Venäjä ilmoitti aloittavansa tänään kolmen päivän tulitauon siviilien evakuoimiseksi – Azovstalin tehtaalla viran­omaisten mukaan yhä yli 200 siviiliä

Venäjän armeija ilmoittaa kolmen päivän tulitauosta, jotta siviilejä voidaan evakuoida Azovstalin tehdasalueelta. Tulitauon on määrä alkaa tänään aamulla.

Azovstalin terästehdas on ollut Venäjän raskaan pommituksen kohteena. Kuva on maanantailta.

3.5. 20:37 | Päivitetty 5.5. 7:51

Venäjä ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana, että se avaa siviilejä varten evakuointikäytävät Azovstalin tehdasalueelta torstaina, perjantaina ja lauantaina. Asiasta uutisoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Venäjän armeijan mukaan humanitaariset käytävät ovat auki 5.–7. toukokuuta kello 8–18. Tuona aikana se lupaa, että ”kaikki sotatoimet ovat tauolla” ja että se ”vetää joukkonsa turvallisen etäisyyden päähän”.

Evakuoinnit Mariupolin kaupungissa sijaitsevalta tehtaalta alkoivat viikonloppuna. Niitä on sittemmin yritetty jatkaa YK:n ja Punaisen ristin avustuksella. Osa tehtaalla olleista on saatu kuljetettua Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporižžjan kaupunkiin. Ihmisiä on evakuoitu Venäjän avustuksella myös Donetskin alueelle Bezimenneen, joka on Venäjän hallinnassa.

Azovstalin tehdas on viimeinen alue Mariupolissa, joka on Ukrainan hallinnassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskiviikkona pyytäneensä YK:n pääsihteeriltä Antonio Guterresilta apua Azovstalin terästehtaalle loukkuun jääneiden ihmisten pelastamiseksi.

Ukrainan parlamentin edustaja Kira Rudyk sanoi keskiviikkona, että pelkästään terästehtaassa olisi yhä loukussa noin 30 lasta. Arvioiden mukaan tehtaan alueella on yhteensä yhä noin 200 siviiliä.

Ukrainan armeija kertoi aikaisemmin keskiviikkoiltana, että Venäjän joukot olivat aloittaneet hyökkäyksen piiritettynä olleelle Azovstalin terästehtaalle Mariupolissa. Asiasta kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Jo aiemmin Venäjä itse oli ilmoittanut Azovstalin terästehtaalle kohdistettujen pommitusten alkamisesta uudelleen.

Alueelle oli julistettu viikonloppuna tulitauko, joka oli mahdollistanut siviilien evakuoinnin terästehtaalta.

Venäjä on valloittanut Mariupolin kaupungin muuten kokonaan, mutta yli kuuden neliökilometrin kokoinen terästehtaan alue on pysynyt sitkeästi ukrainalaisten hallussa.

Terästehdas on likipitäen mahdoton valloittaa, koska alueella on valtava paksusta betonista ja teräksestä rakennettu tunneleiden ja suojien maanalainen verkosto.

Kansainvälisissä mediaraporteissa on kuvailtu, että monessa kerroksessa maan alapuolella kulkeva verkosto on kuin ”linnoitus” tai ”kokonainen kaupunki kaupungin alapuolella”.

Muilta osin Venäjä on pommittanut Asovanmeren rannalla sijaitsevan satamakaupungin suurimmaksi osaksi raunioiksi.

Lue lisää: Tuhotun Mariupolin keskellä on maanalainen kaupunki, jossa sinnittelee tuhansia ukrainalaisia – Tämä tiedetään Azovstalin tehtaasta, joka on ”tehty kestämään ydinsota”

Ukrainan Azovin sotilasyksikön apulaiskomentaja Svjatoslav Palamar sanoi sosiaalisessa mediassa tiistaina, että "meneillään on voimakas hyökkäys Azovstalin tehtaan alueelle panssaroitujen ajoneuvojen ja panssarivaunujen avulla”.

Palamar lisäsi, että Venäjän joukot yrittivät "saattaa maihin suuren määrän jalkaväkeä laivalla".

Azovstalin terästehtaalta evakuoitiin siviilejä sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina ennen tykistötulen ja ilmaiskujen alkamista. Kansainvälinen Punainen Risti ilmoitti tiistaina, että Azovstalin tehtaalta evakuoidut yli sata ihmistä ovat saapuneet Zaporižžjaan.

Lue lisää: ”Emme nähneet aurinkoa pitkään aikaan”, sanoo Azovstalin teräs­tehtaan bunkkerista evakuoitu

Ukrainalaisviranomaisten mukaan terästehtaalla on yhä jumissa noin 200 siviiliä. Joukossa on viranomaisten mukaan myös lapsia.

Venäjän puolustusministeriön väitteen mukaan tehtaalla olevat Azovin joukot ja ukrainalaiset sotilaat käyttivät alueelle julistettua tulitaukoa hyväkseen.

”He tulivat ulos kellarista, ottivat tuliasemia alueella ja tehdasrakennuksia", lainasi venäläinen uutistoimisto Ria Novosti Venäjän puolustusministeriötä.

"Nyt Venäjän armeijan ja Donetskin kansantasavallan yksiköt alkavat tuhota näitä tuliasemia", ministeriö sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat