Zelenskyi: Ukrainalais­koulun pommituksessa kuoli 60 ihmistä – ”Venäjä on unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää toisen maailman­sodan voittajille”

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi tyrmistyneensä Bilohorivkan kouluiskusta.

9.5. 8:49 | Päivitetty 9.5. 9:41

Ukrainalaiskoulun pommituksessa Itä-Ukrainassa kuoli 60 ihmistä, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sunnuntai-iltana G7-maille pitämässään puheessa.

Zelenskyin mukaan ihmiset olivat hakeutuneet suojaan Bilohorivkan kylässä sijainneeseen kouluun, kun Venäjän ilmaisku osui rakennukseen lauantaina.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Gadai sanoi aiemmin sunnuntaina, että koulussa olisi ollut pommituksen aikaan noin 90 ihmistä. Kuvernöörin mukaan noin 30 ihmistä saatiin pelastettua raunioista.

”On tuskin mitään toivoa, että kukaan olisi selvinnyt. Ilmaisku räjähti keskellä rakennusta”, Gadai kirjoitti viestipalvelu Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Bilohorivkan koulu Luhanskissa tuhoutui täysin iskussa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi olevansa tyrmistynyt Bilohorivkan kouluiskusta.

”Tämä on jälleen yksi muistutus siitä, että tässä sodassa, niin kuin monissa muissakin konflikteissa, siviilit maksavat kovimman hinnan”, kerrottiin Guterresin sunnuntai-iltana julkaistussa tiedotteessa.

Zelenskyi vertasi G7-maille pitämässään puheessa Venäjän toimia natsi-Saksan hirmutekoihin toisen maailmansodan aikana.

Hän nosti esiin kouluiskun lisäksi muiden ukrainalaiskaupunkien pommitukset sekä ukrainalaisten pakkoevakuoinnit Venäjälle Itä-Ukrainasta.

”Joka päivä kansalaisemme näkevät sellaista ja menettävät henkensä sellaisen vuoksi, minkä olisi pitänyt jäädä kaukaiseen menneisyyteen ja minkä ei todellakaan olisi pitänyt palata Eurooppaan 77 vuoden jälkeen”, Zelenskyi sanoi.

Myös myöhäisillan videopuheessaan Zelenskyi nosti esille toisen maailmansodan.

”Venäjä on unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää toisen maailmansodan voittajille, mutta Ukraina ja koko vapaa maailma muistuttaa Venäjää kyllä siitä”, Zelenskyi sanoi puheessa.

Pelastustyöntekijät sammuttivat paloa Venäjän iskun jäljiltä Bilohorivkan koulussa sunnuntaina.

Zelenskyi piti puheensa Venäjällä vietettävän voitonpäivän aattona. Venäjä juhlii tänään maanantaina voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua voittoa.

G7-maat totesivat tiedotteessaan, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan tahrii Venäjän saavutuksia natsi-Saksan kukistamisessa.

”Hänen toimintansa saattaa Venäjän ja sen kansan historialliset uhraukset häpeään”, ne kirjoittivat.

G7-maat myös ilmoittivat sitoutuvansa vähentämään venäläisen öljyn käyttöä.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield puolestaan totesi CNN:n haastattelussa sunnuntaina, ettei venäläisillä ole voitonpäivänä mitään juhlittavaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat