Venäjän joukkojen tekemiksi epäiltyjä seksuaalisen väki­vallan tapauksia on tutkinnassa kymmeniä, mutta ne ovat YK:n mukaan ”vain jää­vuoren huippu” – Uhrien joukossa ehkä myös miehiä

Ukrainan armeija julkaisi videon, jolla väittää venäläis­sotilaan puhuvan tekemistään julmuuksista, kuten kiduttamisesta. Tietoja ei toistaiseksi ole kyetty vahvistamaan muista lähteistä.

YK:n erityisedustaja seksuaalisen väkivallan torjumiseksi sodassa Pramila Patten (vas.) ja Ukrainan Eurooppa-asioista vastaava varapääministeri Olha Stefanišyna tiedotustilaisuudessa Kiovassa tiistaina. Tilaisuus koski Venäjän joukkojen harjoittamaa seksuaalista väkivaltaa Ukrainassa.

5.5. 18:29

YK kertoi tiistaina, että myös miehiä ja poikia voi olla Venäjän joukkojen tekemiksi epäiltyjen raiskausten uhrien joukossa Ukrainassa.

Jo aiemmin on uutisoitu, että Venäjän joukot käyttäisivät seksuaalista väkivaltaa osana sodankäyntiään Ukrainassa. Esimerkiksi YK on kertonut tällaisista epäilyistä.

Tutkinnassa on tällä hetkellä kymmeniä Venäjän joukkojen tekemiksi väitettyjä seksuaalisen väkivallan tapauksia, kertoo brittilehti The Guardian.

”Olen saanut toistaiseksi vahvistamattomia raportteja miehiin ja poikiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta Ukrainassa”, kertoi tiistaina Kiovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Pramila Patten, YK:n erityisedustaja seksuaalisen väkivallan torjumiseksi sodassa.

Pattenin mukaan miespuoliset raiskauksen uhrit voivat kokea rikoksesta kertomisen erityisen haastavaksi. Hän myös varoittaa, että ne kymmenet epäillyn seksuaalisen väkivallan tapaukset, joita nyt tutkitaan, ”ovat vain jäävuoren huippu”.

Patten kehotti uhreja kertomaan kokemuksistaan ja kansainvälistä yhteisöä etsimään rikoksentekijät ja pistämään heidät vastuuseen teoistaan. Dokumentaatio auttaa tulevaisuudessa syytteiden nostamisessa, hän sanoi.

”Kaikki varoitusmerkit välkkyvät punaisina Ukrainassa, kun syytöksiä brutaalista seksuaalisesta väkivallasta tulee ilmi”, hän sanoi.

”Olen täällä, koska emme saa säästellä voimiamme varmistaessamme, että näille rikoksille on nollatoleranssi ja että niistä tulee johdonmukaisia seuraamuksia.”

Ukrainan pääsyyttäjä Iryna Venediktova kertoi tiistaina samassa tiedotustilaisuudessa virastonsa keränneen todistusaineistoa Venäjän joukkojen epäillyistä seksuaalirikoksista. Rikoksia olisi Venediktovan mukaan tehty kaiken ikäisiä miehiä ja naisia kohtaan lapsista vanhuksiin.

Hänen mukaansa julkisia kertomuksia seksuaalisesta väkivallasta Ukrainasta on vain vähän. Jotkut uhrit ovat poistuneet maasta ja toiset pelkäävät puhua kokemuksistaan. Venediktova sanoi Venäjän käyttävän raiskauksia tietoisena sotastrategiana pelotellakseen ihmisiä ja saadakseen Ukrainan antautumaan.

Sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät kuukausi sitten joiltain valtaamiltaan alueilta, ovat syyttäjät ja tutkijat onnistuneet kuitenkin keräämään tietoa Venäjän joukkojen laajalle levinneestä seksuaalisen väkivallan harjoittamisesta, kertoo The Guardian.

Uhreilta ja näiden perheiltä on kerätty muiden muassa näiden kokemuksia joukkoraiskauksista ja lasten edessä tehdyistä raiskauksista.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisova kertoo dokumentoineensa 25 naisen tarinat. Hänen mukaansa heitä pidettiin kellarissa ja raiskattiin järjestelmällisesti Butšassa.

Joukkohautoihin haudattujen naisten ruumiita tutkineiden oikeuslääkäreiden mukaan jotkut naisista oli raiskattu ennen tappamista. Aiheesta on kirjoittanut jo aiemminkin muun muassa The Guardian.

Tutkimukset ovat saaneet kansainvälistä tukea. Maahan on saapunut jo ranskalaisia ja hollantilaisia oikeuslääketieteen asiantuntijoita. Britannia on myös luvannut lähettää tutkijoita auttamaan todistusaineiston keräämisessä.

YK:n erityisedustaja Patten varoitti, että maailma on sallinut liian pitkään seksuaalisen väkivallan käyttöä halpana, hiljaisena ja tehokkaana aseena, jota voi käyttää kokonaisia yhteisöjä vastaan. Hän kutsui raiskauksia sekä biologiseksi että psykologiseksi sodankäynniksi.

”Se [raiskaus] on tehokas [ase], koska se ei vaikuta ainoastaan uhriin, vaan koko perheeseen ja yhteisöihin.”

Pattenin mukaan YK sekä työskentelee Ukrainan viranomaisten kanssa uhrien tukemisessa että tutkii rikoksia valmistellakseen tapauksia rikosoikeuteen.

Ukrainalaiset tutkijat ovat jo tunnistaneet venäläisiä sotilaita, joiden väitetään olevan vastuussa sotarikoksista, kuten seksuaalisesta väkivallasta. Yhdestä raiskauksesta syytetystä miehestä on annettu pidätysmääräys.

Myös muunlaisista raakuuksista on kerrottu hiljattain. Ukrainan armeija julkaisi tiistaina väitetyn puhelinkeskustelun, jolla Venäjän armeijan Ukrainassa sotiva sotilas keskustelee puhelimitse äitinsä kanssa.

Ukrainan armeijan julkaisemasta nauhasta uutisoi Ukrainska pravda -lehti. Nauhan tietoja ei tiettävästi toistaiseksi ole kyetty vahvistamaan muista lähteistä.

Väitetyllä nauhalla venäläinen sotilas kuvailee hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka on kiduttanut ja tappanut ukrainalaisia sotavankeja erittäin raaoilla tavoilla ja nauttinut siitä. Sotilas myös kertoo, että kidutuksen uhrien määrän ylitettyä kahdenkymmenen rajan hänen omatuntonsa lakkasi soimaamasta.

Nauhalla äiti suhtautuu kertomuksiin ymmärtäväisesti, sillä ”ukrainalaiset eivät ole ihmisiä”.

Venäläisten joukkojen siviilejä kohtaan harjoittama väkivalta alkoi paljastua kuukausi sitten, kun miehittäjät vetäytyivät pääkaupunki Kiovan ympäristöstä.

Lue lisää: Butšalainen pappi kertoo, että venäläiset kielsivät ruumiiden hautaamisen

Venäjä on kieltänyt joukkojensa syyllistyneen julmuuksiin, eikä se aio aloittaa tutkintaa sotilaidensa väitetyistä rikoksista. Päinvastoin, esimerkiksi Butšassa tehtyjä julmuuksia Venäjä väitti ukrainalaisten lavastamiksi tai itse tekemiksi.

Lisäksi presidentti Vladimir Putin palkitsi kaupungin kauheuksista vastuussa olleet joukot, jotka olivat ”suoriutuneet esimerkillisesti sotilaallisista velvollisuuksistaan”.

Lue lisää: Seksuaalinen väkivalta on ase, joka haavoittaa iäksi

Lue lisää: Vetäytyvien venäläisten jäljiltä paljastuu yhä karmeampia raakuuksia: Butšassa palaneita ruumiita kaduilla ja siviilien joukkohauta, Ukrainan presidentti kutsuu joukko­tuhonnaksi

Lue lisää: Mediat: Venäjän joukot käyttävät raiskauksia aseena Ukrainan sodassa – Zelenskyi: Satoja raiskaus­tapauksia on kirjattu

Lue lisää: Väitteet raiskauksista ja muista sota­rikoksista leviävät Ukrainassa, YK selvittää Venäjän sotilaisiin kohdistuvia syytöksiä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat