Suomi eurooppalaisen kysely­tutkimuksen ääri­päässä: 85 prosenttia syyttää Ukrainan tilanteesta Venäjää

Bulgarian vastaajista suurin osa piti Natoa syypäänä Ukrainan sotaan.

Vapaa Ukraina Vapaa maailma -mielenilmaus Senaatintorilla 18. huhtikuuta.

8.5. 13:28

Suomessa vallitsee vahva usko siihen, että Venäjä on syypää tämänhetkiseen tilanteeseen Ukrainassa. Suomi oli Venäjää syyttävien vastaajien kärjessä 16 Euroopan unionin maata kattavassa tutkimuksessa, jossa kysyttiin, kuka on vastuussa Ukrainan sodasta.

Suomalaisista vastaajista 85 prosenttia uskoi, että tilanne johtuu joko yksinomaan Venäjästä tai enemmän Venäjästä kuin Pohjois-Atlantin puolustusliitosta Natosta.

Ruotsissa vastaajista 80 prosenttia piti Venäjää syypäänä. Kolmannella sijalla oli Britannia (79 prosenttia) ja neljännellä Tanska (79 prosenttia).

Toisessa ääripäässä oli Bulgaria, jossa Venäjää syyttävien osuus oli 23 prosenttia, kun taas 44 prosenttia uskoi Naton olevan vastuullinen tai ainakin enemmän vastuullinen kuin Venäjä.

Kuvakaappaus tutkimuksesta.

Suomalaiset ovat myös erittäin halukkaita panostamaan maanpuolustukseen. Suomalaisista 64 prosenttia uskoi, että Euroopan maiden tulisi puolustautua Venäjän aggressiota vastaan investoimalla puolustukseen ja turvallisuuteen.

Suomen edellä oli ainoastaan Puola, jossa 69 prosenttia vastaajista ajatteli näin. Suomen jälkeen tulivat Liettua (63 prosenttia) ja Ruotsi (60 prosenttia).

Pienin osuus oli Bulgariassa, jossa 20 prosenttia uskoi puolustukseen. Bulgarian vastaajista 57 prosenttia oli sitä vastoin sillä kannalla, että Euroopan maiden tulisi investoida Venäjä-suhteissaan enemmän kauppaan ja diplomatiaan kuin puolustukseen.

Kyselytutkimuksen toteutti kansainvälinen, Britanniassa päämajaansa pitävä Yougov-tutkimuslaitos.

Tutkimukseen otti osaa 16 Euroopan unionin maata sekä Britannia. Kyselytutkimus toteutettiin huhtikuun 1.-25. päivänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat