Pohjois-Irlannin vaaleista historialliset: nationalistinen Sinn Féin voitti ensimmäistä kertaa – Sitoutunut järjestämään kansan­äänestyksen Irlannin saaren yhdistymisestä

Millään nationalistisella puolueella ei ole koskaan ollut suurimman puolueen asemaa Pohjois-Irlannissa alueen 101-vuotisen historian aikana.

Sinn Féinin varapuheenjohtaja Michelle O’Neill (vas.) ja puheenjohtaja Mary Louise McDonald.

7.5. 21:09 | Päivitetty 8.5. 6:14

Nationalistinen Sinn Féin -puolue on voittanut Pohjois-Irlannin paikallisvaalit ensimmäistä kertaa alueen historiassa. Asiasta kertoivat kansainväliset uutistoimistot.

BBC:n mukaan Sinn Féin on voittanut 27 paikkaa alueen itsehallintoelimessä, 90-paikkaisessa Pohjois-Irlannin kansankokouksessa. Toiseksi tuli suurin unionistipuolue DUP 25 paikalla ja kolmanneksi paikkamääränsä tuplannut Alliance-puolue 17 paikalla.

Sinn Féin on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin saaren yhdistymisestä. Pohjois-Irlannin rauhansopimukseen perustuva vuoden 1998 asetus määrittelee, että Pohjois-Irlanti voi erota Britanniasta vain, jos enemmistö pohjois­irlantilaisista niin toivoo. Puolue on kuitenkin antanut ymmärtää, että se ei järjestäisi kansanäänestystä saman tien vaan seuraavan viiden vuoden sisällä.

Sinn Féinin vaalivoitto on merkittävä muutos Pohjois-Irlannin politiikassa, sillä millään nationalistisella puolueella ei ole koskaan ollut suurimman puolueen asemaa alueen 101-vuotisen historian aikana. Sinn Féin tunnetaan historiastaan terroristisen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n poliittisena siipenä.

Suurin unionistipuolue DUP on pitänyt pitkään valtaa Pohjois-Irlannin kansan­kokouksessa. Puolueen kannatus on laskenut brexit-kiistojen aikana, erityisesti EU:n ja Britannian välisen kauppasopimuksen jälkeen. Niin kutsuttu Pohjois-Irlannin protokolla loi meritullirajan Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Pohjois-Irlannin ensimmäiseksi ministeriksi nousee nyt Sinn Féinin varapuheenjohtaja Michelle O’Neill. 45-vuotias O’Neill on uuden polven nationalisti, joka on ollut aktiivinen politiikassa vasta rauhansopimuksen jälkeisenä aikana. O’Neillin johdolla Sinn Féin keskittyi vaaleissa puhumaan inflaation torjunnan ja yhteiskunnallisen vakauden puolesta pelkän Irlannin yhdistymisen sijaan.

Sinn Féinin voitosta huolimatta alueelle ei voida muodostaa hallitusta, jos DUP ei suostu osallistumaan siihen. DUP:n puheenjohtaja Jeffrey Donaldson painotti perjantaina, ettei DUP aio liittyä uuteen hallitukseen, jos Pohjois-Irlannin protokollaa ei muuteta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat