Valko-Venäjän Lukašenka on ajanut itsensä nurkkaan, sanoo tutkija

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ryhor Nizhnikau sanoo, että Lukašenkalla on vähän liikkumatilaa.

Aljaksandr Lukašenka myönsi uutistoimisto AP:n haastattelussa, että Venäjän sota Ukrainassa ei ole edennyt odotetulla tavalla.

6.5. 19:02

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka myönsi torstaina julkaistussa uutistoimisto AP:n harvinaisessa haastattelussa, että Venäjän sota Ukrainassa ei ole sujunut suunnitelmien mukaan, vaan operaatio on venynyt.

Haastattelua on tulkittu etäisyyden ottamiseksi Venäjän hallintoon ja presidentti Vladimir Putiniin.

Lukašenka esimerkiksi kutsui Venäjän toimia poikkeuksellisesti ”sodaksi” eikä Venäjän propagandan mukaisesti ”sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi”.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau ei yllättynyt Lukašenkan lausunnoista.

Hänen mukaansa Lukašenka on pyrkinyt etäännyttämään itseään Venäjän hallinnosta siitä lähtien, kun sodan ensimmäinen vaihe päättyi ja Venäjä alkoi siirtää hyökkäyksensä painopistettä pois Ukrainan pääkaupunki Kiovasta kohti Itä-Ukrainaa ja Donbasin aluetta.

Nizhnikau ei kuitenkaan usko, että Lukašenka tekisi mitään ilman Venäjän ja ”isoveljensä” Putinin hyväksyntää.

”Tämä on koordinoitua tai vähintäänkin Moskovan tukemaa”, Nizhnikau sanoo.

Lukašenka on edelleen tiiviisti yhteydessä Kremliin. Nizhnikaun mukaan Venäjä pyrkii työntämään Lukašenkaa neutraalimpaan asemaan, jotta se voisi käyttää häntä välikätenä suhteessa Ukrainaan.

”Jos kuuntelemme esimerkiksi [Marija] Zaharovaa tai [Sergei] Lavrovia, sanovat he koko ajan, että Minsk on luotettava välikäsi ja tärkeä apu neuvottelijana”, Nizhnikau sanoo.

Tämä ei silti tarkoita, etteikö Valko-Venäjän diktaattorilla olisi myös henkilökohtaista motiivia etäännyttää itseään Kremlistä.

Jos Venäjä häviää sodan ja Putin kaatuu, kaatuu myös Lukašenka.

”Mutta tilanne on vielä huonompi Lukašenkalle”, Nizhnikau sanoo.

Ryhor Nizhnikau on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Valko-Venäjän rooli sodan alkupuolella oli merkittävä. Se salli Venäjän käyttää maaperäänsä hyökkäyksessä Kiovaan, mikä Nizhnikaun mukaan yllätti Ukrainan. Vaikka Kiovan valtausoperaatio epäonnistui, ei Venäjä olisi kyennyt etenemään kaupungin lähialueille yhtä nopeasti ilman kauttakulkua Valko-Venäjältä.

Nizhnikaun mielestä Lukašenkan on täytynyt uskoa Venäjän sotatoimien Ukrainassa etenevän ripeästi ja voitokkaasti. Näin ei kuitenkaan käynyt ja samalla lännen talouspakotteet ovat osuneet myös sodan osapuoleksi itsensä tehneeseen Valko-Venäjään.

Lukašenka on saanut huomata, että mikäli hänen poliittinen asemansa ja taloudellinen tilanne Valko-Venäjällä heikkenee, ei Venäjä todennäköisesti tule häntä pelastamaan.

”Hän teki paljon eikä saanut tarpeeksi osallistumisestaan ja uskon, että se todella turhautti häntä”, Nizhnikau arvioi.

Lukašenka on siis ajanut itsensä nurkkaan, ja pyrkii nyt pelastamaan oman nahkansa.

Valko-Venäjällä on parhaillaan käynnissä suuri sotaharjoitus, mutta Nizhnikau ei näe riskiä sille, että maa sekaantuisi sotaan lähettämällä Ukrainaan varsinaista jalkaväkeä.

Meneillään oleva sotaharjoitus on ennemminkin reagointia Naton sotaharjoitukseen, joka on samaan aikaan käynnissä Puolassa.

”Aina kun järjestetään Naton harjoitus Valko-Venäjän rajan lähistöllä, heidän vastauksensa on oma sotaharjoitus”, Nizhnikau sanoo.

Ukraina on muutamia kertoja syyttänyt Valko-Venäjää sen sotilaiden osallistumisesta taisteluihin, mutta tiettävästi näin ei ole tapahtunut.

Nizhnikau ei usko, että Lukašenka olisi ollut tähän halukas sodan missään vaiheessa. Muuten hän olisi sitä Putinilta pyytänyt ja Putin olisi sen myös sallinut.

Se ei silti tarkoita, että Valko-Venäjä olisi sodassa osaton. AP:n haastattelussa Lukašenka sanoi Valko-Venäjän olevan rauhan asialla. Tällä hän pyrki Nizhnikaun mukaan mitätöimään menneisyyttä ja rakentamaan narratiivia, jossa Valko-Venäjä on ollut erillään sodasta sen alusta alkaen.

Kuitenkin maa sallii edelleen Venäjän esimerkiksi ampua ohjuksia Ukrainaan omien rajojensa takaa.

”Valko-Venäjä on sodan osapuoli Venäjän puolella. Lukašenka on ilmiselvästi sotarikollinen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat