Lavrovin mukaan voiton­päivä ei vaikuta sodan kulkuun – Moskovassa valmistelut näkyvät jo katu­kuvassa

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi italialaisen televisiokanavan haastattelussa, että voitonpäivää juhlitaan Venäjällä yhtä juhlallisesti kuin aina ennenkin.

Voitonpäivän paraatin harjoitukset ovat jo alkaneet Moskovassa. Paraatiin osallistuvaa sotakalustoa näkyi Moskovan kaduilla viime viikon keskiviikkona.

3.5. 2:00 | Päivitetty 3.5. 9:15

Moskova

Venäjällä valmistaudutaan jo kovaa vauhtia ensi maanantain voitonpäivään, vaikka Ukrainan sota ei tarjoakaan tuoretta voittoa juhlittavaksi.

Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ei aio päättää sotatoimiaan Ukrainassa voitonpäivään mennessä, vaan sota jatkuu.

”Armeijamme ei aio sovittaa toimiaan keinotekoisesti minkään päivämäärän mukaan, mukaan lukien voitonpäivä”, Lavrov vastasi sunnuntaina italialaisen Mediaset-televisiokanavan haastattelussa.

Italialaiskanava kysyi Lavrovilta, onko toivoa, että ”konflikti” päättyisi voitonpäivään mennessä. Ukrainan sota, venäläisittäin ”erikoisoperaatio”, on kestänyt Ukrainassa jo yli kaksi kuukautta. Tuhansia siviilejä on kuollut ja miljoonia paennut Ukrainasta 24. helmikuuta alkaneen hyökkäyksen jälkeen.

Voitonpäivän paraatin pääharjoitus järjestetään ensi lauantaina, varsinainen paraati ensi maanantaina.

Venäjä on ilmoittanut yli tuhannen sotilaansa kuolleen sodassa. Ukrainan mukaan Venäjän menetykset olisivat ilmoitettua suuremmat.

”Operaation tempo Ukrainassa riippuu ennen kaikkea välttämättömyydestä minimoida kaikki mahdolliset siviiliväestölle ja venäläisille sotilaille aiheutuvat riskit”, Lavrov sanoi.

Aiemmin Lavrov on sanonut, että ”sotilasoperaation” päättäminen riippuu sen tavoitteiden saavuttamisesta ja toteutumisesta.

Presidentti Vladimir Putin on määritellyt tavoitteiksi Donbasin väestön suojelemisen ”Kiovan viranomaisten toteuttamalta kansanmurhalta” sekä naapurimaan puhdistamisen ”natsismista” ja ”militarismista”.

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut Lavrovin haastattelun litteroituna verkkosivullaan. Haastattelusta uutisoivat myös AFP ja monet venäläiset mediat.

Voitonpäivän paraatissa Venäjä esittelee tänä vuonna jälleen sotilasmahtiaan.

Voitonpäivänä 9. toukokuuta Venäjällä juhlitaan natsi-Saksasta saavutettua voittoa toisessa maailmansodassa. Voitonpäivä kuuluu venäläisten tärkeimpiin juhlapyhiin.

Kansalaisille voitonpäivä on veteraanien ja sodassa kaatuneiden muistamisen ohella iloinen yhdessäolon ja kevään juhla, joka tuo tänä vuonna neljä vapaapäivää 7.–10. toukokuuta.

Putinin valtakaudella voitonpäivänä on korostunut entisestään Venäjän sotilasmahdin esittely. Toisen maailmansodan voitosta on myös tullut keskeinen osa maan virallista ideologiaa. Valtiovalta ohjaa Venäjän historian tulkintaa ja hyödyntää sitä politiikassaan.

Voitonpäivänä Moskovassa järjestetään suuri sotilasparaati kaupungin keskustassa, minkä lisäksi presidentti Putin pitää puheen. Paraatin lisäksi kansalaisille on runsaasti muuta ohjelmaa ympäri kaupunkia, muun muassa konsertti ja ilotulitus.

Onhan erittäin tärkeää, että nuorempi sukupolvi tietää, kuka voitti tuon kauhean sodan. On hienoa, että vielä on veteraaneja, jotka voivat kertoa totuuden tuosta ajasta, toisin kuin nykyisten historian oppikirjojen kirjoittajat, jotka kopioivat amerikkalaisia”, kirjoitetaan Moskovan kaupungin verkkosivulla, jolla esitellään päivän ohjelmaa.

Moskovassa kaupunkilaisille on järjestetty voitonpäiväksi monenlaista ohjelmaa. Se tuo kalenteriin neljä vapaapäivää.

Moskovassa voitonpäivä näkyy jo katukuvassa. Punaiselle torille on rakennettu Venäjän lipun värejä toistava katsomo paraatin kutsuvieraille. Paraatin harjoitukset ovat alkaneet ja sulkeneet paikoin katuja keskustassa.

Monien liikkeiden näyteikkunoita koristavat voitonpäivän juhlatarrat, joissa toistuvat Pyhän Yrjön nauhan oranssi-mustat värit. Poliisit partioivat jo yrjönnauhat rinnuksissaan. Lavrovin mukaan voitonpäivää vietetään juhlallisesti, kuten aina ennenkin.

”Muistamme niitä, jotka kaatuivat Venäjän ja muiden entisen Neuvostoliiton maiden vapauttamisen puolesta – Euroopan vapauttamiseksi natsirutosta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat