EU-raportti: Kokaiinia taka­varikoitiin vuonna 2020 jälleen ennätyksellisen paljon

Perjantaina julkaistun EU-raportin mukaan kokaiinin ja metamfetamiinin markkinat ovat kasvussa Euroopassa. Huumeiden kasvavat määrät näkyvät myös rikollisuuden määrissä.

Saksan tulliviranomaiset esittelivät kuljetuskontista löytämäänsä 450 kilon kokaiinitakavarikkoa Bremerhavenin satamassa helmikuussa.

6.5. 15:42

Kokaiinin ja metamfetamiinin markkinat kasvavat Euroopassa, kertoo perjantaina julkaistu EU-raportti. Huumemarkkinoiden kasvu näkyy myös ihmiskaupan, väkivallan ja terveysongelmien ennätyksellisen suurina määrinä. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Europolin ja Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen (EMCDDA) tuore raportti kertoo, että vuonna 2020 EU:ssa, Norjassa ja Turkissa takavarikoitiin 214,6 tonnia kokaiinia. Se oli suurin takavarikoitu määrä kokaiinia jo neljättä vuotta peräkkäin.

Aiempaa monimuotoisemmat ja dynaamisemmat huumemarkkinat ovat uhka EU:lle, sillä markkinat perustuvat tiiviiseen yhteistyöhön eurooppalaisten ja kansainvälisten rikollisjärjestöjen välillä, raportissa todetaan.

Markkinoiden uusi luonne on johtanut "huumeiden saatavuuden ennätystasoon, lisääntyneeseen väkivaltaan ja korruptioon sekä yhä paheneviin terveysongelmiin", sanoi EMCDDA:n johtaja Alexis Goosdeel lausunnossaan.

Raportin mukaan kilpailu huumeiden toimittajien välillä on kiristynyt Belgiassa, Ranskassa, Hollannissa ja Espanjassa. Kiristyminen on johtanut väkivaltaisten yhteenottojen, murhien ja sieppausten lisääntymiseen.

Myös korruptio on raportin mukaan keskeinen uhka EU:ssa, sillä lähes 60 prosenttia rikollisverkostoista käyttää sitä toimintansa edistämiseen.

KoronApandemia ei laskenut huumeiden määrää markkinoilla: kokaiinin salakuljetus meriteitse jatkui vuotta 2019 edeltäneellä tasolla.

Vuonna 2020 kokaiinimarkkinat olivat arvoltaan vähintään 10,5 miljardia euroa. Kokaiini on EU:n käytetyin huume heti kannabiksen jälkeen. 15–65-vuotiaista eurooppalaisista arviolta 14 miljoonaa on kokeillut kokaiinia jossakin vaiheessa elämäänsä.

Metamfetamiinilla puolestaan on raportin mukaan suhteellisen vähäinen rooli Euroopan huumemarkkinoilla, vaikka viimeisimmät tiedot viittaavatkin kasvavaan uhkaan. Metamfetamiini on maailman laajimmin käytetty synteettinen piristävä huume.

Vuosina 2010–2020 met­amfetamiini­takavarikoiden määrä EU:ssa yli kaksinkertaistui. Samaan aikaan määrät kasvoivat 477 prosenttia 2,2 tonniin vuonna 2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat