Italia taka­varikoi Putiniin yhdistetyn satojen miljoonien arvoisen luksus­jahdin – mysteeri­omistajan uskotaan olevan Rosneftin entinen johtaja

Aluksen todellisen omistajan selvittäminen on ollut vaikeaa, koska se on rekisteröity veroparatiisiin.

Italian poliisin partiovene megajahti Scheherazaden edustalla Toscanassa Marina di Carraran satamassa 6. toukokuuta.

7.5. 2:25

Italian hallitus määräsi perjantaina takavarikoitavaksi luksusjahdin, joka on yhdistetty Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Noin 700 miljoonan dollarin (664 miljoonan euron) arvoinen kuusikantinen Scheherazade-niminen luksusjahti on ollut syyskuusta lähtien kunnostettavana Marina di Carrarassa Italian Toscanassa.

Viimeaikainen toiminta satama-alueella on kuitenkin osoittanut merkkejä siitä, että jahdin laskemista vesille olisi suunniteltu.

Italian valtiovarain­ministeriö kertoi tiedotteessaan, että tutkimusten mukaan jahdin omistajalla on siteitä ”Venäjän hallituksen merkittäviin tekijöihin”.

Italialaisministeriö ei nimennyt omistajaa suoraan mutta sanoi, ettei hän ole EU-pakotteiden kohteena. Italia on pyytänyt EU:ta korjaamaan asian, ja aluksen takavarikkopäätös odottaa avoimena.

Reutersin lähteen tietojen mukaan Italian poliisi uskoo aluksen kuuluvan Eduard Hudainatoville, joka on venäläisen öljyjätti Rosnefin entinen johtaja. Hudainatov ei ole tällä hetkellä EU:n pakotelistalla.

Poliisi kertoi Reutersille, että sillä on ollut vaikeuksia identifioida aluksen todellista omistajaa. Scheherazade on rekisteröity veroparatiisiin Caymansaarille ja se toimitettiin mysteeri­omistajalleen vuonna 2020.

Saksalaistelakka Lürssenin valmistamalla aluksella on kaksi helikopterin laskeutumisalustaa. Jahdilla voi majoittua 18 vierasta sekä 40 miehistön jäsentä.

Vangitun oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin järjestön maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan alus kuuluu todellisuudessa Putinille.

Raportin mukaan monet aluksen miehistön jäsenistä kuuluvat Venäjän federaation suojelupalvelu FSO:hon, jonka tehtävä on suojella Venäjän presidenttiä.

Kreml ei tuolloin kommentoinut, onko Putin jahdin todellinen omistaja tai kuuluuko aluksen miehistöön FSO:n jäseniä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi Italian parlamenttiin maaliskuussa ja kehotti hallitusta takavarikoimaan Scheherazaden osana Putinin ja tämän liittolaisten painostusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat