Sotaa kritisoinut venäläis­liikemies joutui Putinin hampaisiin: Pakotettiin myymään osuutensa perustamastaan pankista

Liikemies Oleg Tinkov kritisoi Ukrainan sotaa Instagramissa. Seuraavana päivänä Putinin hallinto uhkasi kansallistaa tämän perustaman pankin. Nyt liikemies pelkää henkensä puolesta.

Venäläinen liikemies ja Tinkoff-pankin perustaja Oleg Tinkov kuvattuna Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa kesäkuussa 2019.

2.5. 8:53

Helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan Oleg Tinkov, Venäjän kolmanneksi suurimman vähittäispankin perustanut liikemies, kritisoi Instagram-postauksessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimia. Postauksessaan Tinkov kirjoitti, ettei näe yhtäkään henkilöä, joka hyötyisi sodasta.

Seuraavana päivänä presidentin hallinto otti yhteyttä Tinkoff-pankin johtoon ja uhkasi kansallistaa pankin, jos se ei katkaisisi yhteyksiä liikemieheen.

Oleg Tinkov perusti Tinkoff-pankin vuonna 2006.

Viime viikolla Oleg Tinkov joutui myymään 35 prosentin osuutensa pankista venäläiselle kaivosalan miljonäärille. Kauppaa hän kuvailee epätoivoiseksi ja Kremlin pakottamaksi.

”En saanut keskustella hinnasta”, Tinkov kertoo The New York Times -lehdelle. ”Olin kuin panttivanki – jouduin ottamaan sen, mitä tarjottiin.”

54-vuotias Tinkov antoi The New York Timesille sunnuntaina puhelimitse ensimmäisen haastattelunsa sitten Ukrainan sodan alkamisen. Hän ei suostunut kertomaan olinpaikkaansa.

Liikemies kertoi palkanneensa turvamiehiä sen jälkeen, kun hänen ystävänsä, joilla on kontakteja Venäjän turvallisuuspalveluun, kertoivat, että hänen tulisi pelätä henkensä puolesta.

Tinkov totesi, että leukemian hän onnistui selättämään, mutta ehkä Kreml onnistuu päättämään hänen päivänsä.

Tinkov julistaa Instagram-tilillään edelleen olevansa sotaa vastaan. Hän kirjoittaa esimerkiksi, että Ukrainassa tapetaan viattomia ihmisiä ja että valtion tulisi käyttää rahojaan sodan sijasta ihmisten parantamiseen.

Oleg Tinkov on elänyt viime vuodet Venäjän ulkopuolella, uutistoimisto AFP kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat