Putin ei julistanut sotaa voiton­päivän puheessaan, väitti uhan Venäjälle kasvavan ”päivä päivältä”

HS seurasi voitonpäivän paraatin tapahtumia ja Putinin puhetta hetki hetkeltä. Seurannan voit lukea jutun lopusta.

9.5. 9:07 | Päivitetty 9.5. 12:41

Venäjällä juhlitaan tänään voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua voittoa.

Moskovan sotilasparaatiin ottaa osaa 11 000 sotilasta, pitkälle toista sataa erilaista sotilasajoneuvoa sekä vajaat 80 lentokonetta tai taisteluhelikopteria.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen, jonka odotettiin tarjoavan vihjeitä siitä, miten sota Ukrainassa jatkuu. HS seurasi paraatin tapahtumia ja Putinin puhetta hetki hetkeltä. Seurannan voit lukea jutun lopusta.

Tänä vuonna mukana oli vähemmän sotilaskalustoa kuin vuosi sitten, sillä Ukrainan-suunnalla kalustolle ja miehille juuri nyt muuta käyttöä.

Putinin puhe oli odotetusti tavallista kitkerämpi erityisesti Yhdysvaltoja kohtaan. Mutta pelättyä sodanjulistusta tai viittauksia mihinkään liikekannallepanoon ei kuulunut. Putin ei myöskään antanut vihjeitä siitä, kuinka pitkään sota saattaisi jatkua.

Putinin oli arveltu voivan jopa julistaa Ukrainalle sodan ja panna toimeen liikekannallepanon. Toisissa vaihtoehdoissa presidentin oli arveltu kertovan kansanäänestyksistä Luhanskissa ja Donetskissa, minkä jälkeen ne voitaisiin aikanaan liittää Venäjään.

Putin on jatkuvasti verrannut Ukrainan sotaa toisen maailmansodan aikaisiin taisteluihin natsi-Saksaa vastaan, eikä vertauksilta vältytty tänäänkään. Putin muiden muassa väitti, että Venäjä taistelee Ukrainassa uusnatseja vastaan. Sotaa tukevien tahojen merkiksi muuttunutta Z-kirjainta ei paraatissa kuitenkaan näkynyt.

Puolustusministeri Sergei Šoigu saapui avoautossa seisten vastaanottamaan paraatin.

Putin kiitti veteraaneja toisen maailmansodan puolustuksesta muun muassa Harkovassa ja Kiovassa, "kuten tänä päivänä, kun suojelemme Donbasin alueen asukkaita". Joukkojen lähettämisen Itä-Ukrainan Donbasiin Putin kertoo olleen ”tarpeellinen, oikea-aikainen, ja ainoa oikea vaihtoehto”.

Presidentin mukaan paikalla olisi myös "suoraan Donbasista" tulleita joukkoja. Keitä tarkalleen, sitä hän ei tarkentanut.

Putinin mukaan Donbasissa sotilaat taistelevat taistelevat isänmaansa puolesta. Lisäksi Putin viittasi useisiin Ukrainan alueisiin, kuten Krimiin, Venäjän historiallisina alueina.

Puheessaan Putin kertoi, että kaikki mahdollinen tulisi tehdä, jotta ”maailmanlaajuisen sodan kauhut voitaisiin välttää”. Putinin mukaan Venäjä oli yrittänyt saada Natolta turvatakuita ja etsiä dialogia. Venäjä on hänen mukaansa "aina tavoitellut tasa-arvoista, kansainvälistä turvallisuusjärjestelmää", josta länsi on kuitenkin kieltäytynyt: ”Meitä ei haluttu kuunnella, heillä oli aivan muita suunnitelmia”.

Yhdysvaltalaisia veteraaneja olisi Putinin mukaan halunnut osallistua Moskovan voitonpäivän paraatiin, mutta Washington kielsi tämän.

Putin otti kantaa myös Nato-maiden asetoimituksiin Ukrainalle ja väitti uhan Venäjälle kasvavan ”päivä päivältä”. Presidentin mukaan toisen maailmansodan historiaa pyritään vääristelemään. Putinin mukaan länsi tukee Ukrainassa uusnatseja, jotka tappavat hänen mukaansa siviilejä Donbasissa. Puheen aikana pidettiin minuutin hiljaisuus uhreille.

Putin kertoi hyväksyneensä tänään erityisen tuen erikoisoperaatiossa kuolleiden ja haavoittuneiden sotilaiden omaisille.

Punainen tori päästi hurraahuudot "meidän voitollemme".

Paraatin jälkeen presidentti käy tavallisesti tuntemattoman sotilaan haudalla ja on toisinaan vielä illalla osallistunut niin kutsutun kuolemattomien marssin alkuun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat