ukrainalaispormestari Ihor Kolihajev kertoi tällä viikolla BBC:lle olevansa skeptinen siitä, onnistuuko Venäjän ottaa rupla käyttöön alueella, sillä alueen pankkijärjestelmä on ukrainalainen.

"Jos he yrittävät tehdä tästä ruplavyöhykkeen, syöksymme takaisin vuoteen 1992 – aikaan ennen kuin Ukraina saavutti itsenäisyyden", Kolihajev sanoi BBC:lle.

Hersonia ja samaa nimeä kantavaa oblastia eli hallinnollista aluetta voi pitää ennakkotapauksena ukrainalaisesta alueesta, jonka Venäjä kaavailee liittävänsä pysyvästi itseensä tai jonne se aikoo perustaa nukkevaltion.

BBC:n mukaan Ukrainan viranomaiset ovat ehdottaneet, että Venäjä voisi yrittää järjestää kansanäänestyksen Hersonin alueella selvittääkseen, ​​haluavatko paikalliset, että alue itsenäistyisi Ukrainasta.

Venäjä järjesti kansanäänestyksen Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä liitti alueen itseensä vuonna 2014. Venäjä on järjestänyt vastaavan kansanäänestyksen myös Venäjän tukemilla separatistialueilla Donetskissa ja Luhanskissa.

Toistaiseksi Venäjä on kiistänyt suunnittelevansa vastaavaa äänestystä Hersonissa, ja myös kaupungin asukkaat sanovat BBC:lle, että he eivät ole nähneet merkkejä äänestyksestä. BBC:n mukaan moni kuitenkin pelkää, että Venäjä voisi helposti väärentää äänestystuloksen käyttämällä hyväkseen kaupunkilaisten henkilötietoja, sillä kaupungin hallintorakennukset ja -järjestelmät ovat nyt Venäjän hallussa.

BBC:n haastattelemien paikallisten mukaan arki kaupungissa on käynyt vaikeaksi: ruokakauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään ja monet yritykset ovat sulkeneet ovensa.

Moni BBC:n haastattelema paikallinen kertoi, että reitit turvallisempiin osiin Ukrainaa on suljettu kokonaan. Ainoa käytettävissä oleva tie ulos Hersonista kulkee Krimin niemimaan kautta. Sen käyttäminen tarkoittaisi matkustamista alueelle, jonka Venäjä laittomasti liitti itseensä jo vuosia sitten. Moni BBC:n haastattelema paikallinen ei olisi valmis matkustamaan Krimin läpi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat