Venäläinen trolli­tehdas maalittaa suomalais­medioita ja niiden johtajia

Listalla ovat Yleisradio sekä sanomalehdet Etelä-Saimaa ja Keskisuomalainen.

Venäläinen trollitehdas maalittaa suomalaismedioita ja väittää ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan sanoneen, että länsimaalaiset eivät saisi haastatella Venäjän viranomaisia.

4.5. 17:31 | Päivitetty 4.5. 19:16

VenäLÄinen trollitehdas maalittaa suomalaismedioita ja kehottaa Telegramissa venäläisiä lähettämään viestejä muun muassa suomalaisille päätoimittajille.

Trollitehtaan Telegram-päivityksen mukaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova olisi sanonut, että länsimaisten medioiden toimittajia olisi kielletty haastattelemasta Venäjän viranomaisia. Väite kiellosta ei pidä paikkansa.

"Kysytäänpäs näiden medioiden edustajilta, kuinka kauan he aikovat piilottaa ihmisiltä totuuden Ukrainan hallinnon rikoksista jättämällä asiasta puhuvat ihmiset huomiotta", trollitehdas kannustaa Zaharovan väitettyyn kommenttiin nojaten.

Maalittaminen tarkoittaa jonkun asettamista maalitauluksi vahingoittamis­tarkoituksessa. Termiä käytetään varsinkin silloin, kun joku asetetaan maalitauluksi sosiaalisessa mediassa. Siten myös viesti itsessään on maalittamista.

Venäläiset trollitehtaiden vaikutusyritykset ovat lisääntyneet Venäjän hyökkäyssodan alettua. Niiden toiminta on ollut laajaa kuitenkin jo ennen sitä.

Kehotuksen alla on lista suomalaisista, yhdysvaltalaisista, saksalaisista, puolalaisista, italialaisista ja ranskalaisista medioista ja median edustajien, kuten päätoimittajien, sosiaalisen median kanavista.

Suomesta listalla ovat Yle sekä sanomalehdet Etelä-Saimaa ja Keskisuomalainen. Lisäksi listalla on selkokielen asemaa Suomessa edistävä Selkokeskus, joka julkaisee muun muassa Selkosanomat-lehteä.

Listalla on mainittu nimeltä Suomen kohdalla Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola, Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja Eeva Sederholm, Selkosanomien päätoimittaja Petri Kiuttu sekä kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen, joka on vuodesta 2019 toiminut Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Jokaisen nimen alle on listattu kyseisen henkilön sosiaalisen median kanavia, muun muassa Twitter- ja Facebook-tilejä.

Esimerkiksi Yhdysvalloista listalle on päätynyt muun muassa The Washington Postin, CNN:n ja Fox Newsin johtohahmoja. Saksasta listalle on päätynyt muun muassa Die Weltin ja Bildin johtajia.

Suomessa maalittamisesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Oikaisu 4.5.2022 klo 19.15: Julkaisun, joka kannustaa venäläisiä lähettämään viestejä suomalaismedioille, teki venäläinen trollitehdas, ei Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova. Lisäksi jutun kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että kuva olisi vuodelta 2018 ja AFP:n Juri Kadobnovin ottama. Kuva on kuitenkin HS:n keskiviikkona ottama kuvakaappaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat