Pienen Suomen päättäväisyys herättää Saksassa ihailua

Saksa on saanut viime aikoina laahustajan maineen, mutta Pohjoismaiden päättäväinen energia näytti tarttuvan liittokansleri Olaf Scholziin, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

Suomen pääministeri Sanna Marin, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson puhuivat Mesebergin linnassa Berliinin pohjoispuolella.

3.5. 19:05 | Päivitetty 3.5. 20:27

Meseberg

Suomen pääministeri Sanna Marin sanoi tiistaina selvät sanat: ”Nyt on oltava yhdessä rohkea”. Tapaaminen Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa liittokansleri Olaf Scholzin johtaman Saksan hallituksen vieraana tiivistyi näihin sanoihin.

Sillä Marin tarkoitti sitä, että Venäjän aggressioita ei saa pelätä Natoon liittymisen aikana, vaan niihin pitää varautua. Hän sanoi sen tarkoittavan myös sitä, että Ukrainaa pitää tukea rohkeasti.

Marin ja Andersson olivat koko Saksan hallituksen vieraina. Jo pelkästään Saksan hallituksen kahden päivän maaseuturetriitti on ainutlaatuinen tällä hallituskaudella. Päivästä tekivät poikkeuksellisen pohjoismaiset vieraat, jotka lensivät kymmenien poliisien vartioimaan linnaan samalla Bundeswehrin helikopterilla.

Marin ei peitellyt päättäväisyyttään historiallisessa tilanteessa. Ulospäin näytti siltä, että tässä tapasivat kolme tulevaa Nato-liittolaista, jotka aikovat pitää yhtä.

Ruotsissa suuren huomion varastanut musta nahkatakki ei ollut nyt Marinin päällä, mutta asenne rokkasi kuin henkinen nahkatakki. Marinin mukaan tapaaminen oli ”uniikki”, ajoitus oli ”täydellinen” ja maiden välillä vallitsi ”syvä yhteys”.

EU:n talousmahti Saksa on saanut viime viikkoina runsaasti lunta tupaan epäröinnistään. Se ei ole näyttäytynyt maana, joka toimii rohkeasti ja ripeästi vastauksena Venäjän hyökkäykseen. Ei ole näkynyt nahkatakkia.

Tosiasiassa Scholz on alusta asti tuominnut Venäjän suorin sanoin, ja Saksa tekee parhaillaan suurta talouskäännettä päästäkseen irti Venäjän energiasta.

Lisäksi Saksa suurentaa omaa asebudjettiaan sadalla miljardilla eurolla, vie aseita Ukrainaan ja on tukenut Ukrainaa valtavilla rahasummilla.

Silti Saksan lähtötilanne on ollut Venäjä-riippuvuuden ja oman armeijan heikkouden takia huono. Siitä johtuvat epäröinnit, hitaus, sekä joidenkin poliitikkojen henkinen Venäjä-side ja huono viestintä ovat saaneet Saksan näyttämään laahustajalta.

On arvuuteltu, onko Scholz saanut Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta suoria uhkauksia ydinaseen käytöstä tai muusta. Pelkääkö Scholz Venäjää?

Venäjän reaktiot olivatkin Marinin mukaan yksi eniten keskustelua herättäneistä aiheista, kun Saksan hallitus kyseli Suomen ja Ruotsin aikeista.

Nyt Suomen ja Ruotsin pääministerien rinnalla, Scholzkin vaikutti määrätietoiselta.

Tapaamisesta välittyi viesti rohkeudesta ja Euroopassa jo vähän hajoilleesta yhtenäisyydestä: selvä signaali Venäjälle. Sen saman viestin on Suomesta lähettänyt myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kansainvälisissä esiintymisissään: emme pelkää, mutta olemme hereillä.

Saksassa pienen Suomen päättäväisyys herättää aitoa mielenkiintoa ja ihailuakin. Ehkä Suomi ja Ruotsi onnistuivat levittämään ripauksen omaa pelottomuuttaan ja päättäväisyyttään nyt Saksaan.

Pääministerit matkasivat paikalle Bundeswehrin helikopterilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat