Biden ilmoitti jatkavansa abortti­oikeuden puolustamista – Päätuomari vahvisti asiakirjan aitouden, määrää tutkinnan vuotajan selvittämiseksi

Politico-lehden mukaan Yhdysvaltain korkein oikeus valmistautuu kumoamaan aborttioikeuden liittovaltiotasolla. Presidentti Biden lupaa taistella naisten aborttioikeuden puolesta.

Joe Bideniltä julkaistiin tiistaina virallinen kannanotto uutiseen, jonka mukaan maan korkein oikeus valmistautuisi kumoamaan aborttioikeuden liittovaltiotasolla.

3.5. 17:17 | Päivitetty 3.5. 19:40

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antoi tiistaina virallisen lausunnon, joka liittyy Politico-lehden uutiseen aborttioikeudesta. Politicon mukaan maan korkein oikeus valmistautuu kumoamaan aborttioikeuden liittovaltiotasolla.

Politicon saaman tietovuodon mukaan viisi konservatiivista tuomaria korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista kannattaa kahden tärkeimmän abortteihin liittyvän ennakkopäätöksen (Roe v. Wade 1973 ja Planned Parenthood v. Casey 1992) kumoamista.

Päätös liittyy vuonna 2018 Mississippissä hyväksyttyyn lakiin, joka kieltää abortit useimmissa tapauksissa 15 raskausviikon jälkeen. Korkein oikeus otti lain viime vuonna käsittelyynsä. Niin sanotun Roe-päätöksen perusteella korkeimman oikeuden nykyinen kanta on ollut, että raskauden voi keskeyttää vielä noin 23.–24. raskausviikon kohdalla.

Päätös tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että kukin osavaltio saisi päättää jatkossa, miten ne aborttiin suhtautuvat. Noin puolet Yhdysvaltain osavaltioista on kallellaan konservatiivisiin republikaaneihin ja hyvinkin tiukkojen aborttikieltojen kannalla.

Lue lisää: Yhdysvalloissa koettiin abortti­sodan maan­järistys, joka voi sinetöidä Trumpin sankaruuden kristityn oikeiston sydämessä

Lue lisää: Politico: Yhdys­valtain korkein oikeus esittää laajan abortti­oikeuden kumoamista

Tiistaina Bidenilta julkaistussa lausunnossa presidentti toteaa ensimmäiseksi, ettei ”ole varmuutta siitä, onko Politicon julkaisema ratkaisuesitys aito tai vastaako se lopullista päätöstä, jonka korkein oikeus tekee”.

Varsinaista päätöstä odotetaan annettavaksi kesäkuussa. On siis ainakin teoriassa mahdollista, että tuomarit muuttaisivat vielä mielipiteensä.

”Tämän oleellisen huomautuksen sanottuani haluan tehdä selväksi kolme kohtaa korkeimmassa oikeudessa käsiteltävistä tapauksista”, Biden sanoo lausunnossaan.

Myöhemmin tiistaina korkeimman oikeuden päätuomari John Roberts vahvisti, että Politicon julkaisema asiakirja on aito, mutta samalla hän huomautti, että se ei edusta korkeimman oikeuden tai yhdenkään sen tuomarin lopullista kantaa.

Julkaisemassaan lausunnossa Roberts ilmoittaa olevansa huolissaan siitä, että korkeimmassa oikeudessa on rikottu luottamusta, joka ylläpitää tuomioistuimen luottamusta. Roberts kertoo määränneensä tutkinnan aloitettavaksi, jotta asiakirjan vuotaja saataisiin selville.

Presidentti Biden huomauttaa lausunnossaan ensimmäiseksi, että Roe-päätökseen pohjautuva laki on ollut voimassa Yhdysvalloissa lähes 50 vuotta, ja hänen mielestään ”oikeudenmukaisuus sekä lainsäädännön vakaus” edellyttävät, ettei tätä päätöstä muuteta. Biden sanoo, että naisilla on perustavanlaatuinen oikeus päättää abortin tekemisestä ja että hänen hallintonsa on puolustanut oikeudessa Roe-päätöstä.

Toiseksi Biden kertoo, että Valkoisessa talossa on alettu jo valmistella hallinnollista vastausta ”abortti- ja lisääntymisoikeuksia vastaan kohdistuneisiin hyökkäyksiin”. Näihin liittyvät myös useat mahdolliset lopputulokset korkeimmassa oikeudessa käsittelyssä olevista tapauksista. Biden sanoo hallinnon olevan valmis, kun jokin päätös annetaan.

Kolmanneksi Biden sanoo, että on kansakunnan valitsemien päättäjien vastuulla puolustaa naisten oikeutta päättää kehostaan, jos korkein oikeus päätyy kumoamaan Roe-päätöksen. Samalla hän sanoo, että on äänestäjien vastuulla äänestää marraskuun välivaaleissa päättäjiä, jotka kannattavat aborttioikeutta.

Biden vakuuttaa työskentelevänsä liittovaltion tasolla samaa mieltä olevien senaattoreiden ja kongressiedustajien kanssa sen puolesta, että lainsäädännöllä saataisiin turvattua Roe-päätöksen näkemys aborttioikeudesta.

Amerikkalaismedioissa on kirjoitettu tiistaina, että myös Biden on ollut ennen presidenttikauttaan varsin pidättäytyväinen aborttikeskustelussa ja alkanut perusteellisesti puolustaa aborttioikeutta vasta presidenttikampanjansa aikana.

Tapaus on noussut tiistaina pääuutiseksi Yhdysvalloissa, ja maan merkittävät poliitikot ovat ottaneet siihen kantaa. Tieto korkeimman oikeuden suunnitelmista on myös johtanut mielenosoituksiin korkeimman oikeuden edustalla pääkaupunki Washingtonissa.

Suurimmaksi osaksi poliitikkojen kannanotot mukailevat samaa jakolinjaa, mihin maa on muutenkin jakautunut aborttiasiassa: republikaanien hallitsemissa konservatiivisissa osavaltioissa aborttioikeutta halutaan pääasiassa rajoittaa, demokraattien hallitsemissa liberaaleissa osavaltioissa ei.

Kyselytutkimuksista käy ilmi, että noin puolet amerikkalaisista pitää itseään abortin vastustajina ja viidennes on valmis kieltämään ne kokonaan. Noin kolmannes ajattelee, että abortit pitäisi sallia kaikissa tapauksissa.

CNN kirjoittaa, että peräti 26 osavaltiota – eli yli puolet Yhdysvaltain osavaltioista – saattaisi rajoittaa aborttioikeutta, jos aborttioikeus kumotaan liittovaltiotasolla.

Iso osa demokraattipoliitikoista on ilmaissut kannanotoissaan järkytyksensä korkeimman oikeuden suunnitelmille ja vakuuttanut tekevänsä kaikkensa aborttioikeuden puolustamiseksi.

Näin ovat todenneet muun muassa Washingtonin kuvernööri Jay Inslee, New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul ja Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer.

”Tämä on synkkä ja järkyttävä aamu Yhdysvalloille”, Schumer kommentoi tietoja.

Senaattori, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Bernie Sanders on yksi poliitikoista, joka on vaatinut Politicon jutun julkaisun jälkeen, että Roe v. Wade -ennakkopäätös pitää kodifioida, saattaa maan viralliseen lainsäädäntöön.

Tämä tuskin tulee tapahtumaan, koska tällä hetkellä Yhdysvaltain senaatin voimasuhteet ovat jakautuneet 50–50 republikaanien ja demokraattien välillä. CNN kirjoittaa, että Länsi-Virginiasta senaattoriksi valittu demokraatti Joe Manchin vastustaa aborttioikeuksia.

RepublikaanipoliitikKojen keskuudessa on jo iloittu siitä, että päätös aborttioikeudesta ja sen rajoittamisesta palautuisi mahdollisesti osavaltioille.

Liberaaleiksi miellettyjen osavaltioiden republikaanipoliitikot ovat vastaavasti korostaneet, ettei korkeimman oikeuden mahdollinen päätös tarkoita heidän alueellaan aborttioikeuden rajoittamista.

Osa republikaaneista on keskittynyt kommentoimaan julkaistun tiedon sijaan tietovuotoa itsessään. Yhdysvaltain senaatin vähemmistöjohtajan Mitch McConnellin mukaan tietovuoto oli ”hyökkäys korkeimman oikeuden itsenäisyyttä vastaan”, josta hän syyttää ”radikaalia vasemmistoa”.

McConnellin mukaan nyt pitäisi keskittyä tutkimaan laiton tietovuoto ja rankaisemaan tietovuodon tehnyttä henkilöä. Presidentti Bideniä, edustajainhuoneen puhemiestä Nancy Pelosia ja senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumeria hän syyttää siitä, etteivät he keskity tässä tilanteessa puolustamaan korkeimman oikeuden riippumattomuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat