Hongkongin johtoon nousee entinen poliisi Yhdysvaltain pakotelistalta

Ainut ehdokas John Lee äänestetään toimeen Hongkongissa, mutta todellisuudessa hänet on jo valittu Pekingissä

Turvallisuusasioihin perehtynyt John Lee nousee Hongkongin kakkosjohtajan paikalta ykkösjohtajaksi Pekingin tuella.

7.5. 11:11 | Päivitetty 8.5. 8:02

Peking

Hongkongille valitaan uusi, ylin johtaja sunnuntaina. Asian voi uutisoida ennalta, koska vaalin tulos tiedetään jo. Hallintojohtajaksi nousee eri tavoin turvallisuusasioiden parissa työskennellyt John Lee Ka-chiu, 64.

Hän on ainut ehdokas. Ehdokkuutta tavoitteli alkujaan muitakin hongkongilaisia, mutta kun kävi ilmi, että emomaa Manner-Kiina haluaa toimeen nimenomaan Leen, muut vetäytyivät kisasta.

Hongkong on autonominen osa Kiinaa, mutta käytännössä Peking pitelee Hongkongin suitsista yhä vain tiukemmin.

Vaikka Leellä olisi ollut loppuun asti vastaehdokkaita, heillä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia. Hallintojohtajan vaali käydään erityisessä valintakomiteassa, ja Peking on varmistanut sen jäsenten olevan hyvin Peking-mielisiä.

Leen valinnan katsotaan kertovan siitä, että Kiina haluaa ennen kaikkea Hongkongin pysyvän rauhallisena ja tiukasti Pekingin otteessa. Talous ei olisi niin tärkeässä osassa.

Lee teki alkujaan uraa poliisina. Myöhemmin hän tuli tunnetuksi Hongkongin turvallisuusministerinä. Viime vuonna hänet valittiin Hongkongin kakkosjohtajaksi, mitä pidettiin enteenä Manner-Kiinan johdon tuesta vieläkin isommille saappaille.

Lee on ollut tiukasti Pekingin linjoilla. Hän pani tomerasti toimeen Hongkongin muuttanutta kansallisen turvallisuuden lakia ja oli ohjailemassa toimia, joilla oppositiomielinen Apple-lehti suljettiin ja sen omistaja pantiin vankilaan.

Lee on viime vuosien Hongkongin demokratiaa rajoittaneiden toimiensa vuoksi Yhdysvaltain pakotelistalla. Tämä näkyi vaalikampanjassakin, sillä Youtube sulki Leen tilin kampanjan aikana. Sululla ei ollut ainoalle ehdokkaalle käytännön merkitystä.

Myös nykyinen hallintojohtaja Carrie Lam on samasta syystä pakotelistalla.

Hongkongin pitkään jatkuneisiin mielenosoituksiin ja levottomuuksiin hermostunut Kiina sääti vajaat kaksi vuotta sitten Hongkongiin kansallisen turvallisuuden lain, jonka jälkeen ja avulla on lopetettu Kiinan johdon ja Hongkongin hallinnon arvostelua.

Hongkongista on hiljennetty demokratiamielinen oppositio, kansalaisjärjestöjä, mediaa ja taidekenttää.

Demokratia ei enää toimi senkään vertaa kuin aiemmin, vaikka Kiina tämän kiihkeästi kieltää. Kiinan kannalla oleva John Lee on esimerkiksi sanonut, että Hongkongissa olisi lehdistönvapaus yhä voimissaan ja muun väittäminen on mustamaalausta.

Hongkongin suhde Kiinaan jakaa hongkongilaisia kovasti.

Lue lisää: Hongkongin uusi aika

Hongkongin jakautuneisuuden ja Manner-Kiinan asettaman paineen vuoksi hallintojohtajan tehtävä on ollut aina hyvin haastava. Lee on puhunut sekä lainkunnioituksen puolesta että hongkongilaisten yhdistämisestä.

Hongkongissa riittää ratkottavaksi myös tavanomaisempia, mutta isoja ongelmia, kuten asumisen kalleus. Näihin kansalaiset ehkä odottavat nyt entistä nopeampia ratkaisuja, koska hallinnolla ei ole enää kunnon oppositiota vastassaan.

Ei ole varmaa, olisiko nykyinen, viisi vuotta vallassa ollut hallintojohtaja Carrie Lam halunnut jatkaa tehtävässään. Hän saattoi menettää lopullisesti Pekingin tuen Hongkongissa puhjenneen koronaepidemian ja sen sekavan hoidon vuoksi.

Koronavirus pysyi Hongkongissa hyvin pitkään kurissa tiukkojen rajoitusten ansiosta, mutta roihahti sitten valloilleen tänä vuonna.

Lue lisää: Suomalaiset pakkaavat laukkujaan Hongkongissa, jossa omikron leviää ja taaperoikäisiäkin määrätään sairaalaan eristykseen

Uusi hallintojohtaja aloittaa työnsä heinäkuun alusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat