Ryanairin lennolta kiinni otetun oppositioaktivistin tyttöystävälle kuuden vuoden vankeus­rangaistus Valko-Venäjällä

Sofia Sapegan oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin. Toimittaja Raman Pratasevitš odottaa vielä omaa oikeudenkäyntiään. Pari otettiin kiinni vuosi sitten lennolla, joka pommiuhan varjolla pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

Sofia Sapega (vas.) oikeuden kuulemisessa tänään Hrodnassa Valko-Venäjällä.

6.5. 13:59

Ryanairin lennolta vuosi sitten kiinniotetun oppositioaktivistin ja toimittajan Raman Pratasevitšin tyttöystävä Sofia Sapega on tuomittu tänään kuuden vuoden vankeusrangaistukseen Valko-Venäjällä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Sapegaa vastaan oli nostettu seitsemän rikossyytettä, joihin lukeutui ”vihan lietsonta” ja poliisiin kohdistuva ”väkivalta tai uhkaus”, kertoo valkovenäläinen Ihmisoikeuskeskus Vjasna.

Oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin.

24-vuotias Sapega on Venäjän kansalainen. Hän oli lentämässä valkovenäläisen Pratasevitšin kanssa Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan kaupallisella Ryanairin lennolla toukokuussa 2021, kun se pakotettiin laskeutumaan Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin pommiuhan verukkeella.

Pommiuhka osoittautui keksityksi, ja Pratasevitš ja Sapega pidätettiin heti koneen laskeuduttua.

Kaupallisen lennon pakottaminen laskeutumaan oppositioaktivistin pidättämiseksi sai aikaan kansainvälistä raivoa. Sen johdosta Euroopan unioni ja Yhdysvallat määräsivät lisää pakotteita Valko-Venäjää vastaan, Reuters kertoo.

”Tästä päivästä eteenpäin yksikään, joka lentää Valko-Venäjän yli, ei voi luottaa omaan turvallisuuteensa”, Valko-Venäjä oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kommentoi Telegram-kanavallaan, HS uutisoi vuosi sitten.

Sekä Pratasevišt että Sapega nähtiin pidätyksensä jälkeen ”tunnustusvideoilla”, jotka uskotaan kuvatun painostuksen alaisina.

Pratasevitš odottaa vielä omaa oikeudenkäyntiään. Hänen rikostutkintansa tilasta ei ole tarkkaa tietoa, Reuters kertoo.

Vuonna 2019 Valko-Venäjältä paennut Raman Pratasevitš työskenteli oppositiomielisessä, Puolasta käsin toimivassa Nexta-mediassa. Nextalla oli tärkeä rooli maan itsevaltaisen hallitsijan Aljaksandr Lukašenkan vastaisten mielenosoitusten uutisoinnissa ja organisoinnissa vuonna 2020.

Mielenosoitukset sytytti vuoden 2020 presidentinvaalien räikeäksi uskottu vaalivilppi, joka siivitti itsevaltaisen Lukašenkan kuudennelle presidenttikaudelleen. Lukašenka kielsi vilpin ja tukahdutti ankarasti opposition, jonka johtavat jäsenet joutuivat vankilaan tai pakenivat ulkomaille.

Lue lisää: Valko-Venäjän opposition kärkihahmo Marya Kalesnikava sai 11 vuoden tuomion

Lue lisää: Lukašenkan päävastustaja Babaryka tuomittiin 14 vuodeksi vankeuteen Valko-Venäjällä

Lue lisää: Lukašenkan terrori toisin­ajattelijoita vastaan yltää jo ulko­maille – ”He eivät ymmärrä tekevänsä mitään väärää, koska ovat tottuneet toimimaan näin Valko-Venäjällä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat