Kaikki naiset, lapset ja vanhukset on saatu evakuoitua piiritetyltä Azovstalin tehdas­alueelta Mariupolissa

Presidentti Zelenskyin mukaan alueelta on evakuoitu noin 300 siviiliä, pääosin naisia ja lapsia.

Azovstalista evakuoituja Bezimennessä lauantaina.

8.5. 7:35

Kaikki naiset, lapset ja vanhukset on saatu evakuoitua piiritetyltä Azovstalin tehdasalueelta. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Tämä osa Mariupolin humanitaarisesta operaatiosta on päättynyt", Vereštšuk kirjoitti Telegram-viestipalvelussa.

Azovstalin tehdasalue sijaitsee Mariupolin satamakaupungissa Etelä-Ukrainassa. Vain se alue kaupungista on vielä ukrainalaisjoukkojen hallussa.

Terästehtaan maanalaisia verkostoja hyödyntäen ukrainalaisjoukot ovat pitkään tehneet vastarintaa Venäjän miehitysjoukkoja vastaan. Alueen suojissa on ollut myös lukuisia siviilejä, joita on YK:n ja Punaisen ristin avustuksella pyritty evakuoimaan.

Aikaisemmin venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Donteskin Venäjä-mielinen "kansantasavalta" ilmoitti, että 50 ihmistä olisi evakuoitu saarretulta tehdasalueelta.

Lisäksi uutismedia CNN raportoi, että Donetskin "kansatasavallan" tiedonannon mukaan Mariupolista on evakuoitu 152 siviiliä, joiden joukossa on 32 lasta.

Tiedossa ei ole, oliko näissä evakuoiduissa niitä, jotka ovat olleet jumissa Azovstalin tehdasalueella.

Venäjä on myös jatkanut iskujaan Azovstalissa, kertoi puolestaan Ukrainan asevoimien johto.

"Tykistö- ja panssarivaunutulen tukemana [vihollinen] jatkaa rynnäköitään", ukrainalaisjoukkojen johto kirjoitti Facebookissa julkaistussa tiedotteessaan.

Tyttö katsoi bussi ikkunasta Bezimennen kylässä, minne Azovstalin tehdasalueelta evakuoituja on tuotu väliaikaismajoitukseen.

Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin mukaan maan viranomaiset suunnittelevat nyt yhdessä YK:n ja Punaisen ristin kansainvälisen komitean kanssa Azovstalin tehdasalueella yhä olevien haavoittuneiden lääkäreiden, sotilaiden ja muun sotilashenkilöstön evakuointia.

Asiasta kirjoittaa Kyiv Independent -lehti.

Zelenskyi kertoi evakuoinnin vaiheista myös lauantaina pitämässään päivittäisessä puheessa. Zelenskyin mukaan alueelta on evakuoitu noin 300 siviiliä, pääosin naisia ja lapsia.

"Tällä hetkellä valmistelemme evakuoinnin toista vaihetta, haavoittuneiden sotilaiden ja lääkäreiden evakuointia."

Zelenskyin mukaan evakuoinnin toinen vaihe onnistuu vain, "jos kaikki noudattavat sopimuksia" ja "ilman valheita".

Ukrainalaisjoukkoja komentava majuri Serhi Volyna on Kyiv Independent -lehden mukaan vedonnut maailmaa tekemään kaikkensa, jotta piiritetyssä Azovstalin tehdasaluella yhä olevat ukrainalaissotilaat saataisiin evakuoitua.

"Kaikki, mitä siellä tapahtuu, saattaa [ulkopuolelta] näyttää tosi-tv -ohjelmalta suoraan helvetistä", Volyna kertoi, ja jatkoi:

"Se kaikki on kuitenkin totta. Kipua, kärsimystä, nälkää, kyyneleitä, pelkoa ja kuolemaa."

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat