Zelenskyi piti tunteikkaan puheen maailman­sodan päättymisen muistoksi: ”Pahalla on vain yksi kohtalo: loppu!”

Ukrainan presidentti puhui Kiovassa.

8.5. 15:21 | Päivitetty 8.5. 15:32

Voiko kevät olla mustavalkoinen? Onko olemassa ikuista helmikuuta? Valitettavasti vastaukset ovat kyllä”.

Näin aloitti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitkän ja tunteikkaan puheensa, jonka hän piti tänään sunnuntaina Kiovassa toisen maailmansodan uhrien muistoksi.

Toisen maailmansodan päättymistä muistetaan Euroopassa tänään sunnuntaina. Länsiliittouman osalta sota Euroopassa päättyi 8. toukokuuta 1945, Neuvostoliitossa päivää myöhemmin.

Zelenskyi painottikin puheessaan, että Ukraina kunnioittaa joka vuosi 8. toukokuuta ”yhdessä koko sivistyneen maailman kanssa kaikkia niitä, jotka puolustivat planeettaa natsismia vastaan toisessa maailmansodassa”.

”Miljoonia menetettyjä ihmishenkiä, raajarikkoja ja kidutettuja sieluja. Miljoonia syitä sanoa pahalle: Ei koskaan enää”.

Zelenskyi muistutti, että tänä vuonna ukrainalaiset kuulevat sanat ”ei koskaan” eri lailla. "Ne kuulostavat tuskallisilta ja julmilta, koska ne eivät toteutuneet Ukrainassa 24. helmikuuta", hän sanoi.

Zelenskyi vakuutti kuitenkin, että pahalla on aina vain yksi kohtalo: loppu.

Koska ukrainalaisilla oli oma panoksensa Hitlerin vastaisen liittouman voitossa, maa selviää kaikesta: ”Tiedämme tämän varmasti, koska armeijamme ja koko kansamme ovat niiden jälkeläisiä, jotka voittivat natsismin. Joten he voittavat taas. Ja rauha tulee taas. Lopulta taas!”

”Selviämme talven, joka alkoi 24. helmikuuta. Se kestää vielä 8. toukokuuta, mutta päättyy ehdottomasti. Ja Ukrainan aurinko sulattaa sen!”

”Ja perhe ja rakkaat, ystävät ja sukulaiset ovat taas yhdessä! Lopulta taas! Ja väliaikaisesti miehitettyjen kaupunkien ja kylien yllä liehuu jälleen lippumme. Lopulta taas! Ja tulemme yhteen. Ja rauha tulee olemaan! Lopulta taas! Eikä enää mustavalkoisia unelmia, vain sininen ja keltainen unelma. Lopulta taas!”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat