Ruotsi voi saada Suomen kiinni Nato-prosessissa – Aftonbladet: Sosiaali­demokraattien Nato-päätös voi tulla jo ensi viikolla

On mahdollista, että Ruotsi olisi valmis hakemaan Naton jäsenyyttä ensi viikon viikonloppuna, kertovat hallituslähteet iltapäivälehti Aftonbladetille.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Suomen pääministeri Sanna Marin tapasivat Tukholmassa 13. huhtikuuta.

2.5. 20:29 | Päivitetty 2.5. 20:53

Tukholma

Nato-prosessi saattaa edetä Ruotsissa nyt nopeasti. On mahdollista, että Ruotsi olisi valmis hakemaan Naton jäsenyyttä ensi viikon viikonloppuna, kertovat hallituslähteet iltapäivälehti Aftonbladetille.

Suomen sosiaalidemokraatit aikovat kertoa Nato-kantansa 14. toukokuuta, ja Ruotsin sosiaalidemokraatit saattavat siis kertoa oman Nato-kantansa samana viikonloppuna.

Lopullista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Niin ikään 14. toukokuuta Nato järjestää Berliinissä epävirallisen ulkoministerikokouksen, johon myös Ruotsi ja Suomi on kutsuttu. Ruotsalaistietojen mukaan kokoukseen osallistuvat Ruotsin Ann Linde ja Suomen Pekka Haavisto.

Ruotsin hallituksen turvallisuuspoliittinen ryhmä puolestaan julkaisee oman Nato-selvityksensä päivä ennen ulkoministerien Berliinin-matkaa, perjantaina 13. toukokuuta.

Aftonbladetin tietojen mukaan Ruotsin ja Suomen päätös hakea Naton jäsenyyttä tapahtuisi pian tuon viikonlopun jälkeen, mahdollisesti maanantaina 16. toukokuuta.

Suomen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) arvioi HS:n haastattelussa, että eduskunta voisi nopeimmillaan saada käsitellyksi päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta juuri maanantaina 16. toukokuuta.

On siis mahdollista, että Suomen ja Ruotsin Nato-päätökset olisivat valmiit, kun presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailun Ruotsiin 17.–18. toukokuuta.

Lue lisää: HS:n tiedot: Suomen Nato-hakemus­päätös tehdään touko­kuun puolen­välin jälkeen

Tällä viikolla Suomen ja Ruotsin pääministerit tapaavat toisensa sekä Berliinissä että Kööpenhaminassa. Tiistaina Berliinissä pääministerit tapaavat muun muassa liittokansleri Olaf Scholzin, keskiviikkona Kööpenhaminassa pääministerit tapaavat muut Pohjoismaiden pääministerit sekä Intian pääministerin Narendra Modin.

Kööpenhaminassa Pohjoismaat pyrkivät viestimään Intialle mahdollisuuksista, joiden avulla Intia voisi irrottautua tiiviistä Venäjä-suhteestaan. Intia ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa ja on ostanut Venäjältä öljyä alennushintaan.

Berliinissä Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson aikoo Aftonbladetin tietojen mukaan keskustella muun muassa siitä, ettei Ruotsin tarvitsisi mahdollisena Nato-maana sijoittaa rajojensa sisälle ydinaseita.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde puolestaan matkustaa tiistaina Washingtoniin, jossa hän tapaa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin.

Presidentti Niinistö aikoo kertoa Nato-kannastaan viimeistään 12. toukokuuta. Presidentti kertoi asiasta Ilta-Sanomien haastattelussa lauantaina. Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, maltillisen kokoomuksen Pål Jonson pani Niinistön kommentin merkille ja pitää sitä osoituksena siitä, että Suomi on yhä Nato-prosessissaan Ruotsia edellä.

Jonson kommentoi Ruotsin Nato-prosessia maanantaina Tukholmassa juuri ennen Ruotsin hallituksen turvallisuuspoliittisen ryhmän kokoontumista.

”Maltillinen kokoomus on halunnut aikaistaa Ruotsin prosessia. Olisi tärkeää, että teemme päätöksen yhdessä Suomen kanssa. Kuvani on se, että Suomi todennäköisesti hakee Naton jäsenyyttä. Odotamme presidentin kannan kuulemista ja toivotamme hänet tervetulleeksi Tukholmaan”, Jonson sanoo viitaten Niinistön valtiovierailuun, jonka hän tekee Tukholmaan 17.–18. toukokuuta.

Pål Jonson edustaa oppositiopuolue maltillista kokoomusta.

”Koko Ruotsin Nato-prosessi on kiinni Ruotsin sosiaalidemokraattien aikataulusta”, kiteyttää Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Hans Wallmark, joka vastaa maltillisen kokoomuksen ulkopoliittisista lausunnoista.

”Nyt kaikki odottavat, että Ruotsin sosiaalidemokraatit kertoisivat julkisesti sen, mitä me kaikki luulemme heidän ajattelevan”, Wallmark jatkaa.

Hallituspuolue sosiaalidemokraatit on ilmoittanut kertovansa kannastaan viimeistään 24. toukokuuta, mutta nyt näyttää siltä, että puolue olisi aikaistamassa päätöksentekoaan.

Ulkoministeri Linde ja Ruotsin hallitus on korostanut, että Suomen päätös Natosta vaikuttaa Ruotsin päätökseen. Tarvittaessa puolue pystyy tekemään päätöksen myös nopealla varoitusajalla. Maanantaina puolueen puoluesihteeri Tobias Baudin sanoi Ruotsin radion haastattelussa, että puolue pystyisi tekemään päätöksen noin viikossa.

Puolueen päättävä elin on puoluehallitus, joka tekee lopulta päätöksen siitä, kannattaako puolue Naton jäsenyyttä vai ei.

Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys nousi esille Ruotsissa myös vapunpäivän puheissa sunnuntaina. Pääministeri Magdalena Andersson ei ottanut suoraa kantaa sotilasliiton jäsenyyteen, mutta puhui Natosta useaan otteeseen päivän aikana.

Puolueen tilaisuudessa Sundbybergissä Andersson nosti esille Nato-maat Tanskan ja Norjan, joiden rajojen sisälle ei ole tullut jäsenyyden myötä kiinteitä tukikohtia, ydinaseita tai pysyviä joukkoja. Lisäksi Andersson arvioi, että Naton jäsenenä Ruotsin vastuulla voisi olla erityisesti Itämeren puolustus.

”Suomen osalta kyseeseen voisi tulla erityisesti Baltian maiden puolustus”, hän sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan.

Anderssonin mukaan Naton jäsenyys lisäisi Ruotsin turvallisuutta, vaikka se tarkoittaisi, että Ruotsin tulisi olla valmis puolustamaan myös muita Nato-maita, jos ne joutuisivat hyökkäyksen kohteeksi.

Anderssonin mukaan Nato olisi Ruotsille myös edullinen ratkaisu. Ilman jäsenyyttä maan pitäisi panostaa rahallisesti enemmän puolustukseensa. Jos Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, ja Ruotsi ei, jäisi Ruotsi haavoittuvampaan asemaan, pääministeri sanoi Dagens Nyheterin mukaan.

Oikaisu 2.5.2022 kello 20.53: Jutussa luki aiemmin, että presidentti Sauli Niinistö aikoisi kertoa kantansa Nato-jäsenyyteen 12. toukokuuta. Niinistö kertoi kuitenkin Ilta-Sanomille aikovansa kertoa kantansa viimeistään 12. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat