Yhdysvalloissa koettiin abortti­sodan maan­järistys, joka voi sinetöidä Trumpin sankaruuden kristityn oikeiston sydämessä

Aborttioikeuteen kajoaminen sähköistäisi kongressivaalit, kyseenalaistaisi korkeimman oikeuden puolueettomuuden ja sinetöisi Donald Trumpin sankaruuden kristityn oikeiston sydämessä, kirjoittaa HS:n toimittaja Pekka Mykkänen.

Mielenosoittajat säntäsivät Yhdysvaltain korkeimman oikeuden talon eteen maanantai-iltana Washingtonissa, kun Politico-lehti uutisoi, että oikeus olisi kumoamassa aborttioikeuden liittovaltiotasolla.

3.5. 15:34 | Päivitetty 3.5. 18:00

Ukrainassa riehuva sota sai väistyä amerikkalaisviestimien ykkösaiheen paikalta varhain tiistaina Suomen aikaa, kun Politico-lehti julkaisi verkkosivuillaan uutisen, jonka mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus valmistautuisi kumoamaan aborttioikeuden liittovaltiotasolla.

Aborttioikeudesta on taisteltu Yhdysvalloissa raivokkaasti puoli vuosisataa ja korkeimman oikeuden ratkaisuesityksen toteutuminen tarkoittaisi tässä kulttuurisodassa valtavaa maanjäristystä. Päätös sähköistäisi Yhdysvaltain politiikan marraskuun kongressivaalien edellä ja saattaisi koetella vakavasti korkeimman oikeuden uskottavuutta puolueettomana perustuslain tulkkina.

Linjaus sinetöisi myös entisen republikaanipresidentin Donald Trumpin paikan suurena sankarina Yhdysvaltain kristillisen oikeiston sydämessä. Trump nimitti kaudellaan korkeimpaan oikeuteen kolme konservatiivista tuomaria, mikä käänsi oikeuden valtasuhteet asentoon 6–3 konservatiivien hyväksi. Trump pyrkii melko suurella todennäköisyydellä presidentiksi vuonna 2024.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit yhteiskuvassa viime vuoden huhtikuussa. Takarivissä seisovat vasemmalta lukien Brett Kavanaugh, Elena Kagan, Neil Gorsuch ja Amy Coney Barrett. Edessä istuvat vasemmalta lukien Samuel Alito, Clarence Thomas, päätuomari John Roberts, Stephen Breyer ja Sonia Sotomayor. Liberaalivähemmistöä oikeudessa edustavat Sotomayor, Kagan ja Breyer. Breyer jää kesän jälkeen eläkkeelle, jolloin hänen tilalleen tulee Ketanji Brown Jackson.

Politicon uutinen tuli julki ennennäkemättömällä tavalla: tietovuotona. Joku oli vuotanut lehdelle korkeimmassa oikeudessa helmikuussa laaditun 98-sivuisen ratkaisuesityksen, jossa viisi konservatiivista tuomaria yhdeksästä kannattaa kahden tärkeimmän abortteihin liittyvän ennakkopäätöksen (Roe v. Wade 1973 ja Planned Parenthood v. Casey 1992) kumoamista.

Epäselvää on, miten oikeuden konservatiiveihin kallellaan oleva päätuomari John Roberts asiaan suhtautuu. Kolme liberaalia tuomaria esittivät vastalauseensa.

Päätös tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että kukin osavaltio saisi päättää jatkossa, miten ne aborttiin suhtautuvat. Noin puolet Yhdysvaltain osavaltioista on kallellaan konservatiivisiin republikaaneihin ja hyvinkin tiukkojen aborttikieltojen kannalla. Tämä jakaisi Yhdysvaltoja vielä nykyistäkin rajummalla tavalla.

Korkein oikeus päätti viime vuonna ottaa tarkasteluunsa Mississippissä vuonna 2018 hyväksytyn lain, joka kieltää abortit useimmissa tapauksissa 15 raskausviikon jälkeen. Roe vastaan Waden perusteella raskauden voi keskeyttää vielä noin 23.–24. raskausviikon kohdalla eli ennen kuin sikiö pysyy hengissä kohdun ulkopuolella.

Aiemmin on ennakoitu, että oikeus sallii Mississippin lain jäädä voimaan, mutta ei välttämättä kumoaisi laajemman aborttioikeuden mahdollistavaa Roe-päätöstä.

Politicon uutisen mukaan päätös vain yhden lain osalta ei enää riitä konservatiivituomareille. ”Kantamme on, että Roe ja Casey pitää kumota”, totesi enemmistön yhteenvedon kirjoittanut konservatiivituomari Samuel Alito.

Aliton ja muiden mielestä ”Roe oli alkujaankin räikeästi väärässä. Sen perustelut olivat poikkeuksellisen heikot, ja sen seuraukset ovat olleet tuhoisat.”

Varsinainen päätös Mississippin lain ja Roe v. Waden osalta annetaan ilmeisesti kesäkuussa, ja ainakin teoriassa Politicon julkaisema luonnos voisi vielä muuttua.

Lääkäri Shelly Tien tekemässä raskaudenkeskeytystä potilaalle Trust Women -klinikalla Oklahoma Cityssä viime joulukuussa.

Abortti on aina kuumentanut tuomareiden ja poliitikkojen lisäksi myös tavallisten kansalaisten tuntoja. National Abortion Federation -järjestön mukaan Yhdysvalloissa on kirjattu vuosina 1977–2020 muun muassa seuraavia aborttiin liittyviä väkivallantekoja: 11 murhaa, 26 murhayritystä, 42 pommitusta, 194 tuhopolttoa ja tuhansia muita hyökkäyksiä aborttiklinikoita vastaan, vandalismista tappouhkauksiin.

Kyselytutkimuksista käy ilmi, että noin puolet amerikkalaisista pitää itseään abortin vastustajina ja viidennes on valmis kieltämään ne kokonaan. Noin kolmannes ajattelee, että abortit pitäisi sallia kaikissa tapauksissa.

Ensimakua Trumpin tuomarinimitysten muuttaman korkeimman oikeuden ajattelusta saatiin viime syksynä, kun oikeus päätti äänin 5–4 olla kumoamatta Texasissa laadittua maan tiukinta aborttilakia, jonka mukaan aborttia ei voi saada noin kuuden raskausviikon jälkeen, kun sikiössä on havaittu sydämen toimintaa. Raskauden alkaminen raiskauksen tai insestin vuoksi ei muuta tilannetta. Suurin osa raskauksista ei ole vielä selvillä kuuden viikon jälkeen.

Texas-päätöstä vastustanut liberaali korkeimman oikeuden tuomari Sonia Sotomayor sanoi vastalauseessaan, että Texasin laki on ”räikeästi perustuslain vastainen”. Silti se jäi voimaan, ja monessa republikaanien johtamassa osavaltiossa alettiin puuhata lakeja, joissa kopioidaan Texasin mallia. Idahossa vastaava laki hyväksyttiin maaliskuussa.

Sotomayor käytti tuomariksi rajua kieltä viime joulukuussa, kun nyt tarkastelun alla olevasta Mississippin aborttilaista järjestettiin suullinen kuuleminen. Hänen mukaansa korkein oikeus oli synnyttämässä ympärilleen ”lemun” ja vaikutelman, että ”perustuslaki ja sen tulkinnat ovat vain poliittista toimintaa”. Niin voimakkaan, ettei oikeuden arvovalta sitä kestäisi.

Oikaisu 3.5. kello 17.55: Artikkelin grafiikan pystyakselin lukuarvoissa oli aiemmin virhe. Lukuarvoissa toistui luku 50. Graafi on korjattu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat