Ensimmäisiä siviilejä saatu evakuoitua Venäjän piirittämältä Azovstalin teräs­tehtaalta – Ukrainalla ja Venäjällä omat evakuointi­operaationsa

Sekä Ukraina että Venäjä ovat ilmoittaneet sunnuntaina evakuoineensa YK:n ja Punaisen Ristin avustuksella siviilejä Venäjän piirittämältä Azovstalin teräs­tehtaalta Mariupolista. Evakuointien on tarkoitus jatkua maanantaina.

Azovstalin terästehtaan työntekijä, Mariupolista evakuoitu Valerija, halaa jo aiemmin Mariupolista sukulaisten kanssa lähtenyttä poikaansa Matveita, kun he tapasivat toisensa Bezimennen kylässä Donetskin alueella sunnuntaina.

1.5. 20:40 | Päivitetty 2.5. 7:31

Azovstalin terästehtaan pommisuojissa olleita siviileitä onnistuttiin evakuoimaan sunnuntaina ensimmäistä kertaa operaatiossa, johon osallistuivat myös YK ja Punainen Risti. Evakuoinnit jatkuvat maanantaiaamuna, jos niistä saadaan yhä sovittua, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan sunnuntai-iltana.

”Tänään, ensimmäistä kertaa koko sodan aikana tämä elintärkeä käytävä alkoi toimia. Ensimmäistä kertaa alueella oli todellinen kahden päivän tulitauko. Yli sata siviiliä saatiin evakuoitua – erityisesti naisia ja lapsia”, iloitsi Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan ensimmäiset Azovstalista evakuoidut siviilit saapuvat maanantaina Zaporižžjaan, jossa viranomaiset ovat vastaanottamassa heitä.

Yhteensä 350 000 ihmistä on saatu pelastettua pahimmilta sota-alueilta evakuointikäytävien kautta, Zelenskyi kertoo.

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n mukaan tulitukset kuitenkin alkoivat uudelleen Azovstalin tehtaalla sunnuntai-illalla. Asiasta kertoi Ukrainan televisiossa Mariupolissa oleva ukrainalaissotilas. On epäselvää, miten uudelleen alkaneet tulitukset tulevat vaikuttamaan evakuointeihin maanantaina.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšukin mukaan Azovstalin tehdasalueella on yhä loukussa satoja siviileitä, joilta on loppumassa ruoka, vesi ja lääkkeet.

Presidentti Zelenskyi kirjoitti aikaisemmin sunnuntaina pikaviestipalvelu Twitterissä, että Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueelta on evakuoitu ensimmäinen, noin sadan siviilin ryhmä. Se on matkalla pois alueelta, ja Zelenskyi kirjoittaa tapaavansa evakuoituja siviileitä maanantaina Zaporižžjassa.

Operaatiosta kertoi uutistoimisto Reutersille ensin YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n tiedottaja Saviano Abreu.

Operaatio alkoi perjantaina 29. huhtikuuta, jolloin evakuointisaattue lähti kohti Mariupolia. Evakuointia koordinoidaan yhdessä Kansainvälisen Punaisen Ristin, Ukrainan ja Venäjän kanssa, Abreu kertoi.

Terästehtaan alueelle evakuointioperaatioon osallistuvat saapuivat lauantaina. Abreu ei kuitenkaan kertonut tarkempia yksityiskohtia, jotta operaation turvallisuus ei vaarantuisi.

Azovstalin terästehtaalla, jossa sijaitsevat eteläisen satamakaupungin viimeiset puolustajat, uskotaan olevan satoja siviilejä loukussa. Ukraina ei aikaisemmin ole päässyt Venäjän kanssa sopuun humanitaaristen käytävien avaamisesta, jotta siviilejä voitaisiin evakuoida pois tehtaan alueelta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myös tehnyt selväksi, ettei Venäjä aio antaa armoa Ukrainan sotilaille, jotka puolustavat Azovstalin terästehdasta.

”Sulkekaa tämä teollisuusalue niin, ettei kärpänenkään pääse pakenemaan”, Putin on sanonut.

Mariupolin humanitaarisen kriisin on jo pitkään kerrottu olevan katastrofaalinen.

Aiemmin sunnuntaina Venäjän puolustusministeriö ilmoitti yli viidestäkymmenestä siviilistä, jotka oli evakuoitu Azovstalin terästehtaan alueelta Mariupolista Bezimennen kylään. Bezimenne sijaitsee Donetskin alueella Itä-Ukrainassa, puolivälissä matkaa Mariupolista Venäjän rajalle.

Operaatio vaikuttaisi olevan Venäjän koordinoima, sillä Ukrainan presidentti Zelenskyi on kommentoinut vain Zaporižžjan evakuointioperaatiota, samoin kuin Venäjä vain Bezimennen.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi sunnuntai-iltana, että Venäjän oli ”onnistunut pelastaa kahdeksankymmentä ukrainalaisten nationalistien pitämää siviiliä Azovstalin tehtaalta, kiitos presidentti Putinin aloitteen”.

Reutersin ja Venäjän puolustusministeriön antamien tietojen mukaan Bezimenneen olisi evakuoitu sunnuntaina kolme ryhmää Mariupolista, eri tietojen mukaan yhteensä 50–80 siviiliä.

Ukraina on sanonut, että Venäjä on vienyt tuhansia sen kansalaisia väkisin Venäjälle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi lauantaina, että yli miljoona ihmistä on evakuoitu Ukrainasta Venäjälle 24. helmikuuta jälkeen. Lavrovin mukaan 2 800 000 ihmistä olisi pyytänyt saada tulla evakuoiduksi Venäjälle.

Lue lisää: Uudet satelliittikuvat näyttävät: Mariupolin lähistöltä uskotaan löytyneen jo toinen joukkohauta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat