Ranskan vasemmisto­puolueet ovat sopimassa historiallisesta vaali­liitosta, pyrkivät päihittämään Macronin

Kesäkuussa koittavia parlamenttivaaleja pidetään Ranskassa ”presidentinvaalien kolmantena kierroksena”.

Jean-Luc Mélenchon jäi kolmanneksi Ranskan presidentinvaaleissa.

4.5. 22:11 | Päivitetty 5.5. 14:16

Neljä Ranskan vasemmistoon laskettavaa puoluetta ovat päätymässä historialliseen vaaliliittoon kesäkuussa järjestettävissä parlamenttivaaleissa.

Sosialistit, vihreät, kommunistit ja äärivasemmistoa edustavan Jean-Luc Mélenchonin johtama La France insoumise -liike ovat päässeet alustavaan sopimukseen vaaliliitosta.

Sopimuksen vahvistuminen edellyttää vielä sitä, että sosialistipuolueen pitää hyväksyä se torstaina järjestettävässä puoluekokouksessaan. Puolueilla on merkittäviä eroja muun muassa suhtautumisessa Euroopan unioniin, mutta nyt niiden uskotaan asettavan erimielisyydet syrjään.

Sosialistipuolueen neuvottelijana toimiva Pierre Jouvet kertoi toimittajille BBC:n mukaan, että toteutuessaan vaaliliitto on merkittävä hetki Ranskan politiikassa.

”Uskomme, että olemme muutamien tuntien päässä historiallisesta hetkestä, jota vasemmistolaiset ovat odottaneet vuosia pyytäessään meitä liittymään yhteen”, Jouvet sanoi.

Ranskan vasemmisto on ollut pitkään hajaantuneena, mikä näkyi huhtikuussa käydyissä presidentinvaaleissa.

Erityisesti nuorten keskuudessa suurta suosiota nauttinut Jean-Luc Mélenchon jäi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella niukasti kolmanneksi, vain hieman yli yhden prosenttiyksikön erolla äärioikeiston ehdokkaaseen Marine Le Peniin.

Erityisessä kriisissä Ranskassa on viime vuosina ollut sosialistipuolue, jota edusti maan presidenttinä vuosina 2012–2017 toiminut François Hollande. Hollande oli virassaan historiallisen epäsuosittu. Huhtikuisissa vaaleissa sosialistien ehdokas Anne Hidalgo sai vain 1,75 prosentin kannatuksen.

Oman puolueensa perustanut Mélenchon erosi sosialisteista vuonna 2008.

Kesäkuussa koittavia parlamenttivaaleja pidetään Ranskassa ”presidentinvaalien kolmantena kierroksena”, jossa ratkaisevaa on, saako toiselle kaudelle presidentiksi valittu Macron La République En Marche -puolueelleen enemmistön myös parlamentissa.

Asiantuntijat ovat aiemmin povanneet, että hajautuneen vasemmiston toivo vaaleissa on nimenomaan voimien yhdistäminen Macronia vastaan.

Tämänhetkisten kyselyiden perusteella yhdistyneen vasemmiston kannatus olisi suunnilleen yhtä suurta kuin Macronin puolueella. Kolmas enemmistöpaikasta taisteleva puolue on Le Penin johtama Kansallinen liittouma.

Ranskan parlamenttivaalien ensimmäinen kierros käydään 12. kesäkuuta.

Oikaisu 5.5. kello 14.15: Korjattu kohta, jossa kirjoitettiin virheellisesti kesäkuussa koittavista presidentinvaaleista kesäkuussa koittavien parlamenttivaalien sijaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat