Politico: Yhdys­valtain korkein oikeus esittää laajan abortti­oikeuden kumoamista

Korkeimman oikeuden kanta käy ilmi sen sisäisestä ratkaisuesityksestä, jonka Politico sai käsiinsä.

3.5. 5:14 | Päivitetty 3.5. 8:37

Washington

Yhdysvaltain korkein oikeus on ratkaisuesityksessään asettunut kumoamaan vanhan päätöksensä, joka on vuosikymmeniä taannut liittovaltion suojelun laajalle aborttioikeudelle.

Asiasta uutisoi Politico, joka kertoo saaneensa käsiinsä oikeuden sisäisen ratkaisuesityksen ja julkaisi asiakirjan sellaisenaan.

Korkeimman oikeuden yhdeksän tuomarin tehtävänä on päättää, onko Mississippin osavaltion aborttilainsäädäntö perustus­lain mukainen.

Käytännössä he joutuvat samalla ottamaan kantaa Roe v. Wade -nimellä tunnettuun päätökseen vuodelta 1973 ja sitä vahvistaneeseen Planned Parenthood v. Casey -päätökseen vuodelta 1992. Enemmistö tuomareista kannatti niiden kumoamista, mikä on voitto Mississipille.

Käytännössä tämä kanta jättäisi raskaudenkeskeytysten säätelyn koko Yhdysvalloissa kunkin osavaltion vastuulle.

Mississippi haluaa kieltää raskaudenkeskeytykset 15. raskaus­viikon jälkeen. Korkeimman oikeuden voimassa oleva kanta on, että abortti on laillinen siihen asti, kunnes sikiö voi elää kohdun ulkopuolella eli noin 23. raskausviikolle.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit Brett Kavanaugh (ylh. vas.), Elena Kagan, Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett, Samuel Alito (alh. vas,), Clarence Thomas, John Roberts, Stephen Breyer ja Sonia Sotomayor.

Asiakirja on päivätty helmikuulle, vaikka se vuoti julkisuuteen vasta nyt.

Oikeus ei siis ole vielä julkistanut kantaansa. Päätöstä on odotettu vasta kesällä. Politicon mukaan yksikään aiempi korkeimman oikeuden ratkaisuesitys ei ole vuotanut vastaavalla tavalla julkisuuteen.

Periaatteessa on mahdollista, että tuomarit vielä muuttaisivat kantaansa. Politico muistuttaa, että tätä on tapahtunut ennenkin, kun tuomarit pohtivat kantojaan kalkkiviivoille asti esimerkiksi alustavien kantojen saamien julkisten reaktioiden valossa.

Politico kertoo korkeimman oikeuden pohdintoja tuntevan lähteen perusteella, että kumoamista kannattivat konservatiivisena pidetyt tuomarit Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ja Amy Coney Barrett. Konservatiivisena pidetyn päätuomarin John Robertsin kanta ei ole selvillä.

”Kantamme on, että Roe ja Casey pitää kumota”, kirjoitti yhteenvedon kirjoittanut tuomari Alito.

Asiakirjassa kumoamispäätöstä oikeutetaan muun muassa sillä, että perustuslaki tai sen lisäykset eivät mainitse aborttia, ja niinpä asiasta tulee voida linjata uudelleen.

Roe oli alkujaankin räikeästi väärässä. Sen perustelut olivat poikkeuksellisen heikot, ja sen seuraukset ovat olleet tuhoisat.”

Lue lisää: USA:ssa alkaa tänään oikeus­käsittely, jossa voidaan ratkaista abortti­­oikeuden tulevaisuus, ja se on osa Trumpin repivää perintöä

Tekstiä täsmennetty kello 6.11: Artikkelissa puhuttiin alun perin alustavasta päätöksestä. Oikea termi on ratkaisuesitys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat