Maanantaista on ennustettu sodan käänne­kohtaa, mutta sunnuntai oli Kiovassa rauhallinen – Kaupunkilaisilla on huomiselle suunnitelma, johon liittyy satoja katukylttejä

Tiedustelutietojen mukaan Venäjä saattaa maanantaina julistaa virallisesti sodan Ukrainalle.

Ljudmyla Bezsmertna odottamassa metroa Ploštša Lva Tolstoho -metroasemalla. Asema avattiin 19. joulukuuta 1981 ja se on nimetty kirjailija Leo Tolstoin mukaan.

8.5. 20:42 | Päivitetty 8.5. 21:11

Kiova

Sunnuntai oli Kiovassa aivan tavallinen päivä. Näin ei kai saisi koskaan aloittaa lehtijuttua, mutta minkäs teet – sunnuntai oli suorastaan korostetun leppoisa, jos niin vain voi sotaa käyvän maan pääkaupungista sanoa.

Aurinko paistoi ja hopeanväriseksi maalattu katutaiteilija ilmeili ohikulkijoille jäätelökioskin kupeessa. Ilmahälytyksiä tuli harvakseltaan ja keskustan metroasemalla lauloi U2:n Bono.

Hälytyssireeneihin reagoi harva, vaikka presidentti Volodymyr Zelenskyi loppuviikosta erikseen muistutti, että nyt, jos koskaan on syytä mennä suojaan, kun vonkuna alkaa.

Kun kiovalaisilta kysyi maanantaista, jolloin Venäjä juhlii voitonpäivää, vastaukset ovat olankohautuksia. Päivä siinä missä muutkin, he sanoivat poikkeuksetta.

”Ei minua huoleta. Luotan Ukrainan sotilaisiin”, Leo Tolstoin aukion metroasemalla junaa odottanut Ljudmyla Bezsmertna totesi ja taisi lausunnossaan tiivistää viestin, jota Kiova haluaa maailmalle alleviivata.

Meitä ei Venäjä pelottele.

Matkustajia Ploštša Lva Tolstoho -metroasemalla.

Maanantaista on kuitenkin ennustettu kovaa päivää. Sitä pidetään mahdollisena käännekohtana Ukrainan sodassa.

Maanantaina Venäjä juhlii voitonpäivää. Aiempien Ukrainan ja eri länsimaiden tiedustelutietojen mukaan se saattaa olla päivä, jona Venäjä julistaa virallisesti sodan Ukrainalle.

Tähän mennessä Venäjä ei ole käyttänyt hyökkäyksestään sanaa ”sota”, vaan se on puhunut ”erikoisoperaatiosta”. Virallinen sodanjulistus mahdollistaisi Venäjän sotajoukkojen merkittävän vahvistamisen.

Vaikka kaupunkilaisia ei juuri huvita puhua voitonpäivästä, maanantaihin liittyen Kiovalla on yksi suunnitelma, jota ihmiset kommentoivat mielellään.

Kiovassa halutaan eroon katujen ja paikkojen nimistä, jotka viittaavat Venäjään tai Valko-Venäjään. Sellaisia on kaupunginhallituksen mukaan 279: ne ovat sellaisia kuin esimerkiksi Baikaljärven katu tai Minskin mukaan nimetty tie. Uudelleen nimettäviä metroasemia on viisi.

Toive oli, että Venäjän voitonpäivään mennessä nimet olisi jo vaihdettu, mutta aivan siihen aikatauluun viranomaiset eivät ehtineet.

Kun kaupunkilaisilta pyydettiin ideoita uusiksi nimiksi, ehdotuksia tuli 18 812. Esimerkiksi Tolstoin aukion aseman uusi isäntä tulee olemaan Vasil Stus, Stepan Bandera, Lesja Ukrainka, Ivan Franko tai Lina Kostenko.

Opaste Ploštša Lva Tolstoho -metroasemalla.

Nyt äänestys uudesta nimestä päättyy maanantaina.

Sininen metro kolisee asematunnelissa, jonka valaisimet ovat kelmeitä kattokruunuja. On sellaista kuin metroasemilla sunnuntaisin usein on: vähän laiskaa.

Matkalippua ei tarvitse ostaa, sillä maanalaisella kulkeminen on ollut ilmaista sodan alusta asti. Ei se normaalistikaan tosin kallista ole, euroissa lippu maksaa noin kolmekymmentä senttiä.

”Minun mielestäni asema voitaisiin nimetä Vasil Stusin mukaan”, sanoo Ljudymila Bezsmertna. ”Hänellä ei ole vielä omaa asemaa.”

Stus on ukrainalainen runoilija, joka neuvostoaikoina arvosteli kommunistihallintoa kovin sanoin ja vietti 12 vuotta vankileireillä.

Myhailo Gusak metroaseman rullaportaissa.

Portaita ylös kiirehtivä 14-vuotias Myhailo Gusak olisi Lina Kostenkon tai Lesja Ukrajinkan kannalla. Kostenko on runoilija ja Ukrajinka maan tunnetuin naiskirjailija.

”Silloin ulkomaalaisetkin tietäisivät, kenen mukaan asema on nimetty. He ovat niin kuuluisia.”

Olena Kovtun ja Illja Kytašov ehdottavat, että ehdokaslistan ulkopuolelta ainakin ohjaaja Les Kurbas ansaitsisi oman metroaseman.

Se sopisi siksikin, että aseman nykyisäntä Tolstoi oli merkittävä venäläiselle taiteelle – venäläiset saavat pitää hänet. Kurbas on Ukrainan teatterin perustaja ja siksi merkittävä ukrainalaisille.

”On tärkeää, että Ukrainassa nostetaan ukrainalaisia tekijöitä.”

Olena Kovtun ja Illja Kytašov odottamassa metroa Ploštša Lva Tolstoho -metroasemalla.

Kiovassa ei ole Venäjän voitonpäivän alla julistettu normaalista poikkeavia ulkonaliikkumiskieltoja, kuten esimerkiksi Odessassa ja lähialueella on tehty.

Kuten joka yö, ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltakymmenestä aamuviiteen. Kaupunki hiljenee aina hyvissä ajoin ennen sitä.

Toisin kuin joskus aiempina vuosina, nyt toukokuun 9:s on työpäivä. Zelenskyi perui vapaat.

Mutta eipä siinäkään ihmeempää, sanovat kiovalaiset.

Perushomma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat