Voiton­päivänä itsensä umpi­kujaan ajanut Putin lietsoo kansaa sodan taakse

Punaisen torin puheessaan presidentti hakee oikeutusta ”erikoisoperaatiolleen”, jonka arvioidaan maksavan 900 miljoonaa dollaria päivässä.

Venäläissotilaita Moskovan Punaisella torilla lauantaina. Taustalla olevan jättijulisteen kuvassa puna-armeijan sotilas nostaa Neuvostoliiton lippua Berliinin valtiopäivätalon ylle toukokuun alussa 1945.

8.5. 14:52

Yhtä voi pitää varmana, kun Venäjä valmistautuu maanantaiseen voitonpäivän viettoon: presidentti Vladimir Putin tulee pitämään Moskovan Punaisella torilla aggressiivisen puheen.

Putin ei tule myöntämään mitään epäonnistumisia Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Hän tuskin myöskään lupailee sodan pikaista loppua.

”Uskon hänen olevan nyt vakuuttunut siitä, että hän voi saavuttaa tavoitteitaan jatkamalla [sotaa] entistäkin itsepintaisemmin”, arvioi Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns uutistoimisto AFP:n mukaan.

Burnsilla on vuosikymmenien kokemus Venäjästä, ja hän on myös työskennellyt maansa Moskovan-suurlähettiläänä. Burns puhui lauantaina seminaarissa Washingtonissa.

”Arvelen hänen olevan mielentilassa, jossa hän ajattelee, ettei hänellä ole varaa hävitä [sotaa]”, Burns sanoi.

Pariisissa toimivan, Venäjään erikoistuneen R.Politik-konsulttitoimiston johtaja Tatjana Stanovaja arvioi Washington Post -lehdessä, että Putin käyttää voitonpäivää hakeakseen lisää tukea sodalle.

”Hänen täytyy saada sodalleen oikeutus, ja hän esittää sen maailmalle ja venäläisille jonkinlaisena taisteluna historiallisen oikeuden puolesta”, Stanovaja sanoi.

Voitonpäivää vietetään ympäri Venäjää. Päätilaisuus on Moskovan massiivinen sotilasparaati, johon osallistuu 11 000 sotilasta ja jossa esitellään näyttävästi Venäjän sotakalustoa.

Lue lisää: HS seurasi voitonpäivän paraatin kenraali­harjoitusta Moskovassa – ”Venäjällä on kaksi luotettavaa liittolaista: armeija ja laivasto”, ihastelivat kaupunkilaiset

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, mutta hyökkääjän näkökulmasta sota on sujunut surkeasti. Ukrainalaisten kiivas ja sitkeä vastarinta on yllättänyt Venäjän johdon täysin.

Lisäksi Venäjä on saanut vastaansa ennennäkemättömän laajat kansainväliset pakotteet, jotka eivät oletettavasti ole vielä edes iskeneet venäläisten arkeen täydellä voimallaan.

Yhdysvaltalainen Newsweek kertoi perjantaina arviosta, jonka mukaan sota maksaisi Venäjälle noin 900 miljoonaa dollaria eli noin 850 miljoonaa euroa päivässä. Arviossa on huomioitu vain sodankäynnin suorat kustannukset, ei pakotteita eikä sodan muita epäsuoria vaikutuksia talouteen.

Summa on samaa suuruusluokkaa kuin verotulot, jotka Venäjä saa öljy- ja kaasuviennistä. Maaliskuussa näitä verotuloja arvioidaan kertyneen keskimäärin noin 600 miljoonaa euroa päivässä.

Lue lisää: Edes Venäjän tärkeimpään rahahanaan iskeminen tuskin tuo nopeaa ratkaisua sotaan – ”Toivon, että olen väärässä”, sanoo asiantuntija

Koska voitonpäivä on Venäjällä liki hurmoshenkinen isänmaallinen juhla, Putin käyttää tilaisuutta sotapolitiikkansa pönkittämiseen.

Voitonpäivän lähestyessä ilma on ollut sakeanaan erilaisia huhuja.

Putinin on muun muassa arveltu julistavan Ukrainalle sodan. Nythän julma hyökkäyssota on Venäjän puheenparressa ollut viattomalta kuulostava ”sotilaallinen erikoisoperaatio”.

Sodanjulistus taas mahdollistaisi liikekannallepanon. Tällaista on uumoillut muun muassa Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

”En olisi yllättynyt – – jos hän julistaisi, että ’me olemme nyt sodassa maailman natsien kanssa ja meidän täytyy siirtyä Venäjän kansan liikekannallepanoon’”, Wallace sanoi toukokuun alussa brittiläisen radiokanava LBC:n haastattelussa.

Venäjän propagandassa sotaa on koko ajan – ja aina vain pontevammin – maalailtu Venäjän ja lännen yhteenotoksi, ei vain Venäjän ja Ukrainan.

”Yleisesti ottaen käynnissä on globaali, täysimittainen sota EU-maiden ja Yhdysvaltojen sekä meidän maamme välillä”, sanoi johtaja Pavel Danilin yhdysvaltalaiselle Wall Street Journal -lehdelle.

Danilin johtaa Putinia lähellä olevaa tutkimuslaitosta nimeltään Poliittisen analyysin keskus.

Danilin ei usko, että Putin julistaisi voitonpäivänä liikekannallepanon. Hänen mukaansa ainoa liikekannallepano on ”yhteiskunnan yhtenäisyyden merkeissä, ja tätä tullaan tietysti peräänkuuluttamaan”.

”Sotilaallista liikekannallepanoa ei ole odotettavissa”, Danilin sanoi Wall Street Journalille. ”Sellaiselle ei kerta kaikkiaan ole tarvetta.”

Tarpeen osalta tutkija Danilin saattaa olla optimisti. Venäjä lähti sotaan noin 200 000 sotilaan voimin.

Ukrainan asevoimien arvion mukaan venäläissotilaita oli lauantaihin mennessä kaatunut jo yli 25 000. Jos kaatuneita on puoletkin tuosta määrästä, Venäjän armeija olisi kärsinyt todella raskaat tappiot.

Kaluston osalta Venäjän tappiot ovat niin ikään mittavat. Tämä on nähtävissä niillä Ukrainan alueilla, joilta Venäjä on vetäytynyt.

Liikekannallepano olisi Putinille riskialtis siirto, vaikka se tehtäisiin vain osittaisena eikä siis kaikkia reserviläisiä koskevana.

Satojentuhansien venäläismiesten komentaminen sotaan tarkoittaisi Putinin epäsuoraa tunnustusta, että ”erikoisoperaatio” on mennyt pieleen.

Liikekannallepano voisi myös romauttaa sotapolitiikan suosion. Miljoonissa venäläisperheissä heräisi pelko, että joutuuko meidän poika rintamalle.

”Liikekannallepanon julistaminen tekee tästä sodasta erittäin epäsuositun”, huomauttaa brittilehti The Guardianin haastattelema sotilasasiantuntija Pavel Luzin.

Luzinin mukaan on myös kyseenalaista, olisiko liikekannallepano edes ”teknisesti mahdollinen”. Reserviläisistä kun pitäisi muodostaa toimintakykyisiä joukkoja, mikä ei käy käden käänteessä.

Tarvittaisiin runsaasti kouluttajia ja kalustoa – samaan aikaan, kun hyökkäyssota sitoo resurssit.

Vielä helmikuussa Putin lienee elänyt siinä uskossa, että voitonpäivään mennessä Ukraina olisi hävinnyt sodan ja alistunut suosiolla hänen tahtoonsa. Venäjän poliittisen eliitin keskuudessa sutkauteltiin, että tämänvuotinen paraati pidetäänkin Kiovassa.

Nyt Putin on ajanut itsensä umpikujaan, josta hän ei ehkä näe muuta ulospääsyä kuin entistäkin brutaalimman voimankäytön. Siksi maailma seuraa tarkasti hänen maanantaista puhettaan ja myös elekieltään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat