Ukrainan huhtikuussa upottama Venäjän laivaston Moskva-lippulaiva tuhoutui osittain Yhdysvaltain tiedustelun avulla. Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset uutiskanavat CNN ja NBC.
CNN:n lähteiden mukaan Ukrainan joukot havaitsivat aluksen ensin Mustallamerellä ja sen jälkeen varmistivat yhdysvaltalaisilta kumppaneiltaan, onko se todella Moskva.
Yhdysvallat vahvisti tiedon, mutta ei osallistunut päätökseen laivan upottamisesta, lähteet kertovat. Medioiden mukaan Yhdysvallat ei tiennyt, että Ukraina aikoo upottaa laivan.
Yhdysvaltain puolustusministeriö kiistää uutiskanavien tiedot.
”Emme antaneet Ukrainalle erityistä kohdistustietoa Moskvasta”, sanoo Pentagonin tiedottaja John Kirby lausunnossa CNN:n mukaan.
”Emme olleet mukana ukrainalaisten päätöksessä iskeä laivaan tai operaatiossa, jonka he toteuttivat. Meillä ei ollut etukäteen tietoa Ukrainan aikomuksesta iskeä laivaan.”
186-metrinen Moskva upposi pääsiäisviikolla 14. huhtikuuta sen jälkeen, kun Ukrainan rannikkopuolustus osui siihen kahdella Neptun-meriohjuksella.
Venäjän virallisen tiedon mukaan tulipalossa vaurioitunut alus upposi, kun sitä hinattiin Sevastopolin laivastotukikohtaan Krimille.
Lippulaivan uppoamista on pidetty suurena symbolisena tappiona Venäjälle. Aluksella oli yli 500 hengen miehistö ja sen mukana Venäjä menetti oletetusti merkittävän määrän aseistusta.
Presidentti Joe Bidenin hallinto on Venäjän hyökkäyksen aikana auttanut Ukrainan joukkoja puolustamaan jakamalla tärkeitä tiedustelutietoja esimerkiksi venäläisjoukkojen liikkeistä Ukrainassa.
CNN:n mukaan Ukrainalle on voitu antaa yksityiskohtaista tietoa esimerkiksi ajoneuvoista tai siitä, millaista henkilöstöä tietyissä sijainneissa on.
Tietojen luovuttamisella on kuitenkin rajansa. CNN:n mukaan Yhdysvallat on kieltäytynyt jakamasta Ukrainalle tietoa Venäjän puolella sijaitsevista mahdollisista kohteista.
The New York Times uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat olisi tarjonnut Ukrainalle tiedustelutietoja venäläisten kenraalien sijainnista heidän tappamisekseen. Lehden mukaan Yhdysvallat olisi esimerkiksi antanut tietoja Venäjän liikkuvista tukikohdista.
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kiisti tämänkin tiedon. Kirbyn mukaan ministeriö ei anna tiedustelutietoa korkea-arvoisten sotilasjohtajien sijainnista taistelukentillä. Hän kuitenkin sanoi, että Yhdysvaltain tiedustelu auttaa Ukrainan joukkoja ”puolustamaan maataan.”
NBC:n mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa siitä, että maan tietojenvaihdosta Ukrainan kanssa kerrotaan julkisuuteen. Median mukaan viranomaiset ovat huolissaan, että tämä voisi suututtaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja johtaa ennalta-arvaamattomiin vastatoimiin.
Oikaisu 6.5. kello 13.30: Toisin kuin jutun kuvatekstissä aiemmin mainittiin, Moskva upposi pääsiäisviikolla, ei viime viikolla.