Ruotsalais­lehti: Sosiaali­demokraattien nais­järjestö vastustaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Ruotsin sosiaalidemokraatit käyvät kiivasta keskustelua Naton jäsenyydestä. Muutama merkittävä poliitikko on kääntynyt jäsenyyden kannalle, mutta lehtitietojen mukaan puolueen naisjärjestö aikoo vastustaa jäsenyyttä.

3.5. 14:08

Tukholma

Ruotsin sosiaali­demokraattien naisjärjestö S-Kvinnor aikoo vastustaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä, kertoo ruotsalainen sanomalehti Svenska Dagbladet. Lehden tietojen mukaan naisjärjestön enemmistö päätyi vastustamaan jäsenyyttä viime viikolla pidetyssä kokouksessa.

Järjestö ei suostunut kommentoimaan lehden tietoja.

Sosiaalidemokraattien naisjärjestön johdossa on ilmasto- ja ympäristöministeri Annika Strandhäll, joka ei ole vielä kertonut kantaansa Naton jäsenyyteen.

Ruotsin pääministeri­puolueessa sosiaali­demokraateissa on käynnissä sisäinen keskustelu Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Vain harvat puolueen jäsenet ovat toistaiseksi paljastaneet kantansa.

Viime viikolla ensimmäinen puolueen ministereistä kertoi Nato-kannastaan, kun sosiaaliturvaministeri Ardalan Shekarabi kertoi kallistuvansa jäsenyyttä kohti. Aiemmin myös entinen ulkoministeri Margot Wallström kertoi niin ikään ”kallistuvansa” jäsenyyden kannalle. Kolmas tunnettu puolueen jäsen, puoluehallituksessa istuva Åsa Westlund kertoi myös viime viikolla kannattavansa jäsenyyttä.

Sosiaalidemokraatit on kertonut saavansa sisäisen keskustelunsa valmiiksi 12. toukokuuta. Seuraavana päivänä Ruotsin hallitus julkistaa Nato-selvityksensä, jossa ei välttämättä oteta suoraa kantaa jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan.

Sosiaalidemokraatit aikoo kertoa Nato-kannastaan viimeistään 24. toukokuuta. On kuitenkin mahdollista, että puolue olisi aikaistamassa päätöksentekoaan. Iltapäivälehti Aftonbladetin tietojen mukaan sosiaalidemokraatit saattavat kertoa kantansa jäsenyyteen jo ensi viikon viikonloppuna.

Suomen sosiaalidemokraatit aikovat puolestaan kertoa Nato-kantansa 14. toukokuuta. Ruotsin sosiaalidemokraatit saattavat siis kertoa oman Nato-kantansa samana viikonloppuna.

Lopullista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat