Venäjän ja Israelin välit kiristyvät: Venäjä ei peräänny vaan syyttää Israelia uus­­natsien tukemisesta Ukrainassa

Muun muassa Israelin pääministeri ja ulkoministeri ilmoittivat tyrmistyneensä Venäjän ulkoministerin kommenteista, joissa tämä väitti Adolf Hitlerillä olleen juutalaista verta.

Sergei Lavrov väitti italialaisen tv-kanavan haastattelussa Hitlerin olleen osittain juutalainen.

2.5. 17:47 | Päivitetty 3.5. 18:12

Venäjä ei tiistaina perunut ulkoministeri Sergei Lavrovin väitteitä, joiden mukaan Adolf Hitlerillä oli ”juutalaista verta”.

Maa ei myöskään esittänyt anteeksipyyntöä Israelille, jonka pääministeri Naftali Bennett ja ulkoministeri Yair Lapid ilmoittivat maanantaina tyrmistyneensä Lavrovin kommenteista.

Anteeksipyynnön sijaan Venäjän ulkoministeriö syytti Israelia ”uusnatsien tukemisesta Ukrainassa”. Ministeriö myös toisteli Lavrovin kommentteja antisemitismistä Ukrainassa.

Selkkaus Israelin ja Venäjän välillä sai alkunsa sunnuntaina, kun Lavrov antoi italialaiselle Rete 4 -kanavan Zona bianca -ohjelmalle haastattelun.

Lavrovilta kysyttiin haastattelussa, miten Venäjä voi väittää yrittävänsä ”denatsifikaatiota” Ukrainassa, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on itse juutalainen.

”Saatan olla väärässä, mutta ymmärtääkseni Hitlerillä oli myös juutalaista verta. Zelenskyin juutalaisuus ei tarkoita mitään. Viisaat juutalaiset ihmiset ovat sanoneet, että kiihkeimmät antisemiitit ovat yleensä juutalaisia”, Lavrov vastasi.

Venäjä on sodan aloittamisesta lähtien syyttänyt Ukrainaa venäläisten kansanmurhasta ja maan hallintoa natsismista. Se on väittänyt, että sodan tarkoituksena olisi venäläisväestön pelastaminen ja natsien poistaminen Ukrainasta.

Venäjän valtiollisessa propagandassa on pitkään puhuttu siitä, miten toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto pelasti Euroopan natseilta ja miten nyt Venäjä pyrkii tekemään samaa. Siksi Venäjän vastustajista yritetään maalata kuvaa ”natseina”.

Natsi-Saksan toteuttamassa juutalaisten kansamurhassa holokaustissa kuoli toisen maailmansodan aikana noin kuusi miljoonaa ihmistä.

THE Jerusalem Post uutisoi maanantaina Israelin pääministerin Naftali Bennettin sanoneen, että ”tämänkaltaisilla valheilla on tarkoitus syyttää juutalaisia itseään heihin kohdistuneista historian kamalimmista rikoksista ja samalla vapauttaa juutalaisten sortajat vastuustaan”.

Israelin pääministerin Naftali Bennett.

Ulkoministeri Yair Lapid kutsui Lavrovin kommentteja ”anteeksiantamattomiksi” ja ”järkyttäviksi”.

”Ne ovat myös kamalalla tavalla historiallisesti virheellisiä. Juutalaiset eivät murhanneet toisiaan holokaustissa. Juutalaisiin kohdistuvan rasismin alhaisin taso on syyttää juutalaisia itseään antisemitismistä”, Lapid kirjoitti Twitterissä.

The Jerusalem Post kertoi maanantaina Israelin ulkoministeriön kutsuneen Venäjän Israelin-suurlähettilään Anatoli Viktorovin tapaamiseen selvittämään ulkoministerin antamia kommentteja.

Myös presidentti Zelenskyi kommentoi Lavrovin sanomisia jokailtaisessa puheessaan ja totesi Venäjän tuhoavan itseään ja mainettaan päivittäin.

”Nämä sanat tarkoittavat, että Venäjän tärkein diplomaatti syyttää juutalaisia natsien rikoksista”, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan venäläisten kritiikitön suhtautuminen Lavrovin kommentteihin sekä useammat juutalaisia kohtaan suunnistetut hyökkäykset, kuten isku Babyn Jarin holokaustin muistomerkkialuelle Kiovassa, näyttävät, että ”Venäjä on unohtanut kaikki toisen maailmansodan opit”.

”Tai ehkä he eivät koskaan opetelleet niitä”, pohti Zelenskyi.

Israelissa asuu iso venäläisyhteisö, minkä on uskottu vaikuttaneen Israelin kannanottoihin sodan aikana. Israel on useimpien muiden maiden tavoin tuominnut Venäjän sotatoimet.

Samalla Israel on pyrkinyt toimimaan jonkinlaisena välikätenä Venäjän ja Ukrainan välillä. Länsimaat ovat kritisoineet Israelia sen Venäjän vastaisten toimien heikkoudesta. Israel ei esimerkiksi ole liittynyt Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Zelenskyi puhui jo maaliskuussa Israelin parlamentille ja vertasi tuolloin Ukrainan kansan kokemuksia juutalaisten kohteluun natsi-Saksan aikana.

Väitteet Hitlerin juutalaistaustasta pohjautuvat Hitlerin asianajajana tunnetun Hans Frankin muistelmiin. Frankin muistelmat julkaistiin vuonna 1953, seitsemän vuotta sen jälkeen, kun hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Kirjoituksissaan Frank väitti, että Hitlerin tuntemattomaksi jäänyt isänpuoleinen isoisä olisi ollut juutalainen. Väitteestä on kirjoitettu lukuisia kirjoituksia, ja sitä on pyritty tutkimaan vielä viime vuosinakin, mutta monet historioitsijat ovat suhtautuneet siihen skeptisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat