Amerikkalais­­kenraali CNN:lle: Sotaan Ukrainassa on kolme skenaariota, ja niistä kahdessa Venäjä selviytyy voittajana

Jos Ukraina ei saa lisäjoukkoja ajaakseen venäläiset pois maastaan, Venäjä voittaa sodan, sanoo kuusi vuotta Ukrainaa neuvonut yhdysvaltalainen kenraalimajuri. Ukrainan voitto vaatisi huomattavaa lisätukea länneltä.

Venäläisiä kadetteja voitonpäivän harjoituksissa Moskovassa keskiviikkona.

6.5. 11:12

Kansainvälisen yhteisön täytyy lisätä tukeaan Ukrainalle reilusti, jos se haluaa Ukrainan pystyvän ajamaan venäläiset pois maaperältään, arvioi Yhdysvaltojen entinen Euroopan erityisoperaatioiden komentaja, eläköitynyt Yhdysvaltain armeijan kenraalimajuri Mike Repass CNN:n haastattelussa.

Repassin mukaan kaikissa muissa skenaarioissa Venäjä voi julistaa voiton sodasta.

Repass on neuvonut Ukrainan armeijaa viimeisten kuuden vuoden ajan Yhdysvaltain hallinnon valtuuttamana. Hänen mukaansa sodankululla on kolme ilmiselvää skenaariota.

Ensimmäisessä venäläiset hallitsisivat taisteluita ja voittavat, toisessa ukrainalaiset.

Kolmannessa skenaariossa jäädään umpikujaan, jossa tilanne junnaa paikoillaan. Kaksi näistä kolmesta skenaariosta Venäjä voisi julistaa voitoksi, Repass toteaa.

Umpikujaskenaariossa Venäjä voisi yksinkertaisesti julistaa voittaneensa ja jatkaa hallitsemiensa alueiden miehittämistä hamaan tulevaisuuteen. Tämä ei antaisi Venäjälle täydellistä voittoa Ukrainasta, mutta joka tapauksessa sellaisen voiton, jossa se olisi onnistunut laajentamaan hallitsemiaan alueita merkittävästi.

Ukraina voisi siis voittaa ainoastaan, jos sen onnistuisi puolustamisen lisäksi myös hyökätä ja ajaa Venäjän joukot ulos maasta. Siihen se tarvitsee vielä paljon apua länneltä.

Kaikkien ajatukset ovat tällä hetkellä meneillään olevassa sodankulussa, eli varusteiden toimittamisessa Ukrainaan, Repass sanoo. Ukraina kuitenkin tarvitsee vahvistuksia ajaakseen Venäjän pois Ukrainasta.

Tällä hetkellä Ukrainalla ei ole siihen riittävästi taisteluvoimaa eli varusteita, tulivoimaa ja koulutettuja sotilaita.

Venäjällä tulee aina olemaan miesylivoima Ukrainaan nähden. ”Ei ehkä parempia joukkoja, mutta enemmän”, Repass toteaa. Tilanteen pitkittyessä asetelma alkaa kääntyä Venäjän voitoksi, ellei Ukraina saa joukoilleen lisätukea.

”Uskon, että Nato-maissa ja kansainvälisessä yhteisössä alkaa yhä enenevissä määrin olla ymmärrystä siitä, että meidän täytyy tehdä muutakin kuin varustaa Ukrainan tämänhetkistä taistelua”, Repass sanoo.

Repassin mukaan Yhdysvaltain ja sen liittolaisten olisi tehtävä neljä asiaa: heikennettävä Venäjää vahvistamalla Ukrainan taistelukykyä, vahvistettava omaa ja Naton puolustuskykyä sekä heikennettävä Venäjän asevoimia ja sen valmiuksia.

Neljäntenä Repassin mukaan olisi varmistettava Venäjän häviö Ukrainassa. Hän kertoo se olevan mahdollista kouluttamalla Ukrainalle strategisia ja operatiivisia reservijoukkoja, joilla on kyky suorittaa hyökkäysoperaatioita venäläisten ajamiseksi pois Ukrainasta ja maan rajojen turvaamiseksi.

Repassilla on jo ehdotus siitä, kuinka tämä toteutettaisiin. Yhdysvaltojen, Ranskan, Puolan, Ison-Britannian ja Saksan – maiden, joilla on merkittävä sotilaallinen kapasiteetti – tulisi kunkin ottaa hoitaakseen yksi Ukrainan prikaati, eli noin 8 000 sotilaan kouluttaminen ja varustaminen. Viidestä prikaatista saataisiin yhteensä 40 000 koulutetun sotilaan joukko, joilla olisi kyky aloittaa hyökkäysoperaatioita venäläisten pakottamiseksi pois Ukrainasta.

Repass arvelee, että suunnitelman toteuttamiseksi tarvittaisiin noin kuudesta kahdeksaan kuukautta. Nämä viisi prikaatia olisi varustettu länsimaisilla varusteilla, länsimaisella taistelukoulutuksella, niillä olisi kyky ilma- ja maataisteluihin ja käytettävissään kaikki keinot, mukaan lukien Nato-yhteensopivat panssarivaunut, lähi-ilmatuki sekä ilmapuolustus.

Viisi prikaatia on Repassin mukaan määrä, joka olisi realistisesti toteutettavissa lähitulevaisuudessa. ”Ottaen huomioon kansallisen hätätilan, uskon, että ukrainalaiset pystyvät löytämään tämän verran sotilaita.”

Länsimaisilla aseilla on merkittävä laadullinen etu verrattuna venäläiseen kalustoon, Repass sanoo. Tämän vuoksi hän uskoo, että oikein koulutettuina ja varustettuina määrällisestikin alakynnessä olevat ukrainalaiset voisivat voittaa määrällisesti suuremman venäläisen armeijan, joka ei kuitenkaan taistele niin tehokkaasti ja kehittyneillä tavoilla, kuin olisi mahdollista.

Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi aiemmin, että Venäjä on tehostanut ilmaiskujaan Ukrainan tärkeimmille huoltolinjoille ja haluaa pysäyttää rautatieliikenteen Ukrainassa.

Pentagonin mukaan Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin sekä vesihuoltoon. Arvioiden mukaan tarkoituksena on erityisesti länsimaisten asetoimitusten katkaiseminen.

Ukraina ei todennäköisesti aloita vastahyökkäystä Venäjää vastaan ennen kesäkuun puoliväliä, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytš sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Näin uskoi myös HS:lle puhunut Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa.

”Todennäköisesti Ukrainalla ei ole vielä kykyä sellaiseen laajaan sotilastoimeen, jolla yritettäisiin ottaa Itä-Ukrainan alueella aloite omiin käsiin. Tällä hetkellä Ukraina näyttää keskittyvän etsimään Venäjän joukoista haavoittuvia kohteita, joihin se pystyy hyökkäämään. Ukrainalle ei ole edullista yrittää hyökätä Venäjän kovaa kärkeä vastaan.”

Lue lisää: Ukrainan merkittävä vasta­hyökkäys Harkovan alueella pakotti Venäjän vetäytymään – Asian­tuntija: Ukraina yrittää etsiä Venäjän haavoittuvia kohteita

Lue lisää: Pentagon: Venäjä pyrkii ilma­iskuillaan estämään Ukrainaan saapuvat ase­toimitukset

Lue lisää: Venäjä varoitti aseavun johtavan pahimmillaan ydinsotaan – Hetkeä myöhemmin Yhdysvallat kertoi 33 miljardin dollarin lisäavusta Ukrainalle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat