Johnsonin konservatiiveille tulossa merkittävä tappio paikallis- ja alue­vaaleissa – Työ­väen­puolue voittamassa Lontoossa konservatiivien vuosi­kymmeniä johtamia alueita

Suurimmaksi yllättäjäksi ovat nousemassa liberaalidemokraatit, jotka ovat menestyneet hyvin muualla Englannissa.

Huonon vaalituloksen on etukäteen arvioitu hankaloittavan entisestään skandaaleissa ryvettyneen pääministeri Boris Johnsonin asemaa..

6.5. 14:13 | Päivitetty 6.5. 19:55

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on menettämässä Lontoossa keskeiset valtuustopaikat Britannian paikallis- ja aluevaaleissa, kun noin puolet Englannin valtuustoista on julkistanut tuloksensa.

Työväenpuolue on Keir Starmerin johdolla voittamassa pääkaupungissa useilla konservatiivien pitkään hallitsemilla alueilla. Voitto ollaan saavuttamassa muun muassa entisen pääministerin Margaret Thatcherin ”lempivaltuustossa” Wandsworthissa sekä Barnetissa ja Westminsterissä, joissa konservatiivit ovat olleet johdossa vuosikymmeniä.

Lontoon entinen populistipormestari, pääministeri Johnson puhui tiedotustilaisuudessa Länsi-Lontoossa ja myönsi, että vaalit eivät sujuneet konservatiivien kannalta hyvin.

”Meillä on ollut raskas yö joissakiin osissa maata, mutta toisaalta, joissakin osissa konservatiivit etenevät edelleen ja saavat merkittäviä voittoja”, Johnson sanoi. ”Otan tästä opikseni sen äänestäjien viestin, että he haluavat meidän keskittyvän heille tärkeisiin, suuriin asioihin. Että viemme maata eteenpäin ja hoidamme koronaepidemian jälkeisen taloustaantuman”.

Labour-johtaja Starmer puolestaan kuvaili työväenpuolueen vaalivoittoa tuoreeltaan ”suureksi käännekohdaksi”.

”Kun on kyse Lontoosta, on hankala uskoa, että päästämme näitä nimiä suustamme. Wandsworth! He ovat vuosia sanoneet, ettemme koskaan saa Wandsworthia heiltä. Olemme juuri tehneet sen! Westminster! Tämä tulos on uskomaton”, Starmer hehkutti puhuessaan kannattajilleen Barnetissa perjantaina.

Työväenpuoluetta johtava Keir Starmer (oik.) ja hänen vaimonsa Victoria Starmer kuvattiin torstaina, kun he olivat menossa äänestämään vaaleissa.

Entinen konservatiivipääministeri Theresa May on kutsunut Lontoon vaalitulosta ”katastrofaaliseksi”.

Johnson on puolestaan kuvaillut konservatiivipuolueen tuloksia vaaleissa sekalaisiksi.

”Meillä on ollut vaikea yö joissain osissa maata”, Johnson sanoi lisäten, että osissa maata konservatiivit ovat pärjänneet merkittävän hyvin.

Huonon vaalituloksen on etukäteen arvioitu hankaloittavan entisestään skandaaleissa ryvettyneen Johnsonin asemaa. Johnsonia vastaan on käynnissä tutkinta, jossa selvitetään, johtiko pääministeri tahallisesti kansanedustajia harhaan niin kutsutussa partygate-kohussa.

Lue lisää: Britanniassa parlamentti hyväksyi ehdotuksen aloittaa tutkinta pää­ministeri Boris Johnsonin toimista

Vaalien suurimmaksi yllättäjäksi ovat nousemassa liberaalidemokraatit, jotka ovat menestyneet hyvin muualla Englannissa. Heille arvellaan valuneen entisiä konservatiiviääniä. Myös vihreä puolue on nappaamassa vaalivoiton.

Skotlannissa ääntenlasku alkoi yhdeksältä aamulla. Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin tuloksia odotetaan tulevan perjantain ja lauantain päivän aikana.

Ennakkoon Pohjois-Irlannin vaalituloksesta on povattu historiallista, kun tasavaltalaismielinen Sinn Féin -puolue saattaa voittaa ensimmäistä kertaa alueen levottomassa historiassa. Puolue on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat