Moskovan Punaiselle torille kokoontuu virtuaalinen rauhanprotesti

Ihmisoikeusjärjestö Memorial on kielletty Venäjällä. Se jatkaa toimintaansa Saksasta käsin.

Ruutukaappaus Punaisen torin virtuaaliprotestista, joka lauantaiaamuna oli vielä kaukana miljoonatavoitteesta. Osallistujia oli kerääntynyt 13 389.

7.5. 9:09

Moskovan Punaisella torilla järjestetään Venäjän voitonpäivänä eli tulevana maanantaina mahtipontinen sotilasparaati, jonka yhteydessä presidentti Vladimir Putin pitää oletettavasti sotaisan puheen.

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial on kuitenkin pannut pystyyn vaihtoehdon: virtuaalisen rauhanprotestin, jonka tavoitteena on kerätä internetin Punaiselle torille miljoona mielenosoittajaa.

Virtuaaliprotesti löytyy osoitteesta redsquareprotest.org. Mielenosoitukseen voi osallistua parilla klikkauksella, jolloin saa itsensä osaksi Punaisen torin kansanjoukkoa.

”Monet venäläiset eivät uskalla protestoida, koska pelkäävät joutuvansa vainotuiksi”, sanoi Memorialin johtoryhmään kuuluva Anke Giesen perjantaina tiedotteessa.

”Siksi olemme luoneet tämän digitaalisen vaihtoehdon ja vetoamme kaikkiin: tulkaa meidän Punaiselle torillemme ja ilmaiskaa vastustavanne Kremlin propagandanäytöstä.”

Memorial-järjestö on kielletty Venäjällä, jossa korkein oikeus määräsi sen lakkautettavaksi viime joulukuun päätöksellään.

Memorialin kohtalo sai lopullisen sinettinsä helmikuun lopussa, kun vetoomuslautakunta hylkäsi järjestön valituksen. Tuolloin Venäjä oli juuri käynnistänyt hyökkäyssotansa Ukrainaan.

Memorial jatkaa toimintaansa ulkomailla. Saksalaislehti Bild kertoo, että järjestö kaavailee toimipaikan perustamista Berliiniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat